Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései"— Előadás másolata:

1 Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései
2014. november Gellényi Zoltán Kapacitáskereskedelem és Rendszerirányítás igazgató

2 Tartalomjegyzék 1. Az érvényes Tíz Éves Fejlesztési Javaslat.
2. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vonatkozó határozata. 3. A jóváhagyott fejlesztések ütemezése. 4. A fejlesztési javaslat aktualizálással kapcsolatos megfontolások. 5. A Déli Áramlat és a fekete-tengeri gáz szállítása az FGSZ rendszer fejlesztésével

3 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren – I. ütem
CÉLOK: 600 em3/h nem megszakítható kapacitás folyamatos biztosítása az osztrák/magyar határon (jelenleg 505 em3/h) Magyarország felé. Dunántúli szagosítás átalakítása (az ország középső régiójába 450 em3/h mennyiségű földgáz). A földgáztárolók szagosítatlan földgázzal történő ellátásának garantálása. Előszerződést vállaló felhasználók igényeinek biztosítása. Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére.

4 A földgázszállító rendszer fejlesztése
Dunántúli szagosítás átalakítása Szagosítás átalakítása: - 7 db új központi szagosító - 25 db egyedi szagosító - 3 db központi szagosító bontás

5 A földgázszállító rendszer fejlesztése
Fejlesztési javaslat I. ütem Kompresszorállomási fejlesztések: - 3 db 5,7 MW Dorogon - 1 db 5,7 MW Mosonmagyaróváron

6 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren
I. ütem II. ütem 600 em3/h nem megszakítható kapacitás folyamatos biztosítása az osztrák/magyar határon (jelenleg 505 em3/h) Magyarország felé. Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére. Dunántúli szagosítás átalakítása (az ország középső régiójába 450 em3/h mennyiségű földgáz). EU előírások biztosítása, HAG reverse flow megvalósítása A földgáztárolók szagosítatlan földgázzal történő ellátásának garantálása. A mosonmagyaróvári pont kétirányúvá válik 600 em3/h mennyiségig. Előszerződést vállaló felhasználók igényeinek biztosítása. Dél-keleti – észak-nyugati földgáz átszállítási folyosó (RO-HU-AT átszállítás). Az FGSZ rendszere és a magyar-szlovák összekötő vezeték között 600 em3/h földgáz kétirányú szállítása biztosítható. Az EU előírásokkal nem konform hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése.

7 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren – II. ütem
CÉLOK: Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére. EU előírások biztosítása, HAG reverse flow megvalósítása. A mosonmagyaróvári pont kétirányúvá válik 600 em3/h mennyiségig. Dél-keleti – észak-nyugati földgáz átszállítási folyosó (RO-HU-AT átszállítás). Hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése. Az FGSZ rendszere és a magyar/szlovák összekötő vezeték között 600 em3/h mennyiségű kétirányú szállítás biztosítható. Az EU előírásokkal nem konform hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése.

8 A földgázszállító rendszer fejlesztése
Városföld-Adony-Ercsi-Győr

9 A MEKH 2309/2014. számú határozata
A Hivatal a benyújtott 10 éves fejlesztési javaslat jóváhagyására vonatkozó kérelmet részben jóváhagyja (I. ütem) A Hivatal elrendeli a Javaslat II. üteme fejlesztéseinek aktualizálását.

10 A MEKH 2309/2014. számú határozata
Jelenlegi állapot Fejlesztés folyamatban Fejlesztés befejezése  I. ütem  2014 2015  2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Dunántúli szagosítás átalakítása Kompresszorállomás Dorogon Kompresszorállomás-bővítés Mosonmagyaróváron  II. ütem  Ercsi - Győr  Városföld-Adony-Ercsi  Ercsi-Százhalombatta Kompresszorállomás-bővítés Városföldön Hajdúszoboszló gépvisszapótlás   OPCIONÁLIS  Román/magyar reverse flow

11 A földgázszállító rendszer fejlesztése
Déli Áramlat

12 Megfontolások A Déli Áramlat nem teszi feleslegessé a Városföld-Ercsi-Győr vezetéket Egy havária esetén nem garantált a Dunántúl ellátásbiztonsága. A vezeték nélkül nem biztosítható a HAG EU-rendeletben előírt kétirányúsítása. Nem valósítható meg tényleges forrás- és útvonaldiverzifikáció. Magyarország regionális szerepe megvalósuljon. A Városföld-Ercsi-Győr vezeték hatása a hazai gázpiacra Javul az ellátásbiztonság. Javul a rendszer rugalmassága és jogszabályi megfelelősége. Növekedhet a szállítórendszer kihasználtsága: csillagszerű, valós kétirányú összeköttetések; Útvonal- és forrásdiverzifikáció. Piaci alapú fejlesztési döntés, ezért negatív tarifahatás nem várható.

13 Megfontolások 2 Nem megoldott az Észak-déli folyosó problémája A publikus információk szerint a Déli Áramlat csak hazai felhasználásra nyújt fedezetet. Hiányzik az Adria felőli betáplálás. Aszimmetrikus a szlovák/magyar összekötő vezeték kapacitása. Ki kell használni a meglévő rendszerek adottságait! A Városföld - Ercsi - Győr - országhatár vonalon az északkeleti régióban a jelenlegi eszközök bővítésével optimalizálni lehet a szükséges beruházások ütemezését és tőkeköltségét.

14 Déli Áramlat és fekete-tengeri gáz szállítása az FGSZ rendszer fejlesztésével

15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Letölteni ppt "Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések