Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani."— Előadás másolata:

1 Gyurkó György

2

3 Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani a statikus modellt. Utólagosan magyarázatot adni egy megoldásra De mindehhez egy újabb, speciális nézőpontot nyújt.

4 Jobban megismerni a problémát Szekvencia-diagram Több objektum együttműködését, kommunikációját mutatja Egy kiragadott, konkrét szituációt mutat be / tesz elemezhetővé, magyarázhatóvá Állapotdiagram Egy - adott típusú - objektum teljes életrajzát mutatja Típusszintű modell, mert az adott típus minden példányára érvényes Összevetés a szekvencia-diagrammal Az állapotdiagram megmutatja, hogy egy adott típusú objektum : az élete során milyen állapotokat vehet fel, milyen eseményekre kell reagálnia; adott állapotból milyen okok (események, döntések) hatására „billen át” az objektum egy másik állapotba

5 Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani a statikus modellt. Utólagosan magyarázatot adni egy megoldásra De mindehhez egy újabb, speciális nézőpontot nyújt.

6 1. példa: A digitális óra kezdeti teendői

7 2. példa: Felhasználói akciók feldolgozása

8 A szekvencia-diagram szimbólumai Példaobjektumok (életvonal, vezérlési fókusz) Általános (nem tipizált) objektum Aktor Vezérlő objektum Határfelületi objektum Entitás Üzenetek Szinkron Aszinkron Létrehozás üzenet Vezérlés visszaadása (visszaadott érték) Saját(magának) üzenet Függés Megjegyzés

9 Példaobjektumok Aktor Határfelületi objektumok Általános objektumok Vezérlő objektum Entitás: nyilvántartott egyedet jelentő objektum (üzleti / szakterületi logika részét képező objektum)

10 Példaobjektum életvonala és a vezérlési fókusz Életvonal (az idő „lefelé halad”) Vezérlési fókuszok A vezérlési fókusz ideje alatt az objektum a vezérlés birtokában van, vagy a vezérlés visszaadására vár. (Az utóbbi aszinkron hívó objektum esetére nem vonatkozik.)

11 Üzenetek / 1 Szinkron üzenet: A hívó várakozik, amíg a hívott vissza nem adja a vezérlést. (Ugyanez a jele a nem specifikált üzenetnek is.) Aszinkron üzenet: A hívó folytatja működését (nem várakozik vezérlés-visszaadásra, hiszen saját szála van). Vezérlés visszaadása (visszaadott érték): Csak szinkron módú eljáráshívás esetén van értelme. Csak akkor alkalmazzuk, ha jelezni akarjuk, hogy a konkrét esetben mi a visszaadott érték.

12 Üzenetek / 2 Létrehozás üzenet Saját(magának) üzenet Annak részletezésére alkalmazzuk, hogy mit csinál a megszólított objektum.

13 Mire használjuk a szekvencia-diagramot? Használati eset részletező kifejtésének eszköze - Cél: A használat eset alatt a felhasználó és a szoftver közötti kommunikáció részletezése (forgatókönyv). Előzetes elemzések eszköze, előzetes elképzelések írhatók le vele – Cél: meghatározni milyen tagfüggvényekkel, milyen navigációjú asszociációkkal, milyen adattagokkal kell kiegészíteni a statikus modellt. A szerkezeti modell utólagos magyarázatának eszköze – Cél: megmutatni az objektumoknak azt az időbeli viselkedését, amely egyfelől a szerkezetből nem látszik, másfelől érthetővé teszi azokat a szerkezeti megoldásokat, amelyek csak az elvárt időbeli viselkedés miatt indokoltak.

14 A szekvencia-diagrammal végzett elemzések lehetséges folyományai Új tagfüggvény – Egy u(...) üzenettel megszólított a:A objektum A osztályának definíciójában szerepelni kell egy u(...) tagfüggvénynek. Új asszociáció – Ha b:B objektum szólítja meg az u(...) üzenettel a:A objektumot, akkor általában kell lenni egy B  A asszociációnak (amely az A irányában navigálható). (Ez alól kivétel az az eset, amikor a b:B objektum egy harmadik objektumtól megkérdezheti vagy egy harmadik objektumtól paraméterként megkaphatja az a:A objektum hivatkozását.) Új adattag – A fentebb említett B  A asszociációnak az A -végéhez tartozó szerepnévből a B osztály definíciójában egy A típusú adattag lesz. – Ha a fentebb említett u(...) tagfüggvény végrehajtása függ az a:A objektum állapotától, akkor az A osztály definíciójában is további állapotjelző adattag(ok)ra lehet szükség.

15


Letölteni ppt "Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések