Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század"— Előadás másolata:

1 A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Előzményei: szentimentalizmus (preromantika) Sturm und Drang

2 Idejét behatárolni nehéz, mert
Korai szakaszában együtt él és hat a klasszicizmussal, késői szakaszában pedig a realizmussal Német területen és Angliában: kb /30 Franciaországban: Kelet-Közép-Európában: kb tól a század végéig

3 A szó eredete: Latin ‘roman’ = regény(es)
De jelentése a századok során változott: Középkor: minden nemzeti nyelven (tehát nem latinul) írt elbeszélő mű - műfajtól függetlenül XVIII. század: kalandos történet prózában - már műfaj! XIX. század: kialakul a ‘romantika’ fogalma (életérzés + stílusirányzat)

4 1789: „Szabadság, egyenlőség, testvériség!”
Hubert Robert: A Bastille lerombolása

5 Delacroix: A Szabadság vezeti a népet

6 A forradalom után fejlődésnek indul a kapitalizmus
A forradalom után fejlődésnek indul a kapitalizmus. De mi lett a szép eszmékből? Testvériség? Véres terror, leszámolások. Harc a gyarmatokért. Szabadság? Bujdosó ezrek. Szabad verseny a termelésben. Egyenlőség? A háborúból meggazdagodott kisebbség és koldus tömegek. Tőkés és proletár ellentétes érdekei.

7 Goya: A felkelők kivégzése

8 A kor alapvető életérzése a CSALÓDOTTSÁG.
Ez tehát a világ RACIONÁLIS rendje? Érdemes volt OPTIMISTÁNAK lenni? A VALLÁS sem segített? „Hogyan? Hát oda mind? És örökre oda? Ki adta, az idő, s aki elmossa, őket nem ismétli soha? Öröklét, pusztulás, múlt, sötét szakadékok, mi lesz a lét, amit elnyel örvényetek? Szóljatok: visszatér, ami mennyei szép volt, ha így elsöpritek?” (Lamartine: A tó) A kor alapvető életérzése a CSALÓDOTTSÁG.

9 A megoldás: Ha a hétköznapi élet szétrombolta már az illúziókat, mert
Az emberi lélek belső világába: érzelmeinkbe, emlékeinkbe, álmainkba A természetbe A történelmi múlt dicsőségébe A tökéletesség távoli antik világába, a vadregényes középkorba Az ősi, népi kultúra (Herder!), a mítoszok világába (ha nincs, meg kell teremteni a nemzeti mitológiát!) Az egzotikus Keletre A mesék, a fantasztikum világába A megsejtett jövőbe A misztikum legnagyobb titkaiba: a halálba, pusztulásba Ha a hétköznapi élet szétrombolta már az illúziókat, mert durva, kegyetlen, idegen szürke, kicsinyes nem érti meg a művész érzékenyebb lelkét A FANTÁZIA segítségével el kell menekülni belőle!

10 A művész: Különleges képességekkel megáldott, kivételes zseni.
Vátesz, próféta, aki megsejti a jövőt. Ami segíti: veleszületett tehetsége és intuíciója (belső megérzése) Ami kötelessége: a teljes művészi szabadság, az eddigi szabályok elvetése eredetiség a mintakövetés helyett


Letölteni ppt "A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század"

Hasonló előadás


Google Hirdetések