Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val."— Előadás másolata:

1 Integrált Könyvtári Rendszer

2 Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val történt megállapodás alapján a felhasználók kéthetenkénti frissítéssel hozzájutnak a Magyarországon megjelent és az OSZK-ban feldolgozott bibliográfiai leírásokhoz.  ‘98-tól a szolgáltatás minden lépése az internet segítségével történik.  Tankönyv adatbázis  ‘98-ra olyan elterjedt, hogy elkészítették a Szirén Központi Lelőhely Adatbázist, a SZIKLA-t.  2003-tól az adatbázisok a KELLO adataival bővültek.

3 Történeti áttekintés  A MOKKA adatbázisa is elérhető lett.  2005-ben elkészült az Országos Virtuális Könyvtár – (7 ország/1300 könyvtár)  Erre alapozva elkészült a SZIRÉN Z39.50-es kliens modulja 450 külföldi könyvtár elérése  Ezekből könnyen átvehetők a tételek.  Az utolsó lépés a SZIRÉN szerver Z39.50-es szerverré fejlesztése volt.  Létrejött a Kárpát-medencei Közös Katalogizálás, ami Magyarország legnagyobb és legszélesebb körű közös katalogizáló rendszere.

4 Keresőprogram, környezet  Keresője Linux alatt futó C-ben megírt rendszer.  Az adatbázis-kezelő saját munka (‘85-’90)  A szerver 128 Kbit/s-os elérést tesz lehetővé. Az adatbázis  1300 könyvtár eddig feldolgozott adatát tartalmazza.  Féleségét tekintve hétszázezer dokumentum található meg.  20 millió rekord

5 A keresés  Adott könyvtár kiválasztása esetén a világ bármely részén úgy kereshetünk az adatok között, mintha az adott könyvtárban lennénk.  Könyvtárcsoportokat alakítanakk ki, ilyen jelenleg a megyei Pedagógiai Intézetek könyvtárai.  Egyszerre maximum 5 szempont adható meg, csonkolt keresés esetén minimum 3 karakterrel, a szempontok között és/vagy kapcsolattal.

6 Többnyelvűség  I.:  I.: A kommunikációs felületet többnyelvűvé kellett tenni. (Magyar, német, angol, olasz, spanyol, szlovák, román, francia, készül a szerb). A honlap többnyelvű változata is készül.  II.:  II.: A rendszer képes a különböző országokban leírt és tárgyszavazott dokumentumokat nyelvfüggetlen módon keresni. A feldolgozás az ETO és a tárgyszavak vegyes használatával is történhet.  III.:  III.: A fejlesztők a ’80-as években részt vettek egy nemzetközi projektben, melynek célja egy fordítórendszer kialakítása volt. (eszperantó-magyar; alaktani elemzés).

7 Könyvtárközi kölcsönzés  A megtalált dokumentumokat a Szirén rendszerben lévő, de az azon kívüli könyvtárak is könyvtárközi kölcsönzésben megkérhetik egymástól.

8 www.sziren.com

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val."

Hasonló előadás


Google Hirdetések