Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Motto: „ A Kárpát-medencében a nemcsak hagyomány, hanem a civilizáció fokméröje is.” (Csávossy György)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Motto: „ A Kárpát-medencében a nemcsak hagyomány, hanem a civilizáció fokméröje is.” (Csávossy György)"— Előadás másolata:

1

2 Motto: „ A Kárpát-medencében a nemcsak hagyomány, hanem a civilizáció fokméröje is.” (Csávossy György)

3 1. Csak Magyarországon Van pár ezer borász Van pár ezer borász Átlagosan borászonként öt különböző borral számolva, az egyes borok össz-száma meghaladhatja a 10.000-et Átlagosan borászonként öt különböző borral számolva, az egyes borok össz-száma meghaladhatja a 10.000-et 2. Egy adott bor bemutatásához minimum 5 perc szükséges 3. Ez azt jelenti, hogy: több, mint 50.000 kellene a magyar borok részletes bemutatásához(=833,3 óra=37,4 nap) több, mint 50.000 kellene a magyar borok részletes bemutatásához(=833,3 óra=37,4 nap) 4. … És akkor hol van még a többi ország?! 5. Az előadásomra kapott rövid idő alatt, Csak egy rövid benevezetést tudok adni, ill. Csak egy rövid benevezetést tudok adni, ill. Csak néhány kiválasztott bort tudok a Kárpátok medencéjéből bemutatni Csak néhány kiválasztott bort tudok a Kárpátok medencéjéből bemutatni 6. Ez oka annak, hogy előadásom címét úgy kezdtem: „Bevezetés a…”

4 RO UA

5

6

7

8

9

10 1. Szerémség Balaton-v 2. Balaton-v. 3. Szekszárd 4.Somló 5. Ruszt-Sopron 6. Buda 7. Arad 9. Pozsony 10. Mátra- 11. Érmellék 12. Erdély 8. Baranyai

11

12

13 1 23 Tokaj-Hegyalja Szőlők: Furmint, Hárslevelű, Muscat Ottonel, Zeta, Kabar, Kövér Borok: -Száraz borok -Samorodni -Aszú -Esszencia -Fordítás -Máslás Erdély-Hegyalja Szőlők: Királyleányka, Leányka, Furmint, Kövér, Tramini Piros Tramini Szürkebarát, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Neuburger, Járdován, stb. Borok: -Fehérborok (száraz – édes) -Plébános (hagyományos cuvée) -Rózsamáli (a Rózsamálinak nevezett hegyoldalból) Arad-Hegyalja Szőlők: Muscat Ottonel, Királyleányka, Magyarádi mustos, Bakator, Olaszrizling, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Merlot, Kadarka, Kékfrankos stb. Borok: főleg magyar vörösbor fajták (Kékfrankos, Kadarka) and international ones, de vannak hagyományos magyar fehérborok is : Mustos from Magyarád, Bakator, stb.

14

15

16 BorokBorvidékA borok tulajdonságai Ezerfürtű Ősi magyar szőlőfajta 2013. Kelet-Szlovákia Karsticum Szádalmás Ignácz-Pincészet A bor Közép-EU. Legnagyobb karsztvidékéről származik, ahol a szőlőt bio- technológiával termesztették. Ez a technológia, együtt a speciális talajviszonyokkal és az ökológiai sajátosságokkal olyan egyedi karakter kölcsönöz a bornak, amely nemcsak a hagyományokra emlékeztet, hanem az új borkészítési elképzeléseket is megmutatja.

17 BorokBorvidékA borok tulajdonságai Furmint 2012 Árvay Tokaj-Hegyalja, Hungary (Őshonos magyar eredetű bor) - Hungaricum Száraz fehér bor, jó savgerinccel, a gyümölcsben lévő fenol- vegyületekből származó komplex ízhatással. Aromái a körtére, a citromra emlékeztetnek, és benne vannak azok az ízek, melyeket a must préseléskor és szűréskor a gyümölcs héjából oldott ki. Furmint 2013 Sajgó Tokaj-Hegyalja, Hungary (Őshonos magyar eredetű bor) - Hungaricum Hagyományos Tokaji bor a jól ismert karakterrel Traditional A Furmint komplex ízvilága mellett egyedi jellegek is felfedezhetők benne.

18

19 Klasszikus vörösbor az egri borvidékről Klasszikus vörösbor az egri borvidékről

20 BorokBorvidékA borok tulajdonságai Kékfrankos rosée 2013. Felkelő nap Magyarország, Sopron Mountains A bor gyümölcsös illatú és ízhatású, bizonyos tannin jelekkel. Jól iható, jó savegyensúllyal bíró bor. Mátrai rosée, Excellent 2013. Ludányi É-Magyarország, Mátra A bor a kékszőlő lassú feldolgozásával készült, illata és ízvilága a buborékoktól egyedi jellegű. Ez a világos, elegáns bor könnyed és elegáns, csillogóan piros, fűszeres bukéjú és aromájú.

21 Bemutatott vörösborok 1. BorokBorvidékA borok tulajdonságai Dornfelder Német fajta Kelet-Szlovákia Karsticum Szádalmás Ignácz-Pincészet Sötét színű vörösbor, jó savkészlettel és a konyhakert különböző fűszernövényeinek ízeivel. Bársonyos hatású. Portugiser, 2014 Lelovits Villány– Magyarorszáőg eredetvédett Sötét színű félszáraz, vagy száraz bor, harmonikus, bár lágy savakkal. Pimaszul fiatal bor, meglepően gyümölcsös ízekkel. Jóllehet, egy igazi vörösbor, ugyanakkor összhatásában légies megjelenésű.

22 Bemutatott vörösborok 2. BorokBorvidékA borok tulajdonságai Kékfrankos 2013 Frittmann Magyar AlföldBársonyosan kesernyés, testes bor egyensúlyban lévő szép savakkal. Kékfrankos 2013 Vida Szekszárd – Magyarország eredetvédett Csodálatosan komplex ízvilága miatt a Kékfrankos a Szexárdi borvidék egyik legjelentősebb fajtája. Gyümölcsössége és illatgazdagsága okán olyan harmoniát teremt, amely garanciája lehet egy bensőséges, könnyed, romantikus vacsorának

23 Bemutatott vörösborok 3. BorokBorvidékA borok tulajdonságai Kadarka 2012 Sagmaister SzerémségE fajta a története okán ma egy igazi hungarikum. Noha a Közel- Keletről származik mára egy különálló, jól jellemezhető változatai alakultak itt ki. És mit mondjunk magáról a borról? Nem beszélni kell róla, hanem kóstolni! Vörös Harmonia Eger 2013 Korona EgerA bor Eger különböző vörösborainak házasításával készült. A cuvée valamennyi tagja reduktív eljárással készült. A bor tulajdonságát egy szóval jellemezhetjük, ami a nevében van: Harmónia

24 Erdély- Hegyalja (RO)Neuburger SzerémségSrb) Hárslevelű és Kadarka

25 Szádalmás/Jablonov n. Turnou Ezerfürtű és Dornfelder

26

27


Letölteni ppt "Motto: „ A Kárpát-medencében a nemcsak hagyomány, hanem a civilizáció fokméröje is.” (Csávossy György)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések