Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

olimpiai bajnok öttusázó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "olimpiai bajnok öttusázó"— Előadás másolata:

1 olimpiai bajnok öttusázó
Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó

2 ÖTTUSA Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból (lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból,és terepfutásból) áll össze. Modern pentatlonnak is nevezik. A versenyek lebonyolítása lehet egyéni, csapat- vagy váltóverseny jellegű. Az újkori olimpia felújítója, Pierre de Coubertin báró javaslatára elevenítették fel az ókori  ötösviadalt a modern kor követelményeinek megfelelően. Az öttusa először az  es stockholmi olimpián  szerepelt. Csapatversenyeket 1952-től 1992-ig rendeztek. A sportágak sorrendje – összefüggésben a 2009-ben bevezetett szabályokkal – megváltozott (azelőtt lövészet, vívás, úszás, lovaglás és futás volt a sorrend): vívás: párbajtőrvívás elektronikus találatjelzéssel, 1 tusra, úszás: 200 méteres táv teljesítése tetszőleges úszásnemben, lovaglás: egyes, kettes illetve hármas akadályokból álló díjugratás, kombinált futás-lövészet ( új, forradalminak minősített szabályváltoztatás lépett életbe. A vívás, az úszás és a lovaglás lényegileg változatlan maradt, de a futást és a lövészetet összevonták egyetlen kombinációs számba. Ennek során a versenyzők „handicap” rendszerben rajtolnak, kb. 20 m futás után 5 lövést adnak le, legfeljebb 1 perc 10 másodperc alatt. Újabb futó szakasz következik, ezúttal 1000 m és 5 lövés leadása (max. 1:10), újabb 1000m futás és 5 lövés leadása (max. 1:10), végül 1000m futással zárul a verseny.

3 Valakihez látogatóba mentem, amikor a szomszédban megláttam egy kislányt nagykabátban. Nem tudom milyen sugallatra, de azonnal megkérdeztem tőle, hogy nem lenne-e kedve öttusázni? Szerencsére a sportág, a magyar női öttusa szerencséjére igent mondott, tekintettel arra, hogy ő volt Vörös Zsuzsanna. Kulcsár Antal 1989-ben kezdett el sportolni úszóként, majd 1991-től öttusázóként ben már felnőtt háromtusa egyéni bajnok lett, de utánpótlás évei során begyűjtötte az ifi és junior egyéni bajnoki címeket is. Az 1996-os évben bajnok lett váltóban. A felnőtt bajnokságon egyéniben negyedik, csapatban 2. helyen zárt. Ebben az évben indulhatott első alkalommal felnőtt világversenyen.

4  A magyar öttusa sokáig egyet jelentett Balczó Andrással, a 2004-es athéni olimpiai diadal óta viszont a magyar női öttusa egyenlővé vált Vörös Zsuzsával . A 2004-es olimpiai diadala mellett egyéniben háromszor volt világ- (1999, 2003, 2004), kétszer pedig Európa-bajnok (2000, 2006), a honi bajnokságban hétszer bizonyult a legjobbnak.

5 ATHÉN: az  olimpián 182 körös lövészettel kezdett és a harmadik helyről várhatta a folytatást.

6 Vívásban 19 győzelmet szerzett 12 vereség mellé, ami a versenyszámban 5. összesítésben az első helyet jelentette.

7 Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét
Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét. Előnye 124 pontra nőtt.

8  Lovaglásban két akadályon hibázott, de közvetlen üldözőinél jobb eredményt ért el. 
A szép hangzású Guelfo del Belagaio nyergében kilencedik legjobb lovaglást mutatta be és 1124 pontot szorgoskodott össze.

9 Futásban 41 másodperces előnnyel indulhatott, amely bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy biztosan nyerje meg az olimpiai bajnokságot. 

10 Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5448 pont
Az athéni olimpián 182 körös lövészettel kezdett és a harmadik helyről várhatta a folytatást. Vívásban 19 győzelmet szerzett 12 vereség mellé, ami a versenyszámban 5. összesítésben az első helyet jelentette. Az úszásban szerzett negyedik helyével tovább erősítette vezető helyét. Előnye 124 pontra nőtt. Lovaglásban két akadályon hibázott, de közvetlen üldözőinél jobb eredményt ért el. Futásban 41 másodperces előnnyel indulhatott, amely bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy biztosan nyerje meg az olimpiai bajnokságot. Végeredmény: Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5448 pont (lövészet: 1120, vívás: 916, úszás: 1296, lovaglás: 1124, futás: 992)

11 A verseny után megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést és Székesfehérvár díszpolgára lett.  Az év végén immár hatodik alkalommal lett a legjobb magyar öttusázónő.

12 2010-ben fejezte be versenyzői pályafutását, majd a székesfehérvári Alba Volán öttusaedzője lett, ma szakosztály-igazgatója, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, 2012-től a MOB sportolói bizottságának tagja. Visszavonulása után hobbijára, a kutyatenyésztésre is jut szabadideje ban Vörös Zsuzsanna óangol pásztorkutyája lett a budapesti Kutya Világkiállítás első helyezettje.


Letölteni ppt "olimpiai bajnok öttusázó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések