Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rubik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rubik."— Előadás másolata:

1 Rubik

2 Rubik kocka Lehet forgatni előre , hátra , balra , jobbra , fel és le! A rubik kockát több mint formában lehet forgatni! Másik neve a bűvős kocka. Nehéz kirakni belőle: az összes színt egyszerre

3 Rubik kígyó Hosszú , sok fajtája van pl.: kék-fehér , rubik színű … Nehéz kirakni belőle: gömb/labda. Több mint féleképpen lehet tekerni. Másik neve: kígyó kocka , (labda)

4 Rubik lap Lap alakú. Nehéz/lehetetlen kirakni:mind a két oldalán mind a három kör kirakása. Másik neve:bűvös gömb. Kis mágnes cérnák tartják össze tudomásom szerint. Több mint 100 féleképpen lehet forgatni.

5 Rubik tükör A klasszikus rubik kocka tükrös változata. Lényege, hogy nem a színekre kell hagyatkozni, hanem a formára. Kirakásának elve megegyezik a normál rubik kockáéval. Másik neve: tükör kocka. Legnehezebb kirakni: ugyanazt a formát mind az összes oldalon. Több mint féleképpen lehet tekerni.

6 Rubik Ernő Rubik Ernő 1944. július 13 - án, Budapesten született.
Édesapja mérnök, repülőgép-tervező, míg édesanyja költő volt. 1967-ben végzett építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Diplomát szerzett az Imparművészeti Főiskolán is, ahol szobrászatot, majd építészetet tanult és 1975 között építész-tervezőként dolgozott, 1975-ben megalkotta a Bűvös Kockát. Később az Iparművészeti Főiskola adjunktusa, majd docense lett. A nyolcvanas évek elején az „...És játék” című lap főszerkesztőjeként dolgozott. 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol játékokat és bútorokat tervezett. Jelenleg szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik.

7 Segítség a rubik kocka kirakásában
3x3-as Rubik kocka kirakása Lépések: R = Jobb oldal fel. L = Bal oldal le. U = Teteje balra. D = Alja jobbra. B = Hátulja balra. F = Szemben jobbra. Ezeknek a betűknek vannak ellentétjeik is. Ezt úgy jelöljük, hogy utána rakunk egy ’ jelet (pl: R’ = R ellentétje, vagyis jobb oldal le). Ha egy oldalon kettőt kell forgatnunk, akkor azt így jelöljük: J2. Algoritmusok (= kombinációk): 1. R’ U’ R’ U’ R’ U R U R 2. R U R’ U R U2 R’ 3. R’ U’ R U’ R’ U2 R 4. L’ U R U’ L U2 R’ U R U2 R’ 5. L U L U L U’ L’ U’ L’ 1. Lépés: Fehér kereszt Elsőként ki kell rakni a fehér keresztet. Ez remélem mindenkinek menni fog magától is. Ezek után, meg kell nézni, hogy a fehér kereszt élkockáinak másik színe (pl: fehér élkocka másik oldala kék) megegyezike az alatta lévő középkockával. 4 lehetőség van: Kijön az összes jól, 1 stimmel, 2 stimmel egymás mellett, 2 stimmel egymással szemben. Abban az esetben, ha egy, vagy egy se stimmel, akkor a fehér oldalt tekerd addig, ameddig ki nem jön valami (2 stimmel… vagy 4 stimmel). Ha egymással szemben van: Tartsd úgy a kockát, hogy a fehér oldal neked a tetején legyen, és az egyik jó pár legyen veled szemben. Csináld meg: R2 L2 D2 R2 L2. Ha a két stimmelő pár egymás mellett van, akkor tartsd úgy a kockát, hogy a fehér oldal a tetején van, az egyik rossz pár hátul van, a másik pedig tőled balra, most csináld meg: F2 R2 D R2 D2 F2. Remélhetőleg most kész a fehér kereszt az élpárokkal együtt. 2. Lépés: Fehér sarkok TARTSD VÉGIG ÍGY A KOCKÁT: FEHÉR FELÜL! Mielőtt beraknál egy sarokkockát, meg kell nézni, hogy hova való (KITÉRŐ: egy sarokkockának három színe van, mi olyat keresünk, amiben van fehér). Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a másik két szín és középkockák színeit

8 összehasonlítjuk. Pl: kék és piros és fehér a sarokkocka színei
összehasonlítjuk. Pl: kék és piros és fehér a sarokkocka színei. Ezt a kék és piros középkockák közé kell majd rakni. Keressünk egy olyan kockát ami az alsó sorban van és nem az alja felé mutat. Ezt így kell a helyére rakni: forgassuk be a helye alá, majd az alsó sort arra forgassuk, amerre a nem fehér kockák vannak. (Ha az egyik kocka – a többi közül, nem a fehérből – fehér akkor azt NE vegyük figyelembe!) Aztán azt az oldalt, amelyik alatt a fehér volt, ahova a fehér kell, azt forgassuk le, majd forgassuk vissza az alsót, hogy a fehér visszakerüljön, és forgassuk vissza a leforgatott oldalt is, hogy kész legyen egy sarok. Amennyiben nincs olyan kocka, amelyik az alsó sorban van és nem lent, keress egyet a felső sorban, vagy alul, az alján. Az aljánál ezt kell csinálni: beforgatod a helye alá a kockát, majd azt az oldalt ami alatt van letekered, az alsó soron egyet balra vagy jobbra, majd azt az oldalt amit letekertél visszatekered. Így az alsó sorba került jól a kocka, innen már tudod. Ha felül van, a felső sorban, akkor csináld ezt: tekerd le azt az oldalt ahol a sarokkocka van, majd az alján egyet tekerj aszerint, hogy, amikor vissza fordítod a letekert oldalt, a sarokkocka alsó sorban legyen és ne alul az alján. Aztán tekerd vissza a letekert oldalt. És innen már tudod a dolgod. 3. Lépés: Második sor TARTSD VÉGIG ÍGY A KOCKÁT: FEHÉR ALUL! A második sorhoz felül fogunk keresgélni kockákat (azaz a sárga oldalán). Keressünk egy olyan élkockát, aminek mondjuk piros a teteje, és kék az alja. Ezt forgassuk be úgy, hogy ami az alján van azt a színéhez forgatjuk, tehát a kéket beforgatjuk a kék oldalhoz.

9 Most egy fontos dolog: Azt az oldalt kell magunk felé tartanunk, ami a kiszemelt kockánknak a tetején van. Jelen esetben ez a piros oldal. Tehát a pirosnak kell velünk szembe lennie. Ha így jött ki, mint nekem, hogy a kiszemelt kockát beforgattuk és jól is tartjuk a kockát, és ha az bal oldalon található, akkor az 5. kombinációt csináld meg. Ha neked jobb oldalra jött ki a kiszemelt kockád, akkor az 1. kombinációt kell megcsinálni. Ha az algoritmusokat végigcsináltad, akkor látod, hogy jó helyre ugrott a kockád, és el se ment a fehér oldal.Ha már nincs felül olyan kocka amit be lehetne forgatni, vagy csupán meg van cserélve két kocka, ne aggódj, csak annyi a dolgod, hogy behozol a helyére egy másikat, és fentről meg lerakod (mindet az 1. vagy az 5.-kel lehet megcsinálni). 4. Lépés: Sárga kereszt Ha kész a 3. fejezet van esély rá, hogy kijöjjön a sárga kereszt, akkor ezt a fejezetet át is ugorhatod. Azonban ha valami más jön ki, pl ez: Ha egy csík jött ki, mint nekem, vagy csak a közép van ott, akkor bármelyik oldalon (természetesen csak úgy, hogy a sárga felül marad)

10 elkezdheted csinálni ezt: F majd az 1
elkezdheted csinálni ezt: F majd az 1. algoritmus, ne ess kétségbe, ugyanis ez elrontja egy picit a fehéret, emiatt csináld meg ezt: U F’. Kész is. Ezt addig kell csinálni, amíg ki nem jön egy kicsi L betű. De ha elérted a tetején a kicsi L betűt, akkor már nem mindegy, hogy hogyan tartod, csak ez az algoritmus lesz ugyanaz. Így kell tartani: Tehát tőled távol legyen így. És most megcsinálhatod az előbb mutatott cifra algoritmust. És kész a sárga kereszt. 5. Lépés: Sárga oldal A sárga oldalt viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni, ha megvan a sárga kereszt. Lehet, hogy megint kijön a sárga anélkül, hogy csináltál volna bármit. De ha nem akkor olvass tovább: Itt bárhogy tarthatjuk, csak a lényeg az, hogy a sárga felül legyen! A 2. algoritmust kell csinálni addig,

11 amíg kijön egy ilyen forma (mert sok minden jöhet ki
amíg kijön egy ilyen forma (mert sok minden jöhet ki. pl: a sárga oldal is):Ha ez kijött, tartsd úgy, hogy a sárga felül van és így tartsd, mint a képen, majd csináld meg a 3. algoritmust. Ezzel kész is a sárga oldal. 6. Lépés: Utolsó sor (PLL) Tartsd úgy még mindig a kockát, hogy a sárga oldal felül legyen. Addig fogjuk majd csinálni a 4. algoritmust, ameddig ki nem jön egy ilyen alakzat (nem muszáj egy helyen csinálni, fordíthatsz is egy kettőt a tetején): Tartsd úgy a kockát, hogy veled szemben legyen a kész oldal, felül pedig a sárga. Most nézd meg a bal oldalon lévő rossz élt, meg a jobb oldalon lévő rossz élt. Melyik lenne jó a másik oldalon? Ha a jobb oldali átkerülhetne a bal oldalra, akkor csináld meg az 1. algoritmust, majd U2 majd 1. algoritmus. Ha a bal oldalon lévőnek kéne átkerülnie a jobb oldalra, akkor csináld meg az 5. algoritmust, majd U2, majd 5. algoritmus. Ezzel……………… KÉÉÉÉÉÉSZ!!!

12


Letölteni ppt "Rubik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések