Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőnagymihály, december 9.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőnagymihály, december 9."— Előadás másolata:

1 Mezőnagymihály, 2014. december 9.
Értékek gyűjtése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Máté Krisztina módszertani referens Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Iroda Mezőnagymihály, december 9.

2 Helyi értéktárak generálása, mentorálása
2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról től hatályos 114/2013.(IV.16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról 3. Települési és Megyei Értéktár Bizottságok létrehozása és működése: „3.§(1) b) munkájába bevonja a helyi, illetve megyei közművelődési feladatellátás országos módszertani intézményét, továbbá értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket;”

3 Közösség=Érték Minden településnek, közösségnek vannak feltáratlan értékei! Ezek az értékek a település erőforrásai! Ezek az erőforrások segítik a település közösségének fejlődését! A közösség: megerősít, elvet, kiegészít!

4 Célok A lakosság minél szélesebb körű bevonása, aktivizálása
Települési értéktár kialakítása A helyi erőforrások kiaknázása és – elsősorban – a településen való ‘befektetése’

5 Hogyan? Közösségi alapú feltárás
A helyi közösség: tervezi meg a feltárást (ezt kell elérnünk, segítenünk, támogatnunk) végzi a felmérést összegzi, értékeli a felmérést kiválasztja a bemutatni kívánt értékeket bemutatja a helyi értékeket, nyilvánosságot biztosít számukra helyi cselekvési programokat kezdeményez (itt tudjuk biztosítani a tervezett közösségfejlesztőket, előadókat)

6 Lehetőségek Hungarikum Klubok (helytörténeti baráti körök)
Tankatalógusok Helyi kalendáriumok Közösségi terek frissülése, újjáéledése a közösségi beszélgetések által Helyi nyilvánosság csatornáinak kiépülése Helyi gazdaságfejlesztés

7 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság
Bizottsági Tag Tisztsége Lakatosné Sira Magdolna Bizottság elnöke, Fehérgyarmati Járási Hivatal, Hivatalvezető Dr. Bene János Jósa András Múzeum Nyíregyháza, igazgató Puskásné Oláh Julianna Aranykapu Népművészeti Egyesület, elnök Baracsi Endre SzSzB Megyei Közgyűlés alelnöke (egykori NAKVI referens) Somogyi Tibor Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője Bakti János Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete képviselője Dr. László Gézáné Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtáros Dr. Lenti István Nyíregyházi Főiskola c. főiskolai tanár Kerekes Miklós FIDESZ-KDNP frakció delegáltja frakcióvezető Dr. Dám László MSZP frakció delegáltja nyugalmazott múzeumigazgató Tóth Béla táncpedagógus, a Szatmár Néptánc- és Népművészeti Egyesület elnöke Bardi Béla a közgyűlés tagja

8 Hol tartunk Eddig megalakult és mentorált értéktárak
Méhtelek Garbolc – Kihódos - Nagyhódos: tájegységi értéktár Szatmárcseke Nyírmihálydi És még mások: egyelőre nincs információ a Megyei Bizottságnál sem Folyamatos a munka, egyre több településről keresi meg Irodánkat, a kapcsolat a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Program nyomán is bővül. Idei tervek: Szakmai fórum Az értéktár mozgalom járási szintre való emelése: fehérgyarmati és vásárosnaményi járás

9 Tervek Járni a járásokat!!! Járni a településeket!!!!
Módszertani segítségnyújtás: 5 településre felfűzött programtervünk során az alapoktól kezdjük el az értéktárak létrehozásának folyamatát Egy éves folyamat, amely a következő évben önjáróvá válik az 5 településen, de mintaértékű újabb települések számára Az értékek feltárási folyamatába bevonni minél több: Kulturális közfoglalkoztatottat Önkéntest Közösségi szolgálatot teljesítő diákot Járni a járásokat!!! Járni a településeket!!!!

10 Laskod, Szamosszeg

11 Méhtelek

12 Méhtelek

13 „Értékeinkért közösen”

14 ”Szatmár-Beregi értéktárak”

15 ”Szatmár-Beregi értéktárak”

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mezőnagymihály, december 9."

Hasonló előadás


Google Hirdetések