Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Johannes Kepler Őze Norbert 9.c."— Előadás másolata:

1 Johannes Kepler Őze Norbert 9.c

2 Tartalomjegyzék dia: Élete dia: Munkássága dia: Képek dia: Könyvei
dia: Források Vége

3 Élete 1571 december 27.-én születtet Weil der Stadt-ben. Tanulmányai:
adelbergi iskola Maulbronni iskola Tübingeni iskola Nagy matematika tehetsége miatt meghívták Grazi Egyetemre matematikát és csillagászatot tanítani. 1597-ben elvette feleségül Barbara Mühlecket. Haláláig csillagászattal foglalkozott. 1630 november 15.-én meghalt Regensburgban.

4 Munkássága Kepler 1600-ban lett Tycho Brahenak, II. Rudolf császár udvari csillagászának segédje. Kepler felhasználva Brahe adatait kimutatta, hogy a Mars pályája nem kör, hanem ellipszis, és annak egyik gyújtópontjában van a Nap (Kepler első törvénye). Levezette a megfigyelésekből, hogy azonos idők alatt azonos területet súrol a bolygók vezérsugara (második törvény). Megfigyelte azt is, hogy a bolygók a Naphoz közelebb járva gyorsabban mozognak, mint távol (harmadik törvény).

5 Képek Kepler első törvény Második törvény → Harmadik törvény

6 Könyvei 1596-ban kiadta a Mysterium Cosmographicum könyvet amibe az akkor ismert hat bolygó pályáját az öt platóni testtel hozta kapcsolatba. Úgy gondolta, hogy az egyes bolygópályák gömbjei között a kocka, a tetraéder, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder tartja a távolságot. 1604-ben megfigyelte a fényes szupernóvát, és a megfigyeléseit a De Stella nova in pede Serpentarii ("A Kígyótartó lábában megjelent új csillagról") című könyvében jelentette meg. Kepler egyik legjelentősebb munkája a Dioptrice („Optika”) volt, melyben az egész optikát tudományos szintre emelte.1611-ben megjelent művében az általa feltalált Kepler-távcső csak mellékes dolognak tűnik a fénytöréssel és az optikai leképezéssel kapcsolatos eredményeihez képest.

7 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler

8


Letölteni ppt "Johannes Kepler Őze Norbert 9.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések