Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi."— Előadás másolata:

1 Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet www.magtud.hu www.magtud.hu www.magtud.hu www.haromkiralyfi.hu www.haromkiralyfi.hu

2 Alapelvek: Alapelv: a kívánt, tervezett gyermekek megszületését kell támogatnunk! Alapelv: a kívánt, tervezett gyermekek megszületését kell támogatnunk! A magasabb végzettségű gyermekes szülők elleni negatív diszkrimináció megszüntetése (súlyos hátrányba kerülnek gyermektelen kortársaikhoz képest). A magasabb végzettségű gyermekes szülők elleni negatív diszkrimináció megszüntetése (súlyos hátrányba kerülnek gyermektelen kortársaikhoz képest). A gyermekvállaláshoz való alkotmányos alapjog gyakorlásának biztosítása – számtalan esetben megfenyegetik, kirúgják a gyermeket tervező nőt. A gyermekvállaláshoz való alkotmányos alapjog gyakorlásának biztosítása – számtalan esetben megfenyegetik, kirúgják a gyermeket tervező nőt. Támogassuk a a tervezett gyermekek megszületését a biológiailag és pszichológiailag legmegfelelőbb korban (családbarát felsőoktatás!). Támogassuk a a tervezett gyermekek megszületését a biológiailag és pszichológiailag legmegfelelőbb korban (családbarát felsőoktatás!). Munka-család összehangolásának támogatása, munkáltatók kompenzálása. Munka-család összehangolásának támogatása, munkáltatók kompenzálása. Biztosítani, hogy a nők képzésének eredménye se vesszen el, ha gyermeket vállalnak – francia példa! Biztosítani, hogy a nők képzésének eredménye se vesszen el, ha gyermeket vállalnak – francia példa!

3 Cél: a választás valódi lehetőségének megteremtése Választhassa méltó módon és értékként elismerten a gyermekgondozást az, aki ezt látja a családja számára a legjobbnak, Választhassa méltó módon és értékként elismerten a gyermekgondozást az, aki ezt látja a családja számára a legjobbnak, ugyanakkor támogassuk azokat a fiatalokat, akik a gyermek megszületését követően viszonylag korán újra munkába szeretnének állni, ugyanakkor támogassuk azokat a fiatalokat, akik a gyermek megszületését követően viszonylag korán újra munkába szeretnének állni, Nők és férfiak támogatása, a skandináv „apasági szabadság” pozitív hatása Nők és férfiak támogatása, a skandináv „apasági szabadság” pozitív hatása

4 A Népesedési kerekasztal legfontosabb javaslatai: Rugalmas munkaidő, részmunkaidő, otthoni távmunka lehetőségeinek megteremtése, Rugalmas munkaidő, részmunkaidő, otthoni távmunka lehetőségeinek megteremtése, Rugalmas gyermekgondozási hálózat kialakítása, Rugalmas gyermekgondozási hálózat kialakítása, Legyen átválthatóság a készpénzben kapott támogatások és a gyermeknevelést segítő szolgáltatások között, Legyen átválthatóság a készpénzben kapott támogatások és a gyermeknevelést segítő szolgáltatások között, Családbarát munkahelyek, önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, Családbarát munkahelyek, önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, Lakástámogatás, „fecskeházak” gyermekes fiataloknak, Lakástámogatás, „fecskeházak” gyermekes fiataloknak, Társkapcsolati készségek fejlesztése, „kényszer szingliség” csökkentése. Alapvető cél volna a társas intelligencia fejlesztése már az óvodától kezdve az oktatási rendszer keretében, hiszen a mai családokban igen gyakran nem kapnak megfelelő mintát a fiatalok. Társkapcsolati készségek fejlesztése, „kényszer szingliség” csökkentése. Alapvető cél volna a társas intelligencia fejlesztése már az óvodától kezdve az oktatási rendszer keretében, hiszen a mai családokban igen gyakran nem kapnak megfelelő mintát a fiatalok. A munkahelyeknek ez is érdeke, a munkahelyi légkör javítása! A munkahelyeknek ez is érdeke, a munkahelyi légkör javítása!

5 Család és gyermekbarát egyetemek és főiskolák! Támogatni kellene a gyermekvállalást a biológiai és pszichológiai szempontból optimális életkorban. Új szemlélet szükséges a felsőoktatási intézményekben, ami alkalmazkodik a mai új helyzethez és a megházasodó, gyermeket vállaló fiatalok kettős hivatásának támogatását fontos feladatának tekinti. A gyermeket vállaló fiatal párok részére rugalmas, egyéni óra és vizsgarend kialakítása. A kisgyermekes fiatalok tanulásának, PhD képzésben, való részvételének ingyenessé tétele és támogatása. A kisgyermekes fiatalok tanulásának, PhD képzésben, való részvételének ingyenessé tétele és támogatása. Fecskeházak, erre alkalmasak lehetnek a PPP konstrukcióban épült kollégiumok, egyetemi rugalmas beosztású „mini bölcsődék, óvodák”.

6 Tervezett és tényleges gyerekek számának különbsége a 42 évesnél fiatalabb férfiak körében, végzettség szerint (tanulók nélkül)

7 Tervezett és tényleges gyerekek számának különbsége a 42 évesnél fiatalabb nők körében, végzettség szerint (tanulók nélkül)

8 A gyermeket vállaló magasabb végzettségű nők és férfiak hátrányos helyzetének kompenzálása: Ne csak általában a társadalom, hanem a munkahelyek, önkormányzatok vállalják a családbarát attitűdöt Ne csak általában a társadalom, hanem a munkahelyek, önkormányzatok vállalják a családbarát attitűdöt Ez azonban hosszú távú érdek, az államnak komolyan kell támogatnia azoknak az érettségizett, szakközépiskolát, egyetemet végzett nőknek a gyermekvállalását, akiknek ez jelenleg rendkívüli anyagi és szakmai hátrányt jelent. Ez azonban hosszú távú érdek, az államnak komolyan kell támogatnia azoknak az érettségizett, szakközépiskolát, egyetemet végzett nőknek a gyermekvállalását, akiknek ez jelenleg rendkívüli anyagi és szakmai hátrányt jelent.

9

10

11 11 A munkahely-család konfliktus és a szomatikus és pszichés megbetegedések között szignifikáns kapcsolat van (Ádám Szilvia, 2010) A munkahely-család konfliktus a következő szomatikus és pszichés betegségekkel mutatott szignifikáns kapcsolatot: Hypertenzió, Hypertenzió, Gasztrointesztinális betegségek, Gasztrointesztinális betegségek, Egyéb kardiovaszkuláris betegségek (pl. atherosclerosis), Egyéb kardiovaszkuláris betegségek (pl. atherosclerosis), Agyér betegségek (agyvérzés, sztrók, embólia), Agyér betegségek (agyvérzés, sztrók, embólia), Vesebetegségek Vesebetegségek Légzőszervi betegségek, Légzőszervi betegségek, Közlekedési baleset Közlekedési baleset Üzemi baleset Üzemi baleset

12 A gyermekgondozási ellátások biztosítása A családi napközik számának dinamikus növelése: az engedélyezési eljárás és az ellenőrzés egységesítése. A családi napközik számának dinamikus növelése: az engedélyezési eljárás és az ellenőrzés egységesítése. Ösztönözni a munkáltatókat munkahelyi bölcsődék, integrált bölcsődék-óvodák létesítésére, Ösztönözni a munkáltatókat munkahelyi bölcsődék, integrált bölcsődék-óvodák létesítésére, a munkaidővel azonos időben nyitva tartó, a munkahelyhez közeli gyermekintézmények működtetésére. a munkaidővel azonos időben nyitva tartó, a munkahelyhez közeli gyermekintézmények működtetésére.


Letölteni ppt "Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések