Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bakteriális megbetegedések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bakteriális megbetegedések"— Előadás másolata:

1 Bakteriális megbetegedések
Kialakulása, tünetei, megelőzése Bakteriális megbetegedések

2 Baktériumok 4/1 A baktériumok egysejtűek, többnyire pár mikrométeresek
Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek.  A mikrobiológia egyik ága, a bakteriológia foglalkozik a baktériumok tudományos vizsgálatával.

3 Baktériumok 4/2 A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is.  A Földön pedig összesen mintegy 5 kvintillió (5 × 1030) baktérium élhet Baktériumfajok nagy részét nem ismerjük: a baktériumok fele rendelkezik olyan fajokkal amiket laboratóriumban is tenyészthetünk.

4 Baktériumok 4/3 Tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt!!! A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található.  A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is előfordulhat.

5 Baktériumok 4/4 - példák A kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestiskórokozója veszélyes baktériumok. Gyakori és súlyos bakteriális megbetegedés a tuberkulózis (TBC), amely évente kétmillió embert öl meg nagyrészt Afrikában, a Szaharától délre eső területeken.  A fejlett országokban antibiotikumokat használnak a fertőzések leküzdésére, azonban ezek miatt még több fajta baktérium jöhet létre.

6 Lepra kialakulása A lepra vagy Hansen-betegség (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepra, amely megtámadja az idegeket és a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. Szerencsére az emberek 95 % a immunins a leprára!  

7 Lepra tünetei A leprának két alapformája különíthető el, a (1) lepromatózus, és (2) a tuberkuloid. A bőrben csomók keletkezése. Hőre vagy fájdalomra nem érzékenyek, a bőr károsodásai hónapok alatt sem gyógyulnak be. A környéki idegek károsodása, amely érzéskiesésekben és izomgyengeségben nyilvánul meg. Az érzéskiesés legjellemzőbb formája a végtagokban megjelenő állandó zsibbadás. Az izommozgásokat korlátozó mélyérzések kiesése miatt gyakoriak az ujjak, kezek, lábak, lábujjak elveszítése. Ehhez járul a környéki idegrendszer izomtápláló hatásának kiesése is.

8 Lepra megelőzése A lepra ellen nem létezik vakcina, de megfigyelték, hogy a BCG oltás a leprával szemben is védelmet nyújt. Az általános hiedelemmel szemben a leprás beteg, különösen a korán kezelt esetek, nem veszélyesek a környezetükre, ezért ma már a leprás betegeket gondozók sincsenek veszélyben. Természetesen a fertőző betegekkel kapcsolatos higiénés szabályok betartása alapvető követelmény. Ha valaki kénytelen ezen betegekkel hosszú időt tölteni ajánlott az antibiotikumok szedése.

9 Köszönöm a figyelmet!  Források:


Letölteni ppt "Bakteriális megbetegedések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések