Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei."— Előadás másolata:

1 Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei

2 2 Jogszabályi környezet 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszer- forgalmazás általános szabályairól 2006. évi CXVI. törvény az egészség- biztosítás hatósági felügyeletéről Új, nagy jelentőségű egészségügyi jogszabályok Értékelés Új kormányhivatal az egészségbiztosítási rendszer hatósági felügyeletére.

3 3 Az egészségügyi erőtér ÁNTSZ OEP PSZÁF GVH Betegjogi képviselők ESKI Magán- biztosítók Önkéntes egészségpénztárak EüM Egészségbiztosítási Felügyelet Egészségügyi szolgáltatók Gyógyszeripari szereplők

4 4 Az egészségbiztosítási hatósági felügyeletének célja Az egészségbiztosítás törvényes, zavartalan és magas színvonalú működésének biztosítása A biztosítottak érdekeinek védelme Az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása A gondos, jogszerű és hatékony forrás- felhasználás előmozdítása

5 5 Az Egészségbiztosítási Felügyelet tevékenysége Rendkívül széles feladat- és tevékenységi kör Biztosítottak panaszainak kivizsgálása Közigazgatási hatósági eljárás keretében deríti fel a jogsértéseket, szerződésszegéseket, illetve megfelelő szankcióval sújtja azokat. Gyógyszerismer- tetéssel kapcsola- tos eljárások Aktualizáltság A gyógyszerismertetésre vonatkozó alaki és tartalmi előírásokkal kapcsolatos hatósági feladatok: nyilvántartás és ellenőrzés. Egyéb hatósági feladatok Rendszerelemzés, minőségfejlesztés Másodfokú eljárás az OEP és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal által hozott határozatok elleni fellebbezések esetén. Koordinálja a komplex minőségi indikátorrendszer kialakítására irányuló munkát, illetve folyamatos elemzéseket készít.

6 6 A Felügyelet speciális jogosultságai Információ- gyűjtés, adatkezelés  Személyes adatok kezelése, de megismerni csak addig jogosult, amíg meggyőződik arról, hogy összefügg a vizsgálat tárgyával  Adathordozókról fizikai tükörmásolat készítése Eljárás bárhol, ahol bizonyíték lelhető fel  Az ellenőrzés során bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat.

7 7 A Felügyelet speciális jogosultságai Garanciális korlátok ! Előzetes bírói végzés  Valószínűsíthető, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre  Ésszerű megalapozottsággal feltehető, hogy az indítvány szerinti helyszínen a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás fellelhető  Feltételezhető, hogy azt önként nem bocsátanak rendelkezésre vagy felhasználhatatlanná tennék Ügyvédi kommunikáció védelme  Az ügyfél és ügyvédje közötti kommunikáció során, illetve ilyen célból való felhasználás érdekében keletkezett adat vagy az azt rögzítő irat bizonyítékként nem használható fel, illetve nem vizsgálható meg, nem foglalható le, szemle során a birtokos az ilyen irat felmutatására nem kötelezhető.

8 8 Jogkövetkezmények Összetett szankciórendszer – néhány példa Felszólítás a kötelezettség teljesítésére További jogsértés megtiltása Más szolgáltató kijelölése az ellátásra Pénzbírság – legfeljebb 10 millió Ft Finanszírozási szerződés egészségbiztosító általi felfüggesztése, súlyos esetben felmondása. Etikai eljárás kezdeményezése Felhívás hiányosságok megszüntetésére A jogsértés megállapítása, megszüntetésének elrendelése és további folytatásának megtiltása Pénzbírság - ötszázezer forinttól huszonötmillió forintig Engedély meghatározott időtartamra történő felfüggesztése A támogatással történő rendelés, illetve forgalmazás felfüggesztésének kezdeményezése Egészségügyi ellátás Gyógyszer- ismertetés

9 9 A továbblépés irányai Egészségbiztosítási reform A többszereplős modell kihívásainak való megfelelés Szervezetfejlesztés A szervezet teljes felépítése Hosszú távú stratégia A hosszú távú tevékenységek erősítése Intézményközi kapcsolatok bővítése Külföldi kapcsolatok, együttműködések elmélyítése Konzultáció szélesítése A piaci szereplőkkel való együttműködés kiszélesítése

10 10 Az esetek megoszlása a hatósághoz fordulás jellege szerint I.

11 11 Az esetek megoszlása a hatósághoz fordulás jellege szerint II.

12 12 Panaszok, bejelentések, tájékoztatások tárgy szerinti megoszlása

13 13 Panaszok, bejelentések, tájékoztatások érintett terület szerinti megoszlása

14 14 Megindított eljárások száma

15 15 Lezárt eljárások eredménye

16 16 A Felügyelet által lefolytatott másodfokú eljárások eredménye

17 17 1132 Budapest, Váci út 30. www.ebf.hu


Letölteni ppt "Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések