Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Csuták János borlovag

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Csuták János borlovag"— Előadás másolata:

1 Dr. Csuták János borlovag
Bevezetés a Kárpát-medencei BOROK VILÁGÁBA Dr. Csuták János borlovag LEONARDO ÉRTEKEZLET Krakkó, Jan Febr. 1.

2 Motto: „ A Kárpát-medencében a nemcsak hagyomány, hanem a civilizáció fokméröje is.” (Csávossy György)

3 Néhány adat, amit figyelembe kell venni
Csak Magyarországon Van pár ezer borász Átlagosan borászonként öt különböző borral számolva, az egyes borok össz-száma meghaladhatja a et Egy adott bor bemutatásához minimum 5 perc szükséges Ez azt jelenti, hogy: több, mint kellene a magyar borok részletes bemutatásához(=833,3 óra=37,4 nap) … És akkor hol van még a többi ország?! Az előadásomra kapott rövid idő alatt, Csak egy rövid benevezetést tudok adni, ill. Csak néhány kiválasztott bort tudok a Kárpátok medencéjéből bemutatni Ez oka annak, hogy előadásom címét úgy kezdtem: „Bevezetés a…”

4 A Kárpát-medence bortermelő országai
SK UA A HU RO CR SRB

5 A Kárpát-medence jellegzetességei a bortermelés szempontjából 1
A Kárpát-medence jellegzetességei a bortermelés szempontjából 1. Ökológia A szőlőtermesztés a keltákra nyúlik vissza (i.e. VI. szd.) EGYSÉGESSÉG: a magas sziklás hegységek kivételével valamennyi régió alkalmas a szőlőtermesztésre SOKRÉTŰSÉG: az egyes bortermelő vidékek között nagyok a különbségek

6 A Kárpát-medence jellegzetességei … 2
A Kárpát-medence jellegzetességei … 2. Minden országra érvényes általánosságok Mind az őshonos, vagy hagyományos, mind pedig az új fajták sikerrel termeszthetők Nagyszámú fajtaválaszték Sokféle bort készítenek Általában jó, sok estben pedig kiváló minőséget lehet elérni Bizonyos borvidékeken speciális típusú borokat készítenek Jóllehet a borok egyediek, Jól értékesíthetők mind a hazai, mond a nemzetközi piacokon

7 A Kárpát-medence jellegzetességei … 3. Új szelekciós törekvések
A jól ismert fajtákon (Cabernet, Merlot, Pino, Chardonnay, Rizling, stb.) kívül folyamatosan szelektálnak és telepítenek új nemzetközi fajtákat, pl.: Shyraz HU, CR, A, RO, stb. Blauburger HU, A Dornfelder HU, A, SK Neuburger RO Stb.

8 A Kárpát-medence jellegzetességei … 4
A Kárpát-medence jellegzetességei … 4. Hagyománytisztelet a szőlőtermesztésben Az őshonos fajták egyfajta reneszánszukat élik: [Főleg a filoxéra-vész előtti időkből megmarad fajták] Furmint – Tokajon kívül különböző borvidékeken elterjedt, pl. Somló HU Szerémség SRB Erdély-Hegyalja RO Mézes fehér SK HU RO SRB Bakator: HU RO SRB Járdován: HU RO Kövidika: HU RO Kéknyelű: HU Ezerfürtű: SK

9 A Kárpát-medence jellegzetességei … 5. Új fajták megjelenése
Az egyes országokban nemesített új fajták: Neuburger A Irsai, Cserszegi Fűszeres, stb. HU Pálava, Devín, Musc. Morva, Dunaj, Alibernet SK Hercules, Naussica, Feteasca Regala RO

10 A Kárpát-medencei borvidékek kialakulásának kezdetei a Középkorban
A Magyar Királyság borvidékei A középkorban legismertebb: Szerémség; A térkép piros pontjai: a XIX. szd. Bortermelő települései 9. Pozsony 5. Ruszt-Sopron 10. Mátra- 6. Buda 4.Somló 2. Balaton-v. 11. Érmellék 12. Erdély 3. Szekszárd 7. Arad 8. Baranyai 1. Szerémség

11 A XIX. századi Kárpát-medence bortermelő települései

12 Magyarország borvidékei

13 Specifikus borvidékek … -Hegyalja
Tokaj-Hegyalja Szőlők: Furmint, Hárslevelű, Muscat Ottonel, Zeta, Kabar, Kövér Borok: Száraz borok Samorodni Aszú Esszencia Fordítás Máslás Erdély-Hegyalja Szőlők: Királyleányka, Leányka, Furmint, Kövér, Tramini Piros Tramini Szürkebarát, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Neuburger, Járdován, stb. Borok: Fehérborok (száraz – édes) Plébános (hagyományos cuvée) Rózsamáli (a Rózsamálinak nevezett hegyoldalból) 1 3 2 Arad-Hegyalja Szőlők: Muscat Ottonel, Királyleányka, Magyarádi mustos, Bakator, Olaszrizling, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Merlot, Kadarka, Kékfrankos stb. Borok: főleg magyar vörösbor fajták (Kékfrankos, Kadarka) and international ones, de vannak hagyományos magyar fehérborok is : Mustos from Magyarád, Bakator, stb.

14 Új trendek a szőlőtermesztésben és a borkészítsben
Nemzetközi fajták v. s. saját szőlőfajták Elterjedőben a terroire-szemlélet – egyedi borok Reduktív technológia - Fresh, divatba jöttek a friss, illatos borok Barrik-eljárás a borkészítésben Növekszi a vörösborok aránya, ugyanakkor némileg csökken a fehérboroké Egyre nő az igény a minőségi borok iránt Különös érdeklődés az egyes boroknak az emberi egészségre gyakorolt hatása iránt (tudományos kutatások)

15 Bemutatott fehérborok 1.
Borvidék A borok tulajdonságai Neuburger (osztrák eredetű) Erdély-Hegyalja, Romania Félédes testes bor semleges ízhatással. A fiatal borok fűszeres és virágos illatúak, később diós/mogyorós íz is megjelenik Hárslevelű Szerémség, Serbia A Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája. Bora sűrű, testes, kifejezetten fűszeres és illatos ízhatással. Megfelelő ökológiai körülmények között aszusodik.

16 Bemutatott fehérborok 2.
Borvidék A borok tulajdonságai Ezerfürtű Ősi magyar szőlőfajta 2013. Kelet-Szlovákia Karsticum Szádalmás Ignácz-Pincészet A bor Közép-EU. Legnagyobb karsztvidékéről származik, ahol a szőlőt bio-technológiával termesztették. Ez a technológia, együtt a speciális talajviszonyokkal és az ökológiai sajátosságokkal olyan egyedi karakter kölcsönöz a bornak, amely nemcsak a hagyományokra emlékeztet, hanem az új borkészítési elképzeléseket is megmutatja.

17 Bemutatott fehérborok 3.
Borvidék A borok tulajdonságai Furmint 2012 Árvay Tokaj-Hegyalja, Hungary (Őshonos magyar eredetű bor) - Hungaricum Száraz fehér bor, jó savgerinccel, a gyümölcsben lévő fenol-vegyületekből származó komplex ízhatással. Aromái a körtére, a citromra emlékeztetnek, és benne vannak azok az ízek, melyeket a must préseléskor és szűréskor a gyümölcs héjából oldott ki. Furmint 2013 Sajgó Hagyományos Tokaji bor a jól ismert karakterrel Traditional A Furmint komplex ízvilága mellett egyedi jellegek is felfedezhetők benne.

18 Eger új különlegessége
Egri csillag: először 2010-ben alkották meg. Célja: létrehozni a Bikavér megfelelő fehér párját Az egri borvidék fehérborainak esszenciája, melynek alapját (legalább 50 %) a Kárpát-medence markáns szőlői adják: olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő, zenit. Ehhez jönnek max. 30 % részarányban az illatos fajták: cserszegi fűszeres zefir, irsai, tramini, ottonel muskotály.

19 Klasszikus vörösbor az egri borvidékről
Egri bikavér – az egyik legismertebb magyar vörösbor; ezer Hl Alapanyaga csak az Egri körzetből, ill. Verpelét hegyközség területéről származó, szabályzatban meghatározott feltételeknek megfelelő vörösbor lehet. Legalább három borból kell álljon, tölgyfahordóban kell érlelni. Forgalomba csak a szüretet követő év november 1. után hozható. Rubinvörös színű, fűszeres illatú és zamatú gyümölcsös bor, melynek savai lekerekedettek. Bársonyos harmóniájú száraz vörös bor.

20 Bemutatott rozéborok Borok Borvidék A borok tulajdonságai
Kékfrankos rosée 2013. Felkelő nap Magyarország, Sopron Mountains A bor gyümölcsös illatú és ízhatású, bizonyos tannin jelekkel. Jól iható, jó savegyensúllyal bíró bor. Mátrai rosée, Excellent 2013. Ludányi É-Magyarország, Mátra A bor a kékszőlő lassú feldolgozásával készült, illata és ízvilága a buborékoktól egyedi jellegű. Ez a világos, elegáns bor könnyed és elegáns, csillogóan piros, fűszeres bukéjú és aromájú.

21 Bemutatott vörösborok 1.
Borvidék A borok tulajdonságai Dornfelder Német fajta Kelet-Szlovákia Karsticum Szádalmás Ignácz-Pincészet Sötét színű vörösbor, jó savkészlettel és a konyhakert különböző fűszernövényeinek ízeivel. Bársonyos hatású. Portugiser, 2014 Lelovits Villány– Magyarorszáőg eredetvédett Sötét színű félszáraz, vagy száraz bor, harmonikus, bár lágy savakkal. Pimaszul fiatal bor, meglepően gyümölcsös ízekkel. Jóllehet, egy igazi vörösbor, ugyanakkor összhatásában légies megjelenésű.

22 Bemutatott vörösborok 2.
Borvidék A borok tulajdonságai Kékfrankos 2013 Frittmann Magyar Alföld Bársonyosan kesernyés, testes bor egyensúlyban lévő szép savakkal. Kékfrankos 2013 Vida Szekszárd – Magyarország eredetvédett Csodálatosan komplex ízvilága miatt a Kékfrankos a Szexárdi borvidék egyik legjelentősebb fajtája. Gyümölcsössége és illatgazdagsága okán olyan harmoniát teremt, amely garanciája lehet egy bensőséges, könnyed, romantikus vacsorának

23 Bemutatott vörösborok 3.
Borvidék A borok tulajdonságai Kadarka 2012 Sagmaister Szerémség E fajta a története okán ma egy igazi hungarikum. Noha a Közel-Keletről származik mára egy különálló, jól jellemezhető változatai alakultak itt ki. És mit mondjunk magáról a borról? Nem beszélni kell róla, hanem kóstolni! Vörös Harmonia Eger 2013 Korona Eger A bor Eger különböző vörösborainak házasításával készült. A cuvée valamennyi tagja reduktív eljárással készült. A bor tulajdonságát egy szóval jellemezhetjük, ami a nevében van: Harmónia

24 A bemutatott borok Erdélyből és a Szerémségből
SzerémségSrb) Hárslevelű és Kadarka Erdély-Hegyalja (RO) Neuburger

25 A bemutatott borok Szlovákiából
Szádalmás/Jablonov n. Turnou Ezerfürtű és Dornfelder

26 Bemutatott magyar borok
Eger Egri Bikavér, Egri Csillag, Harmonia Cuvée Sopron Kékfrankos rosé Mátra- Excellent rosee Badacsony Kéknyelű Villány Portugiser Tokaj-Hegyalja 2 Furmint Szekszárd Kékfrankos Soltvadkert Kékfrankos

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket


Letölteni ppt "Dr. Csuták János borlovag"

Hasonló előadás


Google Hirdetések