Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Einstein és Planck A fotoeffektus. A Planck-féle kvantumhipotézis (1900) A h ő mérsékleti sugárzás intenzitás-hullámhossz összefüggését sokáig nem tudták.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Einstein és Planck A fotoeffektus. A Planck-féle kvantumhipotézis (1900) A h ő mérsékleti sugárzás intenzitás-hullámhossz összefüggését sokáig nem tudták."— Előadás másolata:

1 Einstein és Planck A fotoeffektus

2 A Planck-féle kvantumhipotézis (1900) A h ő mérsékleti sugárzás intenzitás-hullámhossz összefüggését sokáig nem tudták kell ő pontossággal leírni a századvég fizikusai. Plancknak jutott el ő ször eszébe, hogy feltegye: a sugárzást kibocsátó kis oszcillátorok csak egy adott energiaadag egész számú többszörösével rendelkezhetnek. Ez kés ő bbi megfogalmazásban azt jelenti, hogy az energia egy adott frekvencián csak meghatározott adagokban, kvantálva terjedhet:. Planck úgy gondolta, hogy a képletbeli h tényez ő bármilyen kicsinek választható. Eredményét elküldte egy kísérleti fizikusnak, aki azt találta, hogy ha h értéke, akkor a Planck által adott formula tökéletesen leírja a tapasztalati tényeket. Azóta h-t Planck állandónak hívják.

3 Ha a katódsugárcs ő katódját megvilágítjuk, akkor abból elektronok lépnek ki, melyeket az anód és katód közé kapcsolt feszültséggel gyorsíthatunk illetve lassíthatunk. Philipp Lenard magyar származású, német fizikus 1902-ben a következ ő megállapításra jutott a jelenséget vizsgálva: A katódból kilép ő elektronok mozgási energiája a megvilágító fény frekvenciájától lineárisan függ. A kilép ő elektronok száma a megvilágító fény intenzitásának növelésével n ő, de mozgási energiájuk ett ő l független. A katódból csak akkor lépnek ki elektronok, ha a megvilágító fény frekvenciája meghaladja a katód anyagára jellemz ő küszöbértéket.

4 A fotoeffektus magyarázat(1905) A 3. dia magyarázatát Einsteinnek sikerült megadnia 1905-ben, melyért Nobel-díjat kapott. A Planck-féle kvantumhipotézisre alapozva feltette, hogy a fény energiája is csak kis adagokban terjedhet. Ezeket az energiacsomagokat a foton nev ű részecskék hordozzák. Planck nyomán:. Tehát Einstein szerint a fény a fotoeffektus során úgy viselkedik, mintha kicsiny részecskékb ő l állna. Az értekezés legfontosabb része a fényelektromos egyenlet:

5 A képlet lényege: a fémlapra érkez ő foton energiájának egy része arra fordítódik, hogy az atomjától elszakítsa az adott elektront, vagyis fedezze az ehhez szükséges kilépési munkát. Energiájának másik része pedig az elektron mozgási energiáját növeli.


Letölteni ppt "Einstein és Planck A fotoeffektus. A Planck-féle kvantumhipotézis (1900) A h ő mérsékleti sugárzás intenzitás-hullámhossz összefüggését sokáig nem tudták."

Hasonló előadás


Google Hirdetések