Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás."— Előadás másolata:

1 Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás

2 Mi az éghajlatváltozás? A Föld légkörében található gázok nem engedik távozni a hőt A kibocsátások mennyisége egyre nő az emberi tevékenység következtében A gázok felgyülemlése hosszú távon felmelegedéshez vezet = éghajlatváltozás

3 Üvegházhatást okozó gázok természetes módon is kerülnek a légkörbe DE az emberi tevékenység növeli ezek kibocsátását Magatartásunk megváltoztatása a kibocsátások csökkenését eredményezheti Mindenki hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez Ha teszel az éghajlatváltozás ellen, ezáltal pénzt is megtakaríthatsz

4 Tekerd lejjebb!

5 Csökkentsd a fűtés hőmérsékletét egy-két fokkal! Használj időzítő kapcsolót, hogy a fűtés csak akkor menjen, amikor szükséged van rá! A hűtőt ne állítsd a leghidegebb fokozatra!

6 Válassz energiatakarékos megoldást! Amikor cserélni kell a lakás felszerelését… –Villanykörtéket –hűtőgépet, fagyasztót –Kazánt –ablakokat… Válassz energiatakarékos típust! Bár beszerzési költsége magasabb, ez a megtakarításoknak köszönhetően megtérül a termék élettartama alatt.

7 Kapcsold ki! Oltsd el a villanyt, amikor nincs rá szükséged! Ne hagyd készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Zárd el a csapot, amikor fogat mosol! Ne pazarold az energiát!

8 Gondolj a hatékonyságra! Ne kapcsold be a mosógépet vagy a mosogatót, ha csak félig van tele! Fürdés helyett zuhanyozz! Csak annyi vizet forralj, amennyire szükséged van! Főzés közben fedd le a fazekakat! Ne hagyd nyitva a hűtő ajtaját! Ne nyisd ki télen túl hosszú ideig az ablakokat! Szerelj fel szigetelést! Használj kevesebb energiát!

9 Intelligens közlekedés

10 Rövid utakra ne indulj autóval! Menj gyalog, biciklizz, vagy használd a tömegközlekedést! Utazz másokkal egy autóban! Vezess üzemanyag-takarékos módon! Ellenőrizd a gumik nyomását! … és vonattal utazz, ne repülővel! Csökkentsd a személyes széndioxid-kibocsátásodat!

11 Használd/hasznosítsd újra!

12 Használd újra a szatyrokat és a csomagolásokat! Hasznosítsd újra az üveget, a fémet és a műanyagot! Olyan termékeket válassz, amelyekhez a legkevesebb csomagolás tartozik! Ha lehet, ne új terméket vásárolj, hanem utántöltő csomagot! Az újrahasznosítás és ismételt felhasználás energiát takarít meg!

13 Mi egyebet tehetünk? Háztartási cikkek kiválasztásakor keresd az uniós ökocímkét! Fenntartható erdőkben termelt fából készült termékeket válassz! Olyan helyi terményeket fogyassz, amelyeknek éppen szezonja van! Egyél több zöldséget – az állattenyésztés több energiát fogyaszt! Ültess egy fát! A papír mindkét oldalára nyomtass – és csak ha feltétlenül nyomtatnod kell! Nyaggasd a szüleidet és a barátaidat is!

14 További tippek: www.climatechange.eu.com


Letölteni ppt "Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések