Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata."— Előadás másolata:

1 Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata

2 Tartalom A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) Online forrás: Online forrás: Online forrás: Online forrás: A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

3 A tervezett alkalmazás/megoldás címe Elemzésem során arra szeretnék rávilágítani,hogy az EU- tagság önmagában nem elegendő feltétele a gyors felzárkózásnak és a gazdaság ugrás- szerű javulásának. Elemzésem során arra szeretnék rávilágítani,hogy az EU- tagság önmagában nem elegendő feltétele a gyors felzárkózásnak és a gazdaság ugrás- szerű javulásának.

4 A feladat előtörténete Mindennapjaim során szembesültem azon tévhittel, miszerint az EU- hoz való csatlakozást a gazdaság fellendülésével, majd ennek kapcsán az életszínvonal növekedésével párosították. Mindennapjaim során szembesültem azon tévhittel, miszerint az EU- hoz való csatlakozást a gazdaság fellendülésével, majd ennek kapcsán az életszínvonal növekedésével párosították.

5 A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A médiában hangoztatott életszínvonal növekedést, a gazdaság javulását, mind- mind a GDP/fő,illetve a GDP mutatószámainak javulásával támasztják alá/bizonygatják A médiában hangoztatott életszínvonal növekedést, a gazdaság javulását, mind- mind a GDP/fő,illetve a GDP mutatószámainak javulásával támasztják alá/bizonygatják Munkámmal azt szeretném bemutatni, hogy az általam használt mutatók rövid távon helytállók. A társadalom elvárásaival ellentétben a pozitívumok jelentős érzékelhetősége a magánszférában nem megy egyik napról a másikra. Munkámmal azt szeretném bemutatni, hogy az általam használt mutatók rövid távon helytállók. A társadalom elvárásaival ellentétben a pozitívumok jelentős érzékelhetősége a magánszférában nem megy egyik napról a másikra.

6 A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) Objektumok: Magyarország, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia, Svédország. Objektumok: Magyarország, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia, Svédország. Attribútumok: a GDP nagysága folyóáron (milliárd euró), a GDP volumenváltozása az előző évhez képest (%), egy főre jutó GDP vásárlóerő- paritás alapján (USA dollár), a fogyasztói árak alakulása az előző évhez képest (%), az államháztartás egyenlege (GDP %- ában), az államháztartás bruttó adósága (GDP %- ában). Attribútumok: a GDP nagysága folyóáron (milliárd euró), a GDP volumenváltozása az előző évhez képest (%), egy főre jutó GDP vásárlóerő- paritás alapján (USA dollár), a fogyasztói árak alakulása az előző évhez képest (%), az államháztartás egyenlege (GDP %- ában), az államháztartás bruttó adósága (GDP %- ában).

7 A feladat által érintett célcsoportok aki kapcsolatba kerülhetnek a gazdasági élettel, vagy annak részei aki kapcsolatba kerülhetnek a gazdasági élettel, vagy annak részei Gyakorlatilag az egész társadalom, a társadalom minden tagja Gyakorlatilag az egész társadalom, a társadalom minden tagja

8 A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság Magyarország relative lemaradása az EU- 27-ek között mára tény. Olyan gazdaságpolitika fordulatra lenne szükség, amely az egyensúgy helyreállítását a gazdasági növekedés gyorsításával célozza meg Magyarország relative lemaradása az EU- 27-ek között mára tény. Olyan gazdaságpolitika fordulatra lenne szükség, amely az egyensúgy helyreállítását a gazdasági növekedés gyorsításával célozza meg

9 A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) Excel adatbázis készítése az alapadatok alapján Excel adatbázis készítése az alapadatok alapján Pivot tábla elkészítése az adatbázis munkalap alapján Pivot tábla elkészítése az adatbázis munkalap alapján Rangsor tábla elkészítése sorszám függvénnyel, az alapadatok felhasználásával Rangsor tábla elkészítése sorszám függvénnyel, az alapadatok felhasználásával Lépcső meghatározása solver segítségével Lépcső meghatározása solver segítségével Coco táblázat elkészítése Coco táblázat elkészítése

10 Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Ha az egyik országban lényegesen magasabb a GDP/fő mutató, mint a másikban, akkor abban bizonyára magasabb az átlagos anyagi jólét. Ha az egyik országban lényegesen magasabb a GDP/fő mutató, mint a másikban, akkor abban bizonyára magasabb az átlagos anyagi jólét.

11 Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Felzárkózni úgy lehet, ha a magyar gazdasági növekedés tartósan és jelentősen meghaladja az EU átlagot. Felzárkózni úgy lehet, ha a magyar gazdasági növekedés tartósan és jelentősen meghaladja az EU átlagot.

12 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szarka Éva


Letölteni ppt "Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések