Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ROMANTIKA A XIX. század életérzése, világszemlélete stílusirányzata Előzményei: szentimentalizmus (preromantika) Sturm und Drang.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ROMANTIKA A XIX. század életérzése, világszemlélete stílusirányzata Előzményei: szentimentalizmus (preromantika) Sturm und Drang."— Előadás másolata:

1 A ROMANTIKA A XIX. század életérzése, világszemlélete stílusirányzata Előzményei: szentimentalizmus (preromantika) Sturm und Drang

2 Idejét behatárolni nehéz, mert Korai szakaszában együtt él és hat a klasszicizmussal, késői szakaszában pedig a realizmussal Német területen és Angliában: kb. 1790-1820/30 Franciaországban: 1830-48 Kelet-Közép- Európában: kb. 1830-tól a század végéig

3 A szó eredete: Latin ‘roman’ = regény(es) De jelentése a századok során változott: Középkor: minden nemzeti nyelven (tehát nem latinul) írt elbeszélő mű - műfajtól függetlenül XVIII. század: kalandos történet prózában - már műfaj! XIX. század: kialakul a ‘romantika’ fogalma (életérzés + stílusirányzat)

4 1789: „Szabadság, „Szabadság, egyenlőség, testvériség!” Hubert Robert: A Bastille lerombolása

5 Delacroix: A Szabadság vezeti a népet

6 A forradalom után fejlődésnek indul a kapitalizmus. De mi lett a szép eszmékből? Testvériség? Szabadság? Egyenlőség? A háborúból meggazdagodott kisebbség és koldus tömegek. Tőkés és proletár ellentétes érdekei. Bujdosó ezrek. Szabad verseny a termelésben. Véres terror, leszámolások. Harc a gyarmatokért.

7 Goya: A felkelők kivégzése

8 Ez tehát a világ RACIONÁLIS rendje? Érdemes volt OPTIMISTÁNAK lenni? A VALLÁS sem segített? „Hogyan? Hát oda mind? És örökre oda? Ki adta, az idő, s aki elmossa, őket nem ismétli soha? Öröklét, pusztulás, múlt, sötét szakadékok, mi lesz a lét, amit elnyel örvényetek? Szóljatok: visszatér, ami mennyei szép volt, ha így elsöpritek?” (Lamartine: A tó) CSALÓDOTTSÁG. A kor alapvető életérzése a CSALÓDOTTSÁG.

9 A megoldás: Ha a hétköznapi élet szétrombolta már az illúziókat, mert durva, kegyetlen, idegen szürke, kicsinyes nem érti meg a művész érzékenyebb lelkét el kell menekülni A FANTÁZIA segítségével el kell menekülni belőle ! lélekAz emberi lélek belső világába: érzelmeinkbe, emlékeinkbe, álmainkba természetA természetbe történelmi múltA történelmi múlt dicsőségébe antik világába középkorbaA tökéletesség távoli antik világába, a vadregényes középkorba ősi, népiAz ősi, népi kultúra (Herder!), a mítoszok világába (ha nincs, meg kell teremteni a nemzeti mitológiát!) egzotikusAz egzotikus Keletre fantasztikumA mesék, a fantasztikum világába jövőbeA megsejtett jövőbe halálba, pusztulásbaA misztikum legnagyobb titkaiba: a halálba, pusztulásba

10 A művész: Különleges képességekkel megáldott, kivételes zseni. Vátesz, próféta, aki megsejti a jövőt. Ami segíti: Ami segíti: veleszületett tehetsége és intuíciója (belső megérzése) Ami kötelessége: Ami kötelessége: a teljes művészi szabadság, az eddigi szabályok elvetése eredetiség a mintakövetés helyett


Letölteni ppt "A ROMANTIKA A XIX. század életérzése, világszemlélete stílusirányzata Előzményei: szentimentalizmus (preromantika) Sturm und Drang."

Hasonló előadás


Google Hirdetések