Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ló törzsfejl ő dése Lótenyésztés. A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 60 millió évvel ezel ő tt Alkat: rókaszer ű alkat Jellemz ő i: Öt-öt lábujjal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ló törzsfejl ő dése Lótenyésztés. A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 60 millió évvel ezel ő tt Alkat: rókaszer ű alkat Jellemz ő i: Öt-öt lábujjal."— Előadás másolata:

1 A ló törzsfejl ő dése Lótenyésztés

2 A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 60 millió évvel ezel ő tt Alkat: rókaszer ű alkat Jellemz ő i: Öt-öt lábujjal a ragaozókhoz hasonlóan talpon járt, az ujjak végén azonban kis paták voltak találhatóak. Európában és Amerikában alakult ki.

3 A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 45-50 millió évvel ezel ő tt Alkat: Kutyaszer ű alkat Jellemz ő i: elüls ő lábain négy-négy, míg a hátulsókon már csak három-három ujja volt, Ujjaikon a kutyákéhoz hasonló ujjpárnák voltak (ezek maradéka a ló lábán látható ún. szarugesztenye), átlagos magassága 36 cm lehetett, él ő helyei feltételezhet ő en laza talajú ő serd ő k, vízpartok és iszapos területek voltak, fogazata alapján lombev ő volt, az alacsonyabb cserjék és az aljnövényzet leveleit ehette, de már megjelentek a f ű evésre való áttérés kezdeti jelei.

4 A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 25-40 millió évvel ezel ő tt Jellemz ő i: Mind a négy lábukon három ujjuk volt, közülük a valamivel vastagabb középs ő re nehezedett a legnagyobb súly, Táplálékuk kezdetben leginkább puha lombú fák és cserjék hajtásai voltak,

5 A lófélék törzsfejlődésének lépései 10-25 millió évvel ezel ő tt, az ő serd ő ket szavannák, sztyeppék váltották fel, amihez az állatok úgy alkalmazkodtak, hogy fogazatuk egyre inkább alkalmassá vált a f ű félék fogyasztására, valamint nyakuk megnyúlt, hogy kényelmesen elérjék a füvet. Szemük is megváltozott, a fej oldalára tolódott el, így látóterük megn ő tt és könnyebben észrevették a közeled ő ragadozókat. A Miohippusból három kontinensen három különböz ő fejl ő dési ág vált el egymástól. A Dél-Amerikában található Thaotherium, valamint az Eurázsiában élt Anchiterium származéka a Hypohippus nem fejl ő dtek tovább, míg az Amerikában maradt Miohippusból kifejl ő dött a Parahippus, a Merychippus ő se.

6 A lófélék törzsfejlődésének lépései Valódi mérföldk ő a ló evolúciójában. Ugyan még mindig több ujja volt, de már a testsúly nagy része a középs ő ujjon volt. Lábain már patát találunk és véglegesen áttért a lombevésr ő l a f ű evésre. A legnagyobb egyedek testnagysága az egy métert is elérhette. Ujjai közül csak a középs ő érte a talajt nyugalmi állapotban, míg gyors mozgásban a többi ujj „lengéscsillapítóként” m ű ködött közre.

7 A lófélék törzsfejlődésének lépései Az els ő „ ő sló”, melynek minden lábán egy ujj volt, mintegy 6 millió éve jelent meg. Ujjain a mai lovakéhoz teljesen hasonló pata volt. A ló törzsfejl ő désének ez az ága Amerikában maradt fenn, míg más ágak a pliocén korszak végére kihaltak.

8 A lófélék törzsfejlődésének lépései 1 millió évvel ezel ő tt jelent meg a ma él ő ló Észak-Amerikában, ahonnan eljutott Dél-Amerikába és Európába is. Az amerikai kontinensen azonban id ő vel kihalt és Eurázsiában fejl ő dött tovább. A jégkorszak végét csak egyetlen vadlófaj élte túl, mely két alfajra tagozódott: a tarpánra és a takira.

9 A ló háziasítása A ló háziasításának pontos idejére és helyére vonatkozóan nincs általánosan elfogadott elmélet, így lehetséges, hogy egyidej ű leg több helyen történt. Azonban valószín ű, hogy a ló háziasításának folyamata Közép-Ázsiában kezd ő dött, a korai civilizációk idején, nagyjából 4000 évvel ezel ő tt, majd a mai Dél-Oroszország, illetve Mezopotámia területén folytatódott. Bizonyítható, hogy a körülbelül ötezer évvel ezel ő tt virágzó botaji kultúrában (a mai Kazahsztán területén) már foglalkoztak lovakkal.

10 A ló háziasítása A lovat kezdetben húsáért és tejéért tartották, kés ő bb azonban a nomád lótartók rájöttek, hogy felszerelések, s ő t emberek szállítására is alkalmas, így elkezdték málhás lovakként használni. A kerék mezopotámiai, hétezer évvel ezel ő tti feltalálásának köszönhet ő en a ló fogatban való használata is elterjedt. Nyugat- és Közép-Európában kb. 700 óta, a vaskortól használják a lovat hátaslóként

11 A ló háziasítása Ma is él egy soha meg nem szelídített lófajta a Przewalski- ló (Európa keleti része). Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez ahhoz a csoporthoz tartozik amelyb ő l a ló fejl ő dött ki.

12 A ló rendszertana Törzs: gerincesek Altörzs: magzatburkosok Osztály: eml ő sök Alosztály: méhlepényes eml ő sök Rend: páratlan ujjú patások (Perissodactyla) Alrend: lóalakúak (Hippomorpha) Család: lófélék (Equidae) Alnemzetség: lovak (Equus) házi ló (Equus caballus) taki (Equus Przewalski)


Letölteni ppt "A ló törzsfejl ő dése Lótenyésztés. A lófélék törzsfejlődésének lépései Id ő : 60 millió évvel ezel ő tt Alkat: rókaszer ű alkat Jellemz ő i: Öt-öt lábujjal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések