Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A keresztény Magyar Királyság kialakulása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A keresztény Magyar Királyság kialakulása"— Előadás másolata:

1 A keresztény Magyar Királyság kialakulása
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem es tanév 3. óra A keresztény Magyar Királyság kialakulása tanár: Németh Károly

2 Felhasznált anyagok az internetről:

3 Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! (“Himnusz”, Kölcsey Ferenc verse (1823))

4 Árpád vezér és a tözsfők, amint átkelnek a Kárpátokon
Árpád vezér és a tözsfők, amint átkelnek a Kárpátokon. Feszty Árpád festőművész képe, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékmű körképén (1892 – 1894 között festették).

5 Ismétlés: Visszafelé nyilazó magyar lovas egy észak-olaszországi templom (Aquileia-ban) Falfestményén, a 900-as évekből. A kalandozások kora, körülbelül között .

6 Fontosabb csaták az új haza védelmében a Kárpát Medencében és külföldön /
907-ben Luitpold bajor őrgróf vezetésével, óriási (egyesek szerint fős) német sereg indult a magyarok ellen. A magyar sereget Árpád vezette és mintegy ezer főböl állt. A három hadtestből álló német sereget a magyarok teljesen megsemmisítették. A német veszteségek között volt maga Luitpold őrgróf, egy érsek, két püspök, három apát és 19 báró. A hagyományok szerint ezen csata után halt meg Árpád vezér is, a csatában szerzett sebesülései miatt. Elesett még Árpád három fia is. 907 : Pozsonyi csata / The battle of Pozsony

7 910 : A magyarok legyőzik IV
910 : A magyarok legyőzik IV. Lajos német uralkodó birodalmi hadseregét Augsburgnál, Németországban. 937 és 954: Bulcsu horka (horka = a törzsszövetség főbírája) nagy európai hadjáratai . A 954 évi az amerikai katonai akadémiákon is a tananyag része.

8 955: A magyarokat legyőzik a németek a Lech-mezei csatában, Augsburg közelében. Bulcsú és
Lehel vezéreket kivégezteti Ottó császár. Ezután a magyarok nem indítanak több nagy kalandozó hadjáratot Nyugat Európába, de Dél és Del-Kelet Európába igen, még további 20 évig. A legenda szerint Lehel vezér utolsó kívánsága az volt, hogy megfújhassa a kürtjét. Miután megkapta a kürtöt, megfújta, majd egyetlen csapással halálra sujtotta vele Konrád császárt, mondván: elöttem mész a túlvilágba és szolgálni fogsz nekem – ahogy a pogány hit alapján gondolta. Középkori festmény a Lech-mezei csatáról.

9 Lehel kürtje a jászberényi Jász Múzeumban.

10 Botond vezér alacsony termetű ember volt, de mégis kitűnő harcos.
955 : Botond vezér bosszút áll Bulcsú és Lehel haláláért. 960 : Konstantinápoly (ma Isztambul) várkapuját betöri buzogányával és párbajban legyőzi a görögök legerősebb vitézét.

11 Géza fejedelem (945-997) Az első magyar pénzérme. Kibocsátója
Géza fejedelem volt, 970 körül. Apja Taksony fejedelem, anyja egy besenyő vagy bolgár hercegnő. Felesége Sarolta, az erdélyi fejedelemnek a gyulának a lánya. Fia Vajk, a későbbi Szt István király. Egyik lánya a velencei dózse, Ottone Orseolo felesége, unokája Orseolo Péter későbbi magyar király. Géza megkeresztelkedett, de az ősi pogány vallást is gyakorolta, mondván: elég gazdag vagyok ahhoz, hogy két istennek is áldozzak.

12 Géza fejedelem alatt Magyarország határai Nyugaton visszaszorultak
Géza fejedelem alatt Magyarország határai Nyugaton visszaszorultak. Az akkori Magyarország magában foglalta a mai Ausztria keleti felét, egészen Melktől Bécsig. A Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítója Géza fejedelem volt.

13 Szent István király (967-1038), Géza fejedelem és Sarolta fejedelem-asszony fia, pogány
nevén Vajk. Felesege Gizella bajor hercegnő. Nyolc gyerekük született, sajnos mind meghaltak, betegségben, vagy vadászati balesetben, a legtovább Imre herceg élt, akit később szintén szentté avattak. Szt. István király uralkodói pecsétje. Szent István király lovas szobra a budai kiralyi várban.

14 Szt István államvallássá tette a kereszténységet.
Ehhez le kellett győznie a pogány valláshoz ragaszkodó magyarokat, amit a hozzá hű magyarok és szolgálatába szegődött német lovagok segítségével végzett el. Szt István tevékenysége a magyarság számára hasonló jelentőségű, mint Nagy Konstantin ( ) római császár műve az egykori Római Birodalom számára, amikor kizárólagos államvallássa tette a kereszténységet. Nagy Károly ( ) frank király körülbelül 200 évvel Szt István elött hasonlóan, fegyveres erővel kényszerítette a pogánysághoz ragaszkodókat a kereszténységre térni. Szt István Nagy Károly Nagy Konstantin

15 István Aba Sámuel Koppány Gyula
Szt István és legnagyobb pogány ellenfelei. Aba Sámuel István Koppány Gyula “fekete” magyarok “black” magyars Ajtony

16 A Koppánnyal folytatott harc nem csak a kereszténység, hanem az uralkodói méltóság viselése
miatt is tört ki. Koppány volt a fejedelmi család legidősebb férfitagja, az ősi magyar jog szerint őt illette volna a trón – és Sarolta fejedelemasszony keze is. Koppány pogány és keresztény is volt (keleti, bizanci ritus szerint) egyszerre. Koppány kivégzése,

17 Szt István király elfogja az erdélyi gyulát.

18 Szent Istvánt független keresztény európai uralkodónak ismerte el II
Szent Istvánt független keresztény európai uralkodónak ismerte el II. Szilvester pápa. A pápa koronát küldött Szt Istvánnak, amivel 1000 karácsonyán, vagy 1001 január elsején Megkoronázták, Székesfehérváron, az ősi magyar koronázóvárosban. Magyarország címerpajzsa, A szent koronával, az Árpád-ház piros-fehér csíkos zászlójával és A kettős kereszttel a hármas halmon. A szent korona, melyet Szt István a Szüzanyának ajánlott fel, hogy legyen a keresztény Magyarország védelmezője a jövőben.

19 A Magyar Királyság címerpajzsa, 1867-ből,
a királyság részét képező fél-autonóm területek címerpajzsaival.

20 Szt István által alapított érsekségek a Magyar Királyságban.
Archdioceses established by St Stephen in the Kingdom of Hungary.

21 1031 1018 1018 1018 Szt István király területgyarapító hadjáratai.
Consolidation of borders with Poland by reoccupying lost northern territories. 1031 Borders pushed westwards to Leitha and Fischa rivers 1018 Supporting Polish claims Against the Kievan Rus 1018 Joint campain with the Byzantian Empire against Bulgaria.

22 Szt István könyvet is hagyott hátra az utókorra, mégpedig
Imre herceghez intézett intelmeit, ami arról szól, hogyan kell helyesen keresztény magyar királyként uralkodni. Az “Intelmek”-et itt olvashatjuk: Rövid kivonatokban itt:

23 Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar.
Hazádnak rendületlenűl Légy híve, oh magyar; Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar. (Vörösmarty Mihály “Szózat” című verséből (1836))


Letölteni ppt "A keresztény Magyar Királyság kialakulása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések