Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rédei Anita 10.b

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rédei Anita 10.b"— Előadás másolata:

1 Készítette: Rédei Anita 10.b
Julius Robert Mayer

2

3 Heilbronn, nov. 25.  Egy gyógyszerész fia. Német hajóorvos 10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót, sikertelenül.

4 A hő és a mechanikai munka közötti kapcsolat felismerője.
Mint hajóorvos észrevette, hogy a trópusokon a matrózok vénás vére pirosabb, mint zordabb időjárású születési helyükön lenni szokott. Ebből helyesen arra következtetett, hogy a szervezettben ilyenkor kisebb fokú oxidációs folyamatok zajlanak le, minthogy az életműködéshez szükséges hő egy részét a természet szolgáltatja. 

5 Mayer AZ erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait,  és a cikket elküldte az Annalen der Physik szerkesztőségének, 1841-ben elutasították ezt azután 1842-ben Justus von Liebig segítségével második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett. 

6  1845-ben kimondta az energiamegmaradás törvényének megfogalmazását (ez az elv végül Joule és Helmoltz eredményeiből kiindulva állt össze).

7 Az energiamegmaradás azt állítja, hogy egy zárt rendszer teljes energiája állandó marad. Más szavakkal az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni. A modern fizikában minden energia tömeget is kifejez, és minden tömeg az energia egy formája.

8 1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg, ami idegbetegségének volt betudható.
1862-ben újra munkához látott. Ekkor már voltak támogatói. 1862-ben Tyndall egy Royal Institutionban tartott előadáson kijelentette, hogy az első helyet az energiamegmaradás tételének megalkotásában Robert Mayert illeti meg. Számos akadémia választotta tagjául. A párizsi Természettudományos Akadémia a Poncelet-díjjal, a londoni Royal Society a Copley-éremmel tüntette ki.

9 Heilbronn, márc. 20.

10 Források: http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Rédei Anita 10.b"

Hasonló előadás


Google Hirdetések