Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő 2004. augusztus 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő 2004. augusztus 26."— Előadás másolata:

1 1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő 2004. augusztus 26.

2 2 A precíziós mezőgazdaság egy olyan farm gazdasági koncepció, amely magába foglalja a tudásalapú technikai menedzsment rendszer fejlesztését és adaptációját a profit maximalizálás érdekében. A menedzsment rendszer lehetővé teszi a mikromenedzsment fogalmát, azaz azt a képességet, hogy a műveletek alkalmazkodjanak a művelés alatt lévő földterület változó feltételeihez, ha azok technológiailag előnyösek. A rendszer az inputon keresztül (talajművelés, vetőmag, növényvédelem stb.) szabályoz.

3 3 Az informatikára és technológiára alapozott farm menedzsment rendszer, amely azonosítja, elemzi és irányítja a műveleteket a változó termőhelyi feltételek között az optimális jövedelmezőség, a fenntarthatóság (sustainability) és a termőföld védelme érdekében.

4 4

5 5

6 6 A sikeres PM feltételei: információ, adatelemzés, előrejelzési módszerek, informatikára alapozott technológia, menedzsment.

7 7 A PM implementálása a gazdaság szintjén térbeli és időbeli adatok begyűjtése (távérzékelés, termés monitorozás, talajmintavétel stb.), adattérképezés és interpretáció (GPS és GIS technológia), az agrotechnológiai folyamatok helyspecifikus irányítása, a PM technológia hatásainak az elemzése három szempont alapján –agronómiai - termés maximalizálás –gazdasági - jövedelem maximalizálás –környezeti - az agrotechnika környezeti hatásainak minimalizálása

8 8 ADATBÁZIS METEOROLÓGIAI IDŐSOROK TALAJTANI ADATOK TERMŐHELYI ÉRTÉKELÉS NÖVÉNYENKÉNT TERMŐHELYI KOCKÁZAT

9 9 Relatív termőképesség Búza Kukorica

10 10 Kockázatot a tervezett terméstől való eltérés –valószínűségével és eloszlásával, azaz a termésveszteség eloszlásával mérhetjük. –adott valószínűség esetén a veszteség mértékével –a termésveszteség várható értékével

11 11 A termésprognózistól való relatív eltérés valószínűsége Csongrád megye Hajdú-Bihar megye

12 12 A folyamatokat modellezni, szimulálni kell, s az eredményeket időnként kalibrálni. Eszközök: növényi növekedési modellek (szimuláció), talaj vízháztartás, tápanyag forgalom, kockázatelemzés, agrotechnikai beavatkozások hatásainak hosszú távú szimulációja, időjárástól függő kártevő előrejelzés, helyspecifikus cost-benefit elemzés.

13 13

14 14

15 15

16 16

17 17 A termőhely változását kifejező függvény:

18 18 Ökológiai marginalitás Üzemi marginalitás Makroszintű optimalitás Termékszerkezet Piaci feltételek, gazdasági célok Adaptív gazdálkodás Közgazdasági szabályozók

19 19 Költség – haszon elemzés a termés eloszlásfüggvénye és a várható értéke a megengedett agrotechnikák és azok költségei Megoldandó a optimalizációs feladat

20 20

21 21 A termőföld védelme, sustainabilitás Definíció One definition of sustainability is that „world conservation strategy should include management of the use of a resource so it can meet human demands of the present generation without decreasing opportunities for future generations.” NRC Board on Agriculture, Managing Global Genetic Resources: National Academy Press, 1991 (248pp.)

22 22 Módszertani, modellezési problémák: kvantifikálható módon definiálni kell a termőhely állapotát, a termőképességet, szimulálni kell az agrotechnikai beavatkozások hatását a termőhely állapotára, termőképességére, rövid távú gazdasági érdekek ütköznek a hosszú távú ökológiai problémákkal, időben és térben elválik a kárt okozó és annak következménye.

23 23 A termőképesség fenntarthatóságának a biztosítása : 3. Büntető függvény használata a döntési modellben.

24 24 A cost-benefit analízis korlátozó feltételei lehetnek: Kockázat szabályozás Termőföld védelme


Letölteni ppt "1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő 2004. augusztus 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések