Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT"— Előadás másolata:

1 ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT

2 ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÁS
1. ELEKTROMOS ALAPJELENSÉGEK 2. COULOMB ERŐ, TORZIÓS INGA 3. ELEKTROMOS TÉR SZEMLÉLTETÉSE ERŐVONALAKKAL ÉS TÉRERŐSSÉGVEKTORRAL 4. VEZETŐK ÉS SZIGETELŐK, ELEKTROMOS TÉRBEN 5. FÖLDELÉS 6. ELEKTROSZKÓP 7. ÁRNYÉKOLÁS 8. CSÚCSHATÁS 9. VAN DE GRAAFF GENERÁTOR 10.POTENCIÁL ÉS FESZÜLTSÉG 11. EKVIPOTENCIÁLIS FELÜLETEK 12. KONZERVATÍV ERŐTÉR 13. KONDENZÁTOROK ÉS KAPACITÁS 14. ELEKTROMOS TÉR ENERGIÁJA ELEKTROSZTATIKA – 2.

3 TESZT ELEKTROSZTATIKA – 2.
1) Egy üvegrudat bőrrel dörzsölünk. Milyen elektromos állapotba kerül a dörzsölés után az üvegrúd, illetve a bőr? A) A bőr +, az üvegrúd negatív elektromos állapotú lesz. B) A bőr -, az üvegrúd + elektromos állapotú lesz. C) Mindkét test semleges állapotú marad. 2) Mikor mondjuk, hogy az A és B pontok között a feszültség 5V? A) Ha 5J munkát kell végeznünk, hogy 1C töltést az elektromos tér A pontjából a B pontba vigyük. B) Ha az elektromos tér 5J munkát végez, miközben az 1C töltést az elektromos tér A pontjából a B pontba viszi. C) Ha az elektromos tér 5J munkát végez, miközben az 1C töltést az elektromos tér B pontjából a A pontba viszi. ELEKTROSZTATIKA – 2.

4 TESZT ELEKTROSZTATIKA – 2.
3) Melyik állítás NEM IGAZ az elektromos teret szemléltető erővonalakra? A) Az erővonalak sűrűsége az elektromos tér erőségére utal. B) Az erővonalak soha nem metszik egymást. C) Az erővonalak a negatív töltésekből indulnak ki és a pozitív töltéseken végződnek. 4) Hogyan viselkedik a szigetelőanyag elektromos térben? A) elektromos megosztás jön létre rajta, miközben továbbra is semleges állapotú marad B) polarizálódnak az elektromosan semleges anyag szintén semleges molekulái C) elektronok szakadnak le a molekulákból, és így + elektromos állapotú lesz ELEKTROSZTATIKA – 2.

5 TESZT ELEKTROSZTATIKA – 2.
5) Hogyan tudjuk növelni a kondenzátor kapacitását? A) A kondenzátor lemezek felületének növelésével. B) A kondenzátorlemezek felületének csökkentésével. C) A kondenzátorlemezek távolságának növelésével. 6) Mi a csúcshatás lényege? A) A fémes anyagok csúcsain nagyobb a térfogatra vonatkozó töltéssűrűség, így a levegő molekulái ionizálódnak. B) A fémes anyagok csúcsain nagyobb a feszültség, így töltést tudnak a környezetükből felvenni. C) A fémes anyagok csúcsain vákuum keletkezik, így töltést szívnak el a környezetükből. ELEKTROSZTATIKA – 2.

6 FELADATOK 1) A sík A és B pontjaiba rendre 510-6C, illetve 1,510-5C töltéseket rögzítünk. Az A és B pontok távolsága 8 cm. Mekkora és milyen irányú erő hat a töltésekre? (a töltések tömege, így a rájuk ható gravitációs erő is elhanyagolható) Készíts rajzot, ahol az erők fel vannak tüntetve! 2) Egy kondenzátor lemezei 15 mm-re vannak egymástól. A lemezek felülete 120cm2, és a lemezekre 15V feszültséget kapcsolunk. A lemezek között vákuum van. a) Mekkora a kondenzátor között a térerősség nagysága? b) Mekkora a kondenzátor kapacitása? c) Ha egy elektron a negatív lemezről nulla kezdősebességgel indul el, mekkora sebességgel csapódik a pozitív lemezbe? ELEKTROSZTATIKA – 2.


Letölteni ppt "ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések