Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI."— Előadás másolata:

1 AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene

2 MARJAM MIRZAKHANI

3 A matematika „Nobel-díját”, az a Fields-érmet az iráni születésű Maryam Mirzakhani nyert, és ezzel először érdemelte ki azt egy nő. A tény igen meglepő, hiszen 1936 óta osztják ki ezt az elismerést. Az érmet négyévente, maximum négy olyan díjazott kaphatja, aki a díjazás évében legfeljebb 40 éves. középiskolába, 1994-ben és 1995-ben is megnyerte a nemzetközi matematikai diákolimpiát. 2004-ban kapott doktori fokozatot a Harvardon, majd a Priceton Egyetemen, 2008 szeptemberétől pedig a Stanford Egyetemen tanít, a matematika professzora.középiskolába, 1994-ben és 1995-ben is megnyerte a nemzetközi matematikai diákolimpiát. 2004-ban kapott doktori fokozatot a Harvardon, majd a Priceton Egyetemen, 2008 szeptemberétől pedig a Stanford Egyetemen tanít, a matematika professzora.

4 MARJAM MIRZAKHANI Maryam Mirzakhani először középiskolásként vonta magára a világ figyelmét, amikor 1994-ben és 1995-ben is (első iráni diákként) maximális pontszámot ért el a Nemzetközi Matematikai Olimpián. Az idén 37 éves tudós Teheránban született és ott is élt, amíg doktorálni nem ment az amerikai Harvard Egyetemre. Fiatalon arról álmodozott, hogy író lesz, de a matematikai problémák megoldása iránti lelkesedése felülírta ezt az álmot. A Princeton Egyetemen, majd 2008 óta a kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozó professzornő esetében a Fields-éremmel az ívelt felületek szimmetriájának kutatásában elér eredményeit ismerték el.

5 MARJAM MIRZAKHANI A díjjal 15 ezer kanadai dollár (3,2 millió forint) is jár, ami anyagilag össze sem mérhető a Nobel- díjjal járó 8 millió svéd koronával (270 millió forint), de szakmai presztízse legalább akkora.

6 H OGY NÉZ KI A MATEMATIKA NOBEL-DÍJ?

7 A NOBEL-DÍJAT A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel ( kiejtése ✩ ) alapította. Nobel 1895.A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel ( kiejtése ✩ ) alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg nyolcmillió svéd koronát (körülbelül 272 millió forintot, illetve 0,87 millió eurót)– kiérdemli.

8 A NOBEL DÍJAT 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

9 VÉGE Rene


Letölteni ppt "AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések