Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rédei Anita 10.b.  Heilbronn, 1814. nov. 25.  Egy gyógyszerész fia.  Német hajóorvos  10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rédei Anita 10.b.  Heilbronn, 1814. nov. 25.  Egy gyógyszerész fia.  Német hajóorvos  10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót,"— Előadás másolata:

1 Készítette: Rédei Anita 10.b

2

3  Heilbronn, 1814. nov. 25.  Egy gyógyszerész fia.  Német hajóorvos  10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót, sikertelenül.

4 A hő és a mechanikai munka közötti kapcsolat felismerője.  Mint hajóorvos észrevette, hogy a trópusokon a matrózok vénás vére pirosabb, mint zordabb időjárású születési helyükön lenni szokott. Ebből helyesen arra következtetett, hogy a szervezettben ilyenkor kisebb fokú oxidációs folyamatok zajlanak le, minthogy az életműködéshez szükséges hő egy részét a természet szolgáltatja.

5  Mayer AZ erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait, és a cikket elküldte az Annalen der Physik szerkesztőségének,  1841-ben elutasították ezt  azután 1842-ben Justus von Liebig segítségével második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett.

6  1845-ben kimondta az energiamegmaradás törvényének megfogalmazását (ez az elv végül Joule és Helmoltz eredményeiből kiindulva állt össze).

7  Az energiamegmaradás azt állítja, hogy egy zárt rendszer teljes energiája állandó marad. Más szavakkal az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni. A modern fizikában minden energia tömeget is kifejez, és minden tömeg az energia egy formája.

8  1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg, ami idegbetegségének volt betudható.  1862-ben újra munkához látott. Ekkor már voltak támogatói.  1862-ben Tyndall egy Royal Institutionban tartott előadáson kijelentette, hogy az első helyet az energiamegmaradás tételének megalkotásában Robert Mayert illeti meg.  Számos akadémia választotta tagjául. A párizsi Természettudományos Akadémia a Poncelet- díjjal, a londoni Royal Society a Copley- éremmel tüntette ki.

9  Heilbronn, 1878. márc. 20.

10 Források:  http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html  http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettud omanyok/fizika/fizika-10-evfolyam/az- izochor-es-izobar-folyamatok- termodinamikai-leirasa/robert-mayer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettud omanyok/fizika/fizika-10-evfolyam/az- izochor-es-izobar-folyamatok- termodinamikai-leirasa/robert-mayer  http://energiapedia.hu/julius-robert-mayer http://energiapedia.hu/julius-robert-mayer  http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiamegmara d%C3%A1s http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiamegmara d%C3%A1s

11  Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Rédei Anita 10.b.  Heilbronn, 1814. nov. 25.  Egy gyógyszerész fia.  Német hajóorvos  10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések