Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan."— Előadás másolata:

1 Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan az írásos kommunikáció eltűnésétől tartanak. Egyre népszerűbbek a grafikus felületek, a képi jelek, az ikonok. Ismert fogalom a „funkcionális analfabétizmus”.

2 MIT JELENT?

3 TALÁN EZT? A szerelem, a csók átrepül minden akadály felett?
Ne vallj írásban szerelmet, mert örökre lekötöd magad?

4 A szó elszáll, az írás megmarad.
A feloldás: A szó elszáll, az írás megmarad.

5 Rajzold le! Az akusztikus vagy vizuális formába öntött dolog hatalmat vagy befolyást, birtoklást jelenthet. A kőkor korábbi szakaszaiból származó rajzok nagyon élethűek, színesek (Altamira, Lascaux), de később az embert és az állatokat egyre stilizáltabb formában, csak pár vonással, a lényegre szorítkozva ábrázolták. Némi túlzással tehát a barlangrajzok az első írásjelek. "Piktográfia", képpel kifejezett beszéd. A kormos faág vagy a festékbe mártott emberi ujj az első írószerszám.

6 Az elvonatkoztatások... A közmegegyezés alapján a képek fogalmakat is jelölhettek. Egy fa az 'fa', de több fa jele, az már 'az erdő'. Ez a társadalmi, kommunikációs fejlődés az "ideogrammatikus", a fogalomjelölő írás megjelenéséhez vezetett.

7 Az elvonatkoztatások... Ezek még természetes egységek. Nem rögzítenek hangértéket, nincs akusztikus megkötés. Több társadalom, több nyelvén ugyanazt jelenthetik. Szemléltetve a képírást, vajon mit jelenthet ez a kép? "Ló", "fáradtság"? Az élet gyarapodó tárgyai, jelenségei is "azonosítót" kerestek maguknak. Az összetett dolgok, az elvontabb cselekvések, bonyolultabb jellemvonások gyakorlatilag a képrejtvények sorába tartoznának. Újabb feladat kezdő képíróknak.

8 Azok a furfangos "írásfeltalálók"!
Az idegen szavak is megjeleníthetők az előző módszerrel. Ez egy görög eredetű szó. De másképp is fejlődhet az írás: a szavakat elemekre bontjuk fel: szótagokra, betűkre. Így jóval nagyobb variációban állnak rendelkezésre. Azt az írásfajtát, amikor egy-egy rajzjegy már csak egy-egy szótagot jelöl, szótagírásnak, amikor egy-egy ábra egy-egy hangot érzékeltet, betűírásnak nevezzük. Ezekkel a kategóriákkal már leírhatjuk a fő fejlődési irányokat.

9 Megoldások: (1) hasonló (2) "agyafúrt" (3) dialóg

10 Csoportosítási lehetőségek, szempontok
A vizualitás, elvonatkoztatás és a beszéd akusztikus jelenségéhez való kapcsolódás szintjén a következő írásfajtákat különböztethetjük meg: Képírás Fogalomírás Szóírás Szótagírás Hangírás Az íráshoz használt anyagok (felület) szerint is lehet csoportosítani: kő, fa (bambusz), csont, bőr, papirusz, papír a legismertebbek. Az eszközök és festékanyagok is sokfélék: emberi ujj, fadarab, fa-, csont- és fémpálcikák, toll és fémtoll (hegy), ecset - növényi és ásványi festékek, korom stb.

11 Ez a "szöveg" egy indián történet képekben elmesélve.

12 Tizenöt férfi elindult nyomot keresni két napon át
Tizenöt férfi elindult nyomot keresni két napon át. Mikor megpihentek, folyót pillantottak meg. Útjukat csónakon folytatták tovább. Háborús idők jártak, nagy ínség uralkodott. Sokan közülük megbetegedtek és meghaltak. Mikor újra megpihentek, három napig egy helyben voltak, majd megpillantottak egy tanácsadót, aki azt mondta nekik, hogy kössenek békét. Meg is tették, és ellenségeikkel elszívták a békepipát.


Letölteni ppt "Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések