Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A görög mitológia Az istenek születése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A görög mitológia Az istenek születése."— Előadás másolata:

1 A görög mitológia Az istenek születése

2 Kezdetben csak Khaosz, a tátongó üresség létezett.
Azután megszületett Gaia, a széles mellű Föld. Gaia önmagából hívta létre Uránoszt, az Eget. Megjelent a szerelem, minden élet ősforrása.

3 Az Ég és a Föld kívánkozott a Szerelem után, s Gaia létrehozta a százkezűeket, a küklopszokat és a titánokat. Titánok közül Kronosz volt a legfiatalabb, közéjük tartozott Prométheusz és Rheia. Uránosz a Tartaroszba taszította gyermekeit, kivéve a titánokat. A titánokra is ez a sors várt. Azonban Kronosz halálos sebet ejtett apján. A tenger habjaira hulló véréből született Aphrodité, a Szerelem szépséges istennője.

4 Kronosznak és Rheiának három lánya született,
Hesztia, Démétér, Héra, meg három fia, Poszeidón, Zeusz. Hádész, De Kronosz nem feledte el atyja átkát: hogy őt is saját gyermeke fogja megölni. Ezért gyerekeit, amint megszülettek, sorra lenyelte. De Rheia, mikor Zeusz megszületett, követ pólyált be gyermeke helyett. Kronosz le is nyelte. Zeusz titokban, Kréta szigetén nevelkedett.

5 Miután felnőtt Zeusz, beteljesítette az átkot, amelyet Uránosz mondott ki Kronoszra.
Varázsszerrel kényszerítette Kronoszt, hogy adja vissza lenyelt testvéreit. Azután véres harcok következtek: Zeusz felhozta a Tartaroszból a küklopszokat. Azok kovácsoltak számára villámot, Hádész számára a láthatatlanná tévő sisakot, Poszeidón számára a háromágú szigonyt. Zeusz és testvérei legyőzték Kronoszt és a titánokat, majd felosztották maguk között a világot. Zeusznak jutott az ég, Poszeidónnak a tenger, Hádésznak az alvilág.

6 Háromszáz évig szerették egymást Zeusz és Héra.
Gyermekük volt Árész, a háború istene. Zeusz azonban más istennnőket vagy halandó asszonyokat ajándékozott meg a szerelmével. Zeusz és Démétér leánya volt Perszephoné, Hádész felesége, az alvilág királynője. Zeusz és Mnémoszüné leányai voltak a Múzsák, szám szerint kilencen, az ének, a zene és a tánc, a költészet és a tudományok istennői, a költők pártfogói. Zeusz és Maia fiacskája volt Hermész, aki az istenek hírnöke, és a tolvajok istene lett.

7 A titánok gyermeke volt Létó, aki engedett Zeusz csábításának.
Délosz szigetén megszülte ikergyerekeit, Apollónt és Ártemiszt. Ártemisz nem is törődött mással, csak a vadászattal. Egész nap az erdőt-mezőt járta a vad után. Apollón ujjai nemcsak az íj idegzéséhez, hanem a lant húrjaihoz is értettek.Az ő birodalma a messzeség, a messze jövendő és a jóslatok.

8 Anya nélkül született Zeusz legkedvesebb gyermeke, Pallasz Athéné
Anya nélkül született Zeusz legkedvesebb gyermeke, Pallasz Athéné. Apja fejéből pattant ki teljes fegyverzetben, sugárzó szépségben. Ő az okos szűz, a városok védője, minden szép mesterség tudója, és minden tudomány pártfogója. Ezt Héra féltékenyen nézte, és eltökélte, hogy ő is fiat fog szülni apa nélkül. Így született Héphaisztosz, de olyan csúf lett, hogy Héra is elborzadt látásán. Ezért letaszította az Olümposzról. Örökké sánta maradt, de a kovácsmesterséget kitanulta, és az isteneknek emelt fényes ércpalotát.

9 Vége Készítette: Dezső László


Letölteni ppt "A görög mitológia Az istenek születése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések