Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kialakulása, tünetei, megelőzése. Baktériumok 4/1  A baktériumok egysejtűek, többnyire pár mikrométeresek  Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kialakulása, tünetei, megelőzése. Baktériumok 4/1  A baktériumok egysejtűek, többnyire pár mikrométeresek  Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb,"— Előadás másolata:

1 Kialakulása, tünetei, megelőzése

2 Baktériumok 4/1  A baktériumok egysejtűek, többnyire pár mikrométeresek  Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek.  A mikrobiológia egyik ága, a bakteriológia foglalkozik a baktériumok tudományos vizsgálatával.

3 Baktériumok 4/2  A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is.  A Földön pedig összesen mintegy 5 kvintillió (5 × 10 30 ) baktérium élhet  Baktériumfajok nagy részét nem ismerjük: a baktériumok fele rendelkezik olyan fajokkal amiket laboratóriumban is tenyészthetünk.

4 Baktériumok 4/3  Tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt!!!  A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található.  A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokoz ó) baktérium is előfordulhat.

5 Baktériumok 4/4 - példák  A kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestiskórokozója veszélyes baktériumok.  Gyakori és súlyos bakteriális megbetegedés a tuberkulózis (TBC), amely évente kétmillió embert öl meg nagyrészt Afrikában, a Szaharától délre eső területeken.  A fejlett országokban antibiotikumokat használnak a fertőzések leküzdésére, azonban ezek miatt még több fajta baktérium jöhet létre.

6 Lepra kialakulása  A lepra vagy Hansen-betegség (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség.  Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet.  A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepra, amely megtámadja az idegeket és a zsigereket is.  Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható.  Szerencsére az emberek 95 % a immunins a leprára!

7 Lepra tünetei  A leprának két alapformája különíthető el, a (1) lepromatózus, és (2) a tuberkuloid.  A bőrben csomók keletkezése.  Hőre vagy fájdalomra nem érzékenyek, a bőr károsodásai hónapok alatt sem gyógyulnak be.  A környéki idegek károsodása, amely érzéskiesésekben és izomgyengeségben nyilvánul meg.  Az érzéskiesés legjellemzőbb formája a végtagokban megjelenő állandó zsibbadás.  Az izommozgásokat korlátozó mélyérzések kiesése miatt gyakoriak az ujjak, kezek, lábak, lábujjak elveszítése.  Ehhez járul a környéki idegrendszer izomtápláló hatásának kiesése is.

8 Lepra megelőzése  A lepra ellen nem létezik vakcina, de megfigyelték, hogy a BCG oltás a leprával szemben is védelmet nyújt.  Az általános hiedelemmel szemben a leprás beteg, különösen a korán kezelt esetek, nem veszélyesek a környezetükre, ezért ma már a leprás betegeket gondozók sincsenek veszélyben.  Természetesen a fertőző betegekkel kapcsolatos higiénés szabályok betartása alapvető követelmény.  Ha valaki kénytelen ezen betegekkel hosszú időt tölteni ajánlott az antibiotikumok szedése.

9 Köszönöm a figyelmet!  Források: http://www.hazipatika.com/betegsegek_ a_z/lepra/234 http://www.hazipatika.com/betegsegek_ a_z/lepra/234  http://hu.wikipedia.org/wiki/Lepra


Letölteni ppt "Kialakulása, tünetei, megelőzése. Baktériumok 4/1  A baktériumok egysejtűek, többnyire pár mikrométeresek  Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések