Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munka. Konzervatív erő és testek Ha az erő egy testre hat, a munka számolásakor a test azon pontjának az elmozdulásával kell számolni, amire az erő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munka. Konzervatív erő és testek Ha az erő egy testre hat, a munka számolásakor a test azon pontjának az elmozdulásával kell számolni, amire az erő."— Előadás másolata:

1 Munka

2

3 Konzervatív erő és testek Ha az erő egy testre hat, a munka számolásakor a test azon pontjának az elmozdulásával kell számolni, amire az erő hat.

4 Mekkora lehet a munka egy testre ható 5N nagyságú állandó erő esetében, ha közben a test egyenes pályán 2m-t tett meg? Egy 10kg tömegű test előbb 5m-t emelkedett, aztán 10m-t haladt vízszintesen, aztán 3m-t süllyedt. Mennyi munkát végzett a testre ható gravitációs erő a folyamat során? Hogyan változott a test helyzeti energiája? Mondjon példát konzervatív és nem konzervatív erőkre!

5

6

7

8

9

10 Az energia megmaradása Általában is: Egy test vagy rendszer energiája pontosan annyival nő vagy csökken, amennyi energiát a test vagy rendszer a környezetétől kap, vagy annak lead. Ez az energia megmaradás törvénye, ami kísérlettel igazolható alapvető fizikai törvényszerűség.

11 Forgás A rögzített tengely körül forgó test mozgási energiája ilyen alakban is felírható: A forgó testre ható erők munkája pedig a forgatónyomaték és a szögelfordulás szorzataként is megkapható. Ha a test nem rögzített tengely körül forog, akkor a tömegközépponton átmenő forgástengellyel lehet kiszámolni a mozgási energia forgási részét, az úgynevezett forgási energiát. Teljes mozgási energia: haladási és forgási energia

12 Milyen energiája lehet egy súlyzó alakú molekulának? (szabadsági fok)

13 energia mozgás rendezett mozgás haladóforgószabad rendezetlen hő kölcsönhatás grav. elektrom. rugalmas nukleáris


Letölteni ppt "Munka. Konzervatív erő és testek Ha az erő egy testre hat, a munka számolásakor a test azon pontjának az elmozdulásával kell számolni, amire az erő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések