Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix) Nincs típus deklaráció A kis és nagybetűk különbözők A feladatok megoldásánál matematikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix) Nincs típus deklaráció A kis és nagybetűk különbözők A feladatok megoldásánál matematikai."— Előadás másolata:

1 Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix) Nincs típus deklaráció A kis és nagybetűk különbözők A feladatok megoldásánál matematikai formalizmust használhatunk A különböző tudományterületek speciális problémáihoz eszköztárakat vásárolhatunk.

2 A MATLAB elindítása Start menü  Programok  …

3 A MATLAB leállítása A quit vagy az exit utasítás kiadásával File menü  exit MATLAB Az ablak bezárásával Ha van finish.m file, akkor a MATLAB leállításakor a benne található utasítá-sok még végrehajtódnak. (példák láthatók: finishsav.m és finishdlg.m file-okban). C:\Program Files\MATLAB\.........\toolbox\local\ Ide ment: C:\Program Files\MATLAB\.........\work\matlab.mat

4 Mit tehetünk ha elakadunk? Segítségek –help utasítás 3 alkalmazási lehetősége help A leírásokat tartalmazó alkönyvtárak listája jelenik meg help alkönyvtár-név a megadott alkönyvtárban található kulcsszavak listáját kapjuk help kulcsszó a kulcsszó MATLAB jelentésének leírását írja ki. –lookfor kifejezés utasítás hatására azon kulcsszavak listáját kapjuk, melyek leírásának első sorában szerepel a keresett kifejezés –hepldesk a részletes html leírásokat olvashatjuk el –A helpwin utasítás a fentiekhez hasonlóan működik, de külön ablakban nyitja meg a leírásokat. Ahol a további részleteket az egérrel hozhatjuk elő –Stoyan Gisbert MATLAB, Typotex, 2005.

5 Változók, lefoglalt szavak A változók nevei mindig betűvel kezdődnek, kis és nagy betűket valamint számokat tartalmazhatnak. Bizonyos kulcsszavaknak nem tudunk értéket adni, bizonyosoknak meg nem érdemes: break, case, else, for, if, end, while… (nem definiálható át) cd, clear dir, exit, help, load, save… (nem érdemes változóként használni) ans, clock, cputime, eps, i, j, Inf, NaN, pi… (beépített értékek)

6 Változók mentése, betöltése törlése Mentés save filenév változólista save filenév –ascii save filenév –ascii -double Betöltés load fnév változólista load fnév.kit változólista Törlés clear clear változólista

7 Írás a képernyőre, olvasás a billentyűzetről Kiiratás változónév (; nélkül) disp(a); Beolvasás változó=input(kar) kar1=input(kar, s)

8 Adattípusok, értékadás Mátrixok mátrix megadása: az egyes sorok elemit szóközzel, vagy vesszővel a sorokat pontosvesszővel, vagy soremeléssel választjuk el. pl.: A=[1 2 1 5; 2,2,3,2; 1 1 1 1] vagy A=[1 2 1 5 2 2 3 2 1 1 1 1]

9 Sztringek karakterláncok megadása: »a karaktereket aposztrófok közé írjuk: s=‘a sztringek sorvektorok’ »char([ 65 83 67 73 73 ]) »visszafelé: double(‘kar’)

10 Aritmetikai és logikai kifejezések Aritmetikai operátorok összeadás + kivonás - szorzás * elemenkénti szorzás.* baloldali osztás \ jobboldali osztás / elemenkénti osztás./ hatványozás (mátrix) ^ hatványozás (elemenként).^

11 Relációs operátorok kisebb< kisebb vagy egyenlő<= nagyobb> nagyobb vagy egyenlő>= egyenlő== nem egyenlő ~=

12 Logikai operátorok és függvények negáció ~ vagy| és& xorxor(bool1,bool2,…) anyany(bool1,bool2,…) allall(bool1,bool2,…)


Letölteni ppt "Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix) Nincs típus deklaráció A kis és nagybetűk különbözők A feladatok megoldásánál matematikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések