Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései 2014. november 06-07. Gellényi Zoltán Kapacitáskereskedelem és Rendszerirányítás igazgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései 2014. november 06-07. Gellényi Zoltán Kapacitáskereskedelem és Rendszerirányítás igazgató."— Előadás másolata:

1 Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései 2014. november 06-07. Gellényi Zoltán Kapacitáskereskedelem és Rendszerirányítás igazgató

2 2 Tartalomjegyzék 1.Az érvényes Tíz Éves Fejlesztési Javaslat. 2.A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vonatkozó határozata. 3.A jóváhagyott fejlesztések ütemezése. 4.A fejlesztési javaslat aktualizálással kapcsolatos megfontolások. 5. A Déli Áramlat és a fekete-tengeri gáz szállítása az FGSZ rendszer fejlesztésével

3 3 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren – I. ütem CÉLOK: 600 em 3 /h nem megszakítható kapacitás folyamatos biztosítása az osztrák/magyar határon (jelenleg 505 em 3 /h) Magyarország felé. Dunántúli szagosítás átalakítása (az ország középső régiójába 450 em 3 /h mennyiségű földgáz). A földgáztárolók szagosítatlan földgázzal történő ellátásának garantálása. Előszerződést vállaló felhasználók igényeinek biztosítása. Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére.

4 4 A földgázszállító rendszer fejlesztése Dunántúli szagosítás átalakítása Szagosítás átalakítása: - 7 db új központi szagosító - 25 db egyedi szagosító - 3 db központi szagosító bontás

5 5 A földgázszállító rendszer fejlesztése Fejlesztési javaslat I. ütem Kompresszorállomási fejlesztések: - 3 db 5,7 MW Dorogon - 1 db 5,7 MW Mosonmagyaróváron

6 6 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren I. ütemII. ütem 600 em 3 /h nem megszakítható kapacitás folyamatos biztosítása az osztrák/magyar határon (jelenleg 505 em 3 /h) Magyarország felé. Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére. Dunántúli szagosítás átalakítása (az ország középső régiójába 450 em 3 /h mennyiségű földgáz). EU előírások biztosítása, HAG reverse flow megvalósítása A földgáztárolók szagosítatlan földgázzal történő ellátásának garantálása. A mosonmagyaróvári pont kétirányúvá válik 600 em 3 /h mennyiségig. Előszerződést vállaló felhasználók igényeinek biztosítása. Dél-keleti – észak-nyugati földgáz átszállítási folyosó (RO-HU-AT átszállítás). Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére. Az FGSZ rendszere és a magyar-szlovák összekötő vezeték között 600 em 3 /h földgáz kétirányú szállítása biztosítható. Az EU előírásokkal nem konform hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése.

7 7 Fejlesztések a földgázszállító rendszeren – II. ütem CÉLOK: Dunántúl ellátásbiztonságának növelése egy kieső HAG esetére. EU előírások biztosítása, HAG reverse flow megvalósítása. A mosonmagyaróvári pont kétirányúvá válik 600 em 3 /h mennyiségig. Dél-keleti – észak-nyugati földgáz átszállítási folyosó (RO-HU-AT átszállítás). Hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése. Az FGSZ rendszere és a magyar/szlovák összekötő vezeték között 600 em 3 /h mennyiségű kétirányú szállítás biztosítható. Az EU előírásokkal nem konform hazai termelés gázminőségi problémáinak kezelése.

8 8 A földgázszállító rendszer fejlesztése Városföld-Adony-Ercsi-Győr

9 9 A MEKH 2309/2014. számú határozata A Hivatal a benyújtott 10 éves fejlesztési javaslat jóváhagyására vonatkozó kérelmet részben jóváhagyja (I. ütem) A Hivatal elrendeli a Javaslat II. üteme fejlesztéseinek aktualizálását.

10 10 I. ütem 20142015 20162017201820192020202120222023 Dunántúli szagosítás átalakítása Kompresszorállomás Dorogon Kompresszorállomás- bővítés Mosonmagyaróváron II. ütem Ercsi - Győr Városföld-Adony-Ercsi Ercsi-Százhalombatta Kompresszorállomás- bővítés Városföldön Hajdúszoboszló gépvisszapótlás OPCIONÁLIS Román/magyar reverse flow A MEKH 2309/2014. számú határozata Jelenlegi állapot Fejlesztés folyamatbanFejlesztés befejezése

11 11 A földgázszállító rendszer fejlesztése Déli Áramlat

12 12 Megfontolások A Déli Áramlat nem teszi feleslegessé a Városföld-Ercsi-Győr vezetéket Egy havária esetén nem garantált a Dunántúl ellátásbiztonsága. A vezeték nélkül nem biztosítható a HAG EU-rendeletben előírt kétirányúsítása. Nem valósítható meg tényleges forrás- és útvonaldiverzifikáció. Magyarország regionális szerepe megvalósuljon. A Városföld-Ercsi-Győr vezeték hatása a hazai gázpiacra Javul az ellátásbiztonság. Javul a rendszer rugalmassága és jogszabályi megfelelősége. Növekedhet a szállítórendszer kihasználtsága: csillagszerű, valós kétirányú összeköttetések; Útvonal- és forrásdiverzifikáció. Piaci alapú fejlesztési döntés, ezért negatív tarifahatás nem várható.

13 13 Megfontolások 2 Nem megoldott az Észak-déli folyosó problémája A publikus információk szerint a Déli Áramlat csak hazai felhasználásra nyújt fedezetet. Hiányzik az Adria felőli betáplálás. Aszimmetrikus a szlovák/magyar összekötő vezeték kapacitása. Ki kell használni a meglévő rendszerek adottságait! A Városföld - Ercsi - Győr - országhatár vonalon az északkeleti régióban a jelenlegi eszközök bővítésével optimalizálni lehet a szükséges beruházások ütemezését és tőkeköltségét.

14 14 Déli Áramlat és fekete-tengeri gáz szállítása az FGSZ rendszer fejlesztésével

15 15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. zgellenyi@fgsz.hu


Letölteni ppt "Az FGSZ Zrt. helyzete, stratégiája és fejlesztései 2014. november 06-07. Gellényi Zoltán Kapacitáskereskedelem és Rendszerirányítás igazgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések