Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Regionális gazdaságtan Beadandó esszéfeladat Nappali képzés Turizmus Szak Gazdasági és Vidékfejlesztő Ag. Szak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Regionális gazdaságtan Beadandó esszéfeladat Nappali képzés Turizmus Szak Gazdasági és Vidékfejlesztő Ag. Szak."— Előadás másolata:

1 Regionális gazdaságtan Beadandó esszéfeladat Nappali képzés Turizmus Szak Gazdasági és Vidékfejlesztő Ag. Szak

2 Gazdasági és vidékfejlesztő agrármérnököknek egyénileg, Turizmus-vendéglátás szakon 2 fős csoportokban elkészítendő feladat! Válasszon ki egy régiót - és annak valamely gazdasági szektorát/ágazatát! A választható régiók és tevékenységek listáját ld. következő oldalon. Egy témát csak max 2 csoport választhat! A listától eltérő témát csak előzetes egyeztetés után lehet választani. Mutassa be a kiválasztott régiót röviden az alábbi szempontok szerint! 1.Jellemezze a régió adottságait a kiválasztott ágazat/tevékenység szempontjából. Milyen adottságok a telepítési tényezők az adott ágazathoz kötődő vállalkozások számára? Ezek hogyan, milyen eloszlásban állnak rendelkezésre a térségben? Milyen infrastrukturális és munkaerőellátottság jellemző a régióra és a tevékenységre. 2.Jellemezze a régió típusát. Homogén vagy csomóponti régiónak tekinthető-e inkább, és miért? 3.Mutassa be részletesen a kiválasztott ágazat/tevékenység helyzetét! – gyűjtsön adatokat. Mutasson be legalább két olyan mutatót, amelyek naturális adatokkal jellemezhetők (létszám, mennyiség,..) és legalább két olyan mutatót, amelyek pénzbeli értékkel írhatók le (jövedelem, árbevétel, stb...) Legalább 5 év adatát mutassa be a régióra és összehasonlításképpen az országra nézve is! 4.Készítsen táblázatot és grafikont is a gyűjtött adatokból, és ezek alapján röviden értékelje a régióban az ágazat helyzetét szöveggel. 5.Számítsa ki a 3. szerinti adatsorok közül valamely alkalmas adatsorra egy regionális vizsgálatokra alkalmas index értékét és alakulását (Hoover index, Krugman index, Lorenz-görbe, lokációs hányados, stb..), és szövegesen is értelmezze a kapott eredményt. 6.A felhasznált forrásokat sorolja fel a dolgozat végén. Terjedelem: 10-15 nyomtatott A4 méretű oldal a fenti szerkezetben. Határidő: 2010 május 5, szerda, 14.00 óra - a témaválasztást március 31-ig kérem!

3 Javasolt (választható) régiók és ágazatok 1.Magyarország – Dél-Dunántúl és mezőgazdaság 2.Magyarország – Közép-Dunántúl és ipari termelés (valamely ipari ágazat) 3.Észak-Magyarország – turizmus 4.Nyugat-Dunántúl – termálturizmus 5.A magyar régiók foglalkoztatási, munkaerőpiaci szerkezete gazdasági ágazatok szerint 6.Ipari parkok valamely régióban vagy megyében 7.Dunamenti térségek városai és településszerkezete 8.A Balaton környéke (BKÜ) gazdasági szerkezete és vállalkozásai 9.A Balatonfelvidék borászata összehasonlítva valamely más borvidékkel 10.Borvidékek Franciaországban 11.USA Szilikonvölgy, mikroelektronika 12.USA, Hollywood, filmipar 13.Ruhr-vidék, nehézipar 14.Németország valamely régiója – autóipar 15.USA – Corn Belt – kukoricatermesztés 16.Róma és környéke – vallási turizmus 17.Észak-Afrika – turizmus 18.Horvát Adria-part – turizmus 19.A Földközi tenger mediterrán partvidéke (Spanyol és Francia tengerpart, v. török és közel-keleti térség) – turizmus 20.Észak-Olaszország – síturizmus 21.Észak-Olaszország – ipari termelés


Letölteni ppt "Regionális gazdaságtan Beadandó esszéfeladat Nappali képzés Turizmus Szak Gazdasági és Vidékfejlesztő Ag. Szak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések