Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza."— Előadás másolata:

1

2  A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza az izmok összehúzódását,ezen kívül ingerlékenység szabályozó és a véralvadásban is szerepet játszik. Egyes enzimek működésében is van szerepe.  Túladagolás esetén lerakódik az erekben és a vesékben, így trombózis vagy vesekő kialakulásához vezet.

3  A vér előállításában nagy szerepe van. Az oxigénnel való affinitása miatt alkalmas a hemoglobin(oxigént szállít) létrehozására, azonban a vas szilárdsági előnyeit az életfolyamatok nem hasznosítják. A szervezet vaskészletének kb. 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, lében és a csontvelőben raktározódik.

4  M inden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen, tehát szerepe van az energiatermelésben, a nukleinsavak és fehérjék szintézisében, idegrendszer és az izom működésében és a csontok, fogak felépítésében. Intenzív fizikai munka, stressz hatására gyorsan kiürül, mely hiányérzethez vezet.

5  A szervezetünkben kb. 0,15% klór található, a gyomorsósav fenntartásában játszik fontos szerepet. A klorid bevitele főleg konyhasó bevitelét jelenti. Túladagolása esetén allergia, asztma vagy akár rák is kialakulhat.

6  L étfontosságú szerepet látnak el, az idegrendszeri jelek továbbításában és a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Feladatuk van még az izom-összehúzódás elindításában, a szívritmus és vérnyomás szabályozásában és a sejtek tápanyagfelvételében is. Kb. 150 gramm kálium található a szervezetünkben. Hiánya esetén izomgyengeség szívműködési problémák alakulhatnak ki, és a vesék is károsodhatnak. A nátrium is okolható a magas vérnyomás kialakulásáért.  Káliumot tartalmaznak az olajos magvak és a zöldségek, gyümölcsök.

7


Letölteni ppt " A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések