Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE."— Előadás másolata:

1 A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

2 A ÉS B SZAKMÁK PROGRESSZIVITÁSI SZINT NÉLKÜL A RÉGIÓS (MEGYEI) TVK ÁTCSOPORTOSÍTÁSOKRA NEM ÉRHETŐ EL HATÁSELEMZÉS A TVK ÁTCSOPORTOSÍTÁS BIZONYOS PROBLÉMÁKAT UGYAN MEGOLD, DE ÚJAKAT KELETKEZTET NEM KÉSZÍTHETŐ MEGALAPOZOTT KÓRHÁZI SZINTŰ PÉNZÜGYI TERV A CSILLAGOS HBCS-K ÉS A C,D,E SZAKMÁK VÁRHATÓ TVK ÉRTÉKEINEK ISMERETE NÉLKÜL. SZAKMAPOLITIKAI CÉLKITŰZÉS, HOGY AZ AKTÍV FEKVŐ ELLÁTÁSOK EGY RÉSZE A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN KERÜLJENEK DEFINITÍV ELLÁTÁSRA. UGYANAKKOR A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSSAL KAPCSOLATOS TERVEZÉS KIMARADT A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOKBÓL.

3 KAPACITÁS TERVEZÉS - ÁTALAKÍTÁS AZ AKTÍV FEKVŐ ÁGYKAPACITÁSOK CSÖKKENTÉSE NEM JELENT ÉRDEMI MEGTAKARÍTÁST A MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGEKBEN. JAVULHAT A BETEGEK KOMFORTJA JAVULHATNAK A SZAKDOLGOZÓK MUNKAKÖRÜLMÉNYEI AZ ÁTALAKÍTÁS RÖVID IDŐTÁVJA MIATT A KÓRHÁZAK CSAK AZONNAL VÉGREHAJTHATÓ MÓDOSÍTÁSOKAT TUDNAK/MERNEK VÁLLALNI… A JELENTŐS STRUKTURÁLIS ÁTALAKÍTÁSOK VÉGREHAJTÁSÁRA MINIMÁLISAN 6 – 8 HÓNAPRA LENNE SZÜKSÉG. AZ ELVÁRHATÓ SZÍNVONALÚ BETEGELLÁTÁS NEM AZ ÁGYSZÁMOK FÜGGVÉNYE. AZ AKTÍV ÁGYKAPACITÁS GAZDÁLKODÁST A KÓRHÁZAK MENEDZSMENTJÉNEK KEZÉBE KELLENE ADNI.

4 AZ ADÓSSÁGMENTES GAZDÁLKODÁS FELÉ… A KÓRHÁZAK PERMANENS ADÓSSÁG TERMELÉSÉÉRT NEM TEHETŐ KIZÁRÓLAGOSAN FELELŐSSÉ A GAZDASÁGI - MŰSZAKI TERÜLET! A GAZDASÁGI – MŰSZAKI TERÜLET LÉTSZÁMÁBAN AZ ÁGAZATI LÉTSZÁM 10%-ÁT, BÉRKÖLTSÉGBEN PEDIG 7-8 SZÁZALÉKÁT JELENTI. EGY LEHETSÉGES OPCIÓ E LÉTSZÁM 10 000 FŐVEL VALÓ CSÖKKENTÉSE, AMI A JELENLEGI LÉTSZÁM 40%-ÁT JELENTI. EZZEL ELÉRHETŐ MEGTAKARÍTÁS ÉVES SZINTEM MAXIMUM 10 MILLIÁRD FORINT. FIGYELEMBE KELL AZONBAN VENNI AZT, HOGY A FELADATOK MENNYISÉGE NEM CSÖKKEN A LÉTSZÁM LEÉPÍTÉSSEL EGYÜTT, ÍGY A JÖVŐBEN EZEKET A FELADATOKAT MÁR NEM MINIMÁLBÉRES KÖZALKALMAZOTTAKKAL, HANEM KISZERVEZETT FORMÁBAN, PIACI ÁRAKON KELL BIZTOSÍTANI, AMELYEK NYILVÁNVALÓAN MAGASABBAK LESZNEK MINT AZ ELÉRT MEGTAKARÍTÁS. AMÍG A KÓRHÁZAK EGY SÚLYSZÁM ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ÖNKÖLTSÉGE MAGASABB, MINT AZ ÉRTE KAPOTT FINANSZÍROZÁS, A NULL SZALDÓS GAZDÁLKODÁSNAK NINCS REÁLIS ESÉLYE. AZ ÖNKÖLTSÉGET VISZONT ALAPVETŐEN A BÉR ÉS A SZAKMAI ANYAGOK DETERMINÁLJÁK…

5

6 AZ ADÓSSÁGMENTES GAZDÁLKODÁS FELÉ… AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK KÖLTSÉGEIT ARÁNYAIBAN A DOLOGI KÖLTSÉGEK 80 SZÁZALÉKÁBAN A BETEGELLÁTÁSHOZ KÖZVETLENÜL FELHASZNÁLT KÖLTSÉGEK (GYÓGYSZEREK, VEGYSZEREK, IMPLANTÁTUMOK, SZAKMAI- ÉS EGYSZER HASZNÁLATOS ANYAGOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK) TESZIK KI. EZEK SZAKMAI ÖSSZETÉTELÉRE ELSŐDLEGES RÁHATÁSA A BETEGELLÁTÁSBAN DOLGOZÓ ORVOSOKNAK VAN. A BESZÁLLÍTÓI AJÁNLATOK ELSŐDLEGESEN AZ EGYES SZAKMAI OSZTÁLYOKON JELENNEK MEG. FOLYAMATOS KONFLIKTUS ÁLL FENN A SZAKMAI ÉS A GAZDASÁGI ÉRDEKEK KÖZÖTT. TEKINTETTEL ARRA, HOGY A SZAKMAI ANYAGOK FELHASZNÁLÁSBAN ERŐS ÉS KÖZVETLEN AZ ÉRDEKELTSÉG, A KÓRHÁZ GAZDASÁGI ÉRDEKEI HÁTTÉRBE SZORULNAK. E GYAKORLAT KISZŰRÉSÉVEL AZ ELLÁTÓ RENDSZER SZINTJÉN TÖBB TÍZ MILLIÁRDOS NAGYSÁGRENDŰ MEGTAKARÍTÁSOK VOLNÁNAK LEHETSÉGESEK, DE AZ ÚJ, OLCSÓBB ESZKÖZÖK ÉS ANYAGOK BEVEZETÉSÉVEL SZEMBEN - KOMOLY SZAKMAI ÉRVEK ÉS BIZONYÍTÉKOK MÖGÉ REJTETT – ELLENÁLLÁST KELL LEKÜZDENI, AMELYRE A TERVEZETT KÖZPONTOSÍTOTT BESZERZÉSEK SEM FOGNAK MEGOLDÁST JELENTENI.

7 AZ ADÓSSÁGMENTES GAZDÁLKODÁS FELÉ… ÉRDEMI BELSŐ FORRÁS ÁTCSOPORTOSÍTÁSSAL AZ ELLÁTÁS ÖNKÖLTSÉGE ÉS AZ ELLÁTÁSRA JUTÓ FINANSZÍROZÁS KÜLÖNBSÉGE CSÖKKENTHETŐ A HBCS REVÍZIÓ NEM CSAK ELENGEDHETETLENÜL SZÜKSÉGES, DE IGEN JELENTŐS BELSŐ FORRÁS ÁTCSOPORTOSÍTÁSRA AD LEHETŐSÉGET ÉVENTE ÁTLAGOSAN 9 MILLIÁRD FORINTOT KÖLT AZ OEP A „VATTA” HBCS-K FINANSZÍROZÁSÁRA TOVÁBBI ÉVI 8 MILLIÁRDOS FORRÁS FELSZABADÍTÁST EREDMÉNYEZNE AZON NEM MŰTÉTES HBCS-K ÁTIRÁNYÍTÁSA A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBA, AMELYEK MEGFELELŐ SZAKMAI HÁTTÉR ESETÉBEN AMBULÁNSAN IS ELLÁTHATÓAK. A BESOROLÁSI SZABÁLYOK SZIGORÍTÁSÁVAL MEG KELL AKADÁLYOZNI AZT, HOGY A BETEG ELLÁTÁSA SZEMPONTJÁBÓL NEM RELEVÁNS BEAVATKOZÁSOK, VAGY BNO HIVATKOZÁSOK RÉVÉN EGYES ELLÁTÁSOK MAGASABB SÚLYSZÁMÚ ELLÁTÁSI ESETKÉNT KERÜLHESSENEK ELSZÁMOLÁSRA MINDEZEK RÉVÉN ÖSSZESEN ÉVES SZINTEN 35 – 40 MILLIÁRD FORINT FORRÁS LENNE FELSZABADÍTHATÓ, AMELLYEL A JELENLEG ALULFINANSZÍROZOTT HBCS TÉTELEK SÚLYSZÁM ÖSSZEGE NÖVELHETŐ.

8 AZ ADÓSSÁGMENTES GAZDÁLKODÁS FELÉ… TÖBB FIGYELMET A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSRA! AZ AKÍV FEKVŐ KASSZA CSAK EGY JÓL FINANSZÍROZOTT, MEGFELELŐ ELLÁTÁSI KÖRÜLMÉNYEKET BIZTOSÍTÓ JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS MEGLÉTE ESETÉN TEHERMENTESÍTHETŐ A JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBAN IS ITT AZ IDEJE A FINANSZÍROZÁS REVÍZIÓJÁNAK. A BEAVATKOZÁS SZINTŰ FINANSZÍROZÁSI GYAKORLATOT AZ ELLÁTÁS ALAPÚ FINANSZÍROZÁSNAK KELLENE ÁTVENNIE. (PL. JÁRÓ HBCS) A KÓRHÁZI TOVÁBBKÜLDÉST A DEFINTÍV ELLÁTÁST PREFERÁLÓ FINANSZÍROZÁS ESZKÖZÉVEL KELL MOTIVÁLNI. MINDAZON ELLÁTÁSOKAT KIFEJEZETTEN TILTANI KELL AZ AKTÍV FEKVŐ ELLÁTÁSBAN, AMELYEK AMBULÁNSAN IS TELJESÍTHETŐEK, UGYANIS A JÁRÓBAN OLCSÓBB, DE A FEKVŐBEN TÖBBET LEHET ÉRTE KAPNI…

9 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET


Letölteni ppt "A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések