Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

UML modellezés 3. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "UML modellezés 3. előadás"— Előadás másolata:

1 UML modellezés 3. előadás
Gyurkó György

2 Dinamikus modellek (viselkedésmodellezés) - Kölcsönhatás-diagramok

3 Dinamikus modellezés (viselkedésmodellezés)
Használati esetek forgatókönyvének megadása A működés időbeli lefolyásának elemzése /tervezése Objektumok együttműködése / kommunikációja időbeli folyamatának elemzése Adott típusú objektum élettartama alatti állapotváltozásainak elemzése / tervezése Az előbbiek célja: az osztályok tagfüggvényeinek meghatározása, a statikus modell finomítása (további szükséges asszociációk, adattagok) Üzleti folyamatok leírása tevékenység-diagrammal (cél: az üzleti követelmények meghatározása, pontosítása) Alkalmazás / komponensmodul működésének leírása tevékenység-diagrammal (cél: segítség a programozóknak, a kódkarbantartóknak)

4 Kölcsönhatás-diagramok
Szekvencia-diagram Együttműködési diagram (kommunikáció-diagram) Mindkettő objektumok együttműködése / kommunikációja időbeli folyamatának leírására alkalmas. Mindkettő kiragadott konkrét esetek leírására alkalmas.

5 1. példa: A digitális óra kezdeti teendői

6 2. példa: Felhasználói akciók feldolgozása

7 A szekvencia-diagram szimbólumai
Példaobjektumok (életvonal, vezérlési fókusz) Általános (nem tipizált) objektum Aktor Vezérlő objektum Határfelületi objektum Entitás Üzenetek Szinkron Aszinkron Létrehozás üzenet Vezérlés visszaadása (visszaadott érték) Saját(magának) üzenet Függés Megjegyzés

8 Határfelületi objektumok
Példaobjektumok Aktor Határfelületi objektumok Általános objektumok Vezérlő objektum Entitás: nyilvántartott egyedet jelentő objektum (üzleti / szakterületi logika részét képező objektum)

9 Példaobjektum életvonala és a vezérlési fókusz
Életvonal (az idő „lefelé halad”) Vezérlési fókuszok A vezérlési fókusz ideje alatt az objektum a vezérlés birtokában van, vagy a vezérlés visszaadására vár. (Az utóbbi aszinkron hívó objektum esetére nem vonatkozik.)

10 Üzenetek / 1 Szinkron üzenet: A hívó várakozik, amíg a hívott vissza nem adja a vezérlést. (Ugyanez a jele a nem specifikált üzenetnek is.) Aszinkron üzenet: A hívó folytatja működését (nem várakozik vezérlés-visszaadásra, hiszen saját szála van). Vezérlés visszaadása (visszaadott érték): Csak szinkron módú eljáráshívás esetén van értelme. Csak akkor alkalmazzuk, ha jelezni akarjuk, hogy a konkrét esetben mi a visszaadott érték.

11 Üzenetek / 2 Saját(magának) üzenet Létrehozás üzenet
Annak részletezésére alkalmazzuk, hogy mit csinál a megszólított objektum. Létrehozás üzenet

12 Mire használjuk a szekvencia-diagramot?
Használati eset részletező kifejtésének eszköze - Cél: A használat eset alatt a felhasználó és a szoftver közötti kommunikáció részletezése (forgatókönyv). Előzetes elemzések eszköze, előzetes elképzelések írhatók le vele – Cél: meghatározni milyen tagfüggvényekkel, milyen navigációjú asszociációkkal, milyen adattagokkal kell kiegészíteni a statikus modellt. A szerkezeti modell utólagos magyarázatának eszköze – Cél: megmutatni az objektumoknak azt az időbeli viselkedését, amely egyfelől a szerkezetből nem látszik, másfelől érthetővé teszi azokat a szerkezeti megoldásokat, amelyek csak az elvárt időbeli viselkedés miatt indokoltak.

13 A szekvencia-diagrammal végzett elemzések lehetséges folyományai
Új tagfüggvény – Egy u(...) üzenettel megszólított a:A objektum A osztályának definíciójában szerepelni kell egy u(...) tagfüggvénynek. Új asszociáció – Ha b:B objektum szólítja meg az u(...) üzenettel a:A objektumot, akkor általában kell lenni egy B  A asszociációnak (amely az A irányában navigálható) . (Ez alól kivétel az az eset, amikor a b:B objektum egy harmadik objektumtól megkérdezheti vagy egy harmadik objektumtól paraméterként megkaphatja az a:A objektum hivatkozását.) Új adattag – A fentebb említett B  A asszociációnak az A-végéhez tartozó szerepnévből a B osztály definíciójában egy A típusú adattag lesz. – Ha a fentebb említett u(...) tagfüggvény végrehajtása függ az a:A objektum állapotától, akkor az A osztály definíciójában is további állapotjelző adattag(ok)ra lehet szükség.

14 Dinamikus modellek (viselkedésmodellezés) - Állapotdiagramok


Letölteni ppt "UML modellezés 3. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések