Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ember-Feltaláló-Géniusz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ember-Feltaláló-Géniusz"— Előadás másolata:

1 Ember-Feltaláló-Géniusz
Leonardo Da Vinci Ember-Feltaláló-Géniusz Marticsek Márió 9.a

2 Leonardo ser Piero da Vinci 1452. Április.15.-én született,olasz
származású polihisztor,azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász,építész, zeneszerző, költő és író.

3 Da Vinci- Az ember Leonardo da Vinci április 15-én látta meg a napvilágot,egy jegyző és egy parasztasszony házasságon kívül született gyermekeként, az olaszországi Vinciben. Már gyermekkorába ideje jó részét a természet megfigyelésével töltötte. Szegénységben nőtt fel, de végtelen találékonyságának és kreativitásának köszönhetően tudóssá és művésszé vált.

4 Da Vinci- A művész Leonardo da Vinci volt az itáliai reneszánsz egyik legsokoldalúbb alkotója ben Firenzébe utazott, ahol belépett Andrea del Verrocchio festő műtermébe gyakornoknak. A festő műhelye afféle „művésziskola" is volt. Itt sajátította el a vonalas rajz (tulajdonképpen a vázlatkészítés), a festészet és a szobrászat alapvető technikáit ban belép a Szent Lukács-egyesületbe. Erre az évre datálható első, teljes bizonyossággal neki tulajdonítható rajza is, amely az Arno folyó völgyét ábrázolja.

5 Da Vinci- A géniusz Munkája 500 év elteltével is hihetetlenül modernnek hat. Leonardo zsenije mindig a látványos és elképzelhetetlen felé tört. További figyelemre méltó tények e kivételes reneszánsz emberről: Festményeit aláírás helyett gyakran ujjlenyomatával azonosította. Maga is végzett boncolást, hogy festményei, tudományos kutatásai számára így juthasson információkhoz az emberi test felépítéséről. Találmányai, tervrajzai készítésekor gyakran szándékosan kihagyott valamely fontos elemet vagy utasítást, feltehetően azért, hogy ötleteit mások ne tudják lemásolni.

6 Da Vinci- A feltaláló Tudományos tevékenységét jegyzetfüzeteiben rögzítette. Ezer és ezer oldal feljegyzés maradt utána, amelyekben tervrajzok, ötletek kifejtése és különböző felfedezések találhatók. óriás íjász ostrom íjász gép óriás ostromíjászgép sarlós harci szekér

7 Találmányai Tank Óriás ostromíjászgép légcsavar(helikopter)
görbe katapult

8 Halál 1519-ben, 67 évesen betegségben hunyt el. Örökségét tanítványára és barátjára, a festő Melzire hagyta. Leonardo da Vinci az emberiség egyik legkiemelkedőbb lángelméje volt. Olyan hatással volt a világra, mint szinte senki más.

9 Érdekességek Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci ’Vinciből való’-t jelent. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy ’Leonardo, ser Piero fia Vinciből’. Mona Lisa az egyetlen festménye, amelyet nem megrendelésre festett, és haláláig nem vált meg tőle, mindenhová magával vitte. Leonardo da Vincinek köszönhetjük a mondást, miszerint „a szem a lélek tükre”. Leonardo da Vinci élete során közel 40, különböző nemű és korú emberi testet boncolt fel. Leonardo da Vinci tervezte a milánói katedrális kupoláját.

10 Források http://www.etopark.hu/davinci/a-geniusz/

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Ember-Feltaláló-Géniusz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések