Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés  Melyek az első gépek? Min alapszik a gépek működése?  Ma megtudunk többet a technika és a technológia fogalmáról és a gépek és szerkezetek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés  Melyek az első gépek? Min alapszik a gépek működése?  Ma megtudunk többet a technika és a technológia fogalmáról és a gépek és szerkezetek."— Előadás másolata:

1

2 Bevezetés  Melyek az első gépek? Min alapszik a gépek működése?  Ma megtudunk többet a technika és a technológia fogalmáról és a gépek és szerkezetek fogalmáról.

3 RÉGI SZERSZÁMOK Tudjátok-e, hogy a legrégebbi szerszámokat az ősemberek szerkesztették? Ezek az: -emelő; -ék; -lejtő; -henger; -gömb; -kerék.

4 A technika fejlődése  6000 évvel ezelőtt az ember kőből, szaruból, csontból, bőrből és fából készítette a tárgyakat.  Később a tűz segítségével érceket olvasztottak, fémeket munkáltak meg (vas, bronz), ebből készítettek tárgyakat (szerszám, fegyver).  A 19. sz. jelennek csak meg a szintetikus anyagok.  A technológia fejlődése jelentősen megváltoztatja az életünket.  A kerék felfedezése után vízimalom és szélmalom készül, amely energiát szolgáltat a munkához.  A technika alkalmazza a természet törvényeit: az emelő, az ék, a lejtő, a henger, a gömb, a kerék elvét. (fizika)  A korszerű gépek alkalmazzák ezeket az egyszerű gépeket.

5 James Watt James Watt (1736. január 19. – 1819. augusztus 25.) skót feltaláló és mérnök, aki a gőzgép fejlesztésével lényegesen hozzájárult az ipari forradalomhoz

6 James Watt  1763-ban egy Newcomen-tűzgép modelljét kellett bemutatási célra üzemképessé tennie.  Ez egy életre eldöntötte sorsát, mert tökéletesebb gőzgépet akart építeni. Ez azonban csak jóval később, 1785-ben sikerült neki. Thomas Newcomen gőzgépe

7 James Watt 1765-ben feltalálta a gőzsűrítőt (kondenzátort) és nem sokkal később a hengert mind a két végén födéllel lezárva a kettős hatású expanziós gőzgépet. 1769-ben Watt szabadal- maztatta a gőzgépet. 1775-ben sikerült elkészítenie a gép legfontosabb alkatrészét, a gőzhengert, amely valóban működött, úgyhogy a gyár megépíthette az első gőzgépet, s egy évre rá már kettőt. A gépek jól dolgoztak, s erre már mások is felfigyeltek; így ezután a gyár hamarosan felkészült a gépek tömeges gyártására Newcomen-tűzgép Gőzgép működés közben.

8 James Watt A gőzgép feltalálása forradalmasította az ipart. A gőzgép működtette a mozdonyok kerekeit, a hajócsavart, a gyárakban a gépeket. A gőzgéphez tüzelőanyag kellett, új bányák nyíltak, a szén szállításához szállítógépek kelletek, s ez így a közlekedés és a közlekedési eszközök fejlődéséhez vezetett.

9 Nikolaus August Otto Nicolaus August Otto német feltaláló szerkesztette meg 1876-ban az első négyütemű belső égésű motort, amely az azóta gyártott motorok őse. Otto kőr Vankel kőr: 1.szívás; 2.sűrítés; 3.égés; 4.kipufogás.

10 Amikor autómotorról beszélünk, akkor a négyütemű motorra gondolunk, amely az üzemanyag égését változtatja át mozgássá. A benzinmotor és a dízelmotor közötti különbség az üzemanyag fajtájában és gyújtási módjában van.

11 Рудолф Дизел R udolf Diesel A 20. század elején Rudolf Diesel megszerkesztette a dízelüzemanyaggal (naftával) működő dízelmotort. A dízelmotor belsőégésű motor, amely naftával működik. Működési elve Dízel motor

12 Рудолф Дизел A dízelmotor jellemzője, hogy a henger belsejében nincs gyújtógyertya, hanem az összesűrített levegőnek olyan nagy a hőfoka, hogy az üzemanyag befecskendezésekor begyullad az üzemanyag. A hengerben a nyomás és a hő nagyobb mint a benzinmotornál. Az Otto és a Dízel motor közti különbség Üzemanyag befecskendező

13 Wright testvérek A Wright testvérek a benzinmotor segítségével elkészítik az első működő repülőgépet.

14 Wright testvérek Wright OrvilWright Vilbur

15 Nikola Tesla Mivel a gépek működtetéséhez több energiára volt szükség, új energiaforrások után kutattak. A folyók vizének energiáját használják fel nagy turbinák működtetésére. A víz ráesik a turbina lapátjaira, amely így forogni kezd, és a turbina tengelye működteti a generátort, amely villamos energiát termel. Tesla vezette el ezt az áramot a lakóházakig távvezetékek segítségével. Generátor - váltóáramú Váltóáram termelése

16 Nikola Tesla Nikola Tesla legfontosabb találmányai: Monofázisú és polifázisú váltóáram előállítása (huzalos) Forgó mágneses tér; Asinkron motor Szinkron motor; Tesla transformátor

17 Аutomatizált termelés A termelőgépek egyre korszerűbbek lesznek, a gépeket elektronikus berendezések vezérlik és ellenőrzik, emberi közreműködés nélkül. Ezt nevezik automatizált termelésnek.

18 Аutomatizált gépek A gépek lassan robottá alakulnak és önállóan végeznek meghatározott munkafolyamatokat. Az ember szerepe a programozásra, ellenőrzésre és karbantartásra korlátozódik.

19 Gépek és szerkezetek Ha jól megnézünk egy biciklit, autót, kombájnt, fúrógépet, megállapíthatjuk, hogy mindegyik több hasonló vagy azonos részből – gépelemből áll. Ezeket a gépelemeket, amikor egy egységet képeznek, gépegységnek nevezik (1.5a). 2 vagy több gépegység gépcsoportot – szerkezetet képez (1.5b) 2 vagy több gépcsoport gépészeti szerkezetet alkot (1.5c).

20 A mechanizmus olyan gépegység, amely kettő vagy több olyan elemből áll, amelyek mozgást származtatnak át, és előidézik a többi alkotóelem mozgását. A gép olyan egy vagy több hasznos szerkezet, amely mechanikai mozgást végez. Minden gépre egyaránt vonatkozik Az energia megmaradásának törvénye.

21 A gépek lehetnek erőgépek EG és munkagépek MG. Ahhoz, hogy a munkagép elvégezze a munkát, energiára van szükség. Ezt az energiát az erőgép adja – villamos motor, belső égésű motor. Az erőgép és a munkagép között az átvitelt közlőművek végzi, amelyek lehetnek mechanikus, villamos, pneumatikus és hidraulikus megoldásúak.. Az erőgép és a munkagép között az átvitelt közlőművek végzi, amelyek lehetnek mechanikus, villamos, pneumatikus és hidraulikus megoldásúak.


Letölteni ppt "Bevezetés  Melyek az első gépek? Min alapszik a gépek működése?  Ma megtudunk többet a technika és a technológia fogalmáról és a gépek és szerkezetek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések