Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktív, egészséges életmód

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktív, egészséges életmód"— Előadás másolata:

1 Aktív, egészséges életmód
5–8. osztályos diákoknak

2 Mit tehetsz egészséged érdekében?
Hogy érezd jól magad! Hogy élvezni tudd a körülötted zajló világot! Hogy sokáig megőrizd fiatalságod és szépséged! Hogy ne hízz el! Hogy céljaid elérésének ne rossz egészségi állapotod legyen majd akadálya!

3 Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni?
Hogy bírd a gyűrődést és tartsd a formád! Hogy sokáig emlékezz arra, amit megtanultál! Hogy figyelmedet ne a benned végbemenő kellemetlen történések (fejfájás, gyomorrontás, egyéb fájdalmak) vonják el!

4 A megfelelő étrend Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele. Attól megfelelő, hogy rád van szabva mennyiségi, és minőségi téren.

5 Mitől függ a szükséglet?
Nemtől Kortól Fizikai aktivitástól Örökölt tulajdonságok Tápláltsági állapottól Nem vagyunk egyformák! Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!

6 Energiaegyensúly Hízni fogsz! Fogyni fogsz! alapanyagcsere sport
házi munka, tanulás Felvétel Leadás Hízni fogsz! Fogyni fogsz!

7 A sport nem helyettesíthető!
Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Hetente legalább négyszer, rendszeresen sportolj!

8 A kiegyensúlyozott étrend
A teljes őrlésű gabonafélék alkossák az étrended alapját. Előnyei: fontos szénhidrátok, élelmi rostok és vitaminok forrása.

9 A kiegyensúlyozott étrend
Zöldségfélékből és gyümölcsből legalább napi 4–5 adag ajánlott. Előnyei: élelmi rostok, C-vitamin, ásványi anyagok.

10 A kiegyensúlyozott étrend
A tej és a tejtermékek szintén naponta fogyasztandók. Előnyei: fehérje, kalcium.

11 A kiegyensúlyozott étrend
Sovány (csirke, sovány felvágottak) húst naponta, halat legalább hetente egyszer egyél! Előnyei: fehérje, vas, B-vitaminok.

12 Egyéb élelmiszerek Az előző ábrákon nem jelzett ételek, élelmiszerek sem tilosak, de naponta nem szükségesek a szervezet számára. Zsiradékokat már az elfogyasztott élelmiszerek is tartalmaznak, de egy kevés növényi zsiradék (olaj, margarin) nem árthat meg. Hetente elegendő tojást (3–4), májat, olajos magvakat, lekvárt, mézet stb. enni. Édességet, sós rágcsálnivalót, cukrozott üdítőitalt csak mértékkel fogyassz! Lehetőleg ne sózd az ételeket! Az alkoholt hagyd meg a felnőtteknek. Fejlődő szervezeted számára ez méreg!

13 Napi folyadékszükséglet
Felkelés után pohár víz Reggelihez pohár víz Délelőtt, szünetekben 2 pohár víz Ebédhez pohár Délután Vacsorához Vacsora és lefekvés között 7

14 Mit jelent a tökéletes étkezés?
Mennyit? Mit? Hányszor? Mikor? Hányfélét? Hogyan?

15 Napi 5 étkezés Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd
40%

16 Esztek-e ezen kívül is?

17 Miért gond az elhízás? Az egészség egyik mutatója, hogy testtömeged a kívánatos tartományba esik (erről kérdezd meg iskolaorvosod vagy a védőnőt). Az elhízás – mértékétől függően – betegség is, de további betegségek okozója is lehet. Csúfolhatnak érte társaid. Nehéz lefogyni, és szakember segítsége nélkül diétát nem is szabad követni.

18 Tőled is függ, mit vásárolsz és mit eszel!
A helyes étrend megválasztásának kulcsa mindig a te kezedben van. Bővítsd rendszeresen a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra vonatkozó ismereteidet, hogy az élelmiszerek közül a neked legjobban megfelelőt választhasd. Tájékozódj a termék címkéjéről is, mielőtt élelmiszert vásárolsz (tápanyagtartalom, szavatossági idő stb.).

19 Összefoglalás A táplálkozásodra való odafigyelés nem jár semmilyen közvetlen haszonnal, de ha okosan osztod be a zsebpénzed, nem csak jóllaksz, hanem egészséged megőrzéséért is nagy lépést tettél. Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz, vásárolj tudatosan!


Letölteni ppt "Aktív, egészséges életmód"

Hasonló előadás


Google Hirdetések