Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Horgászturizmus HEFOP 3.3.1..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Horgászturizmus HEFOP 3.3.1.."— Előadás másolata:

1 Horgászturizmus HEFOP

2 A horgászturizmus meghatározása
A horgászat a vadászattal egyidős, az ember ősi tevékenysége. Ma a természetben folyó hobby, szabadidő-sport. A víziturizmus részét képezi. HEFOP

3 A hazai horgászturizmus fejlődése
Horgászni Magyarországon megközelítőleg hektár természetes vízterületen lehet. A sporthorgászat iránti érdeklődés először a 1960-as években növekedett meg nagyobb mértékben. Majd a 1970-es évektől kezdődött egy újabb fellendülés, amikor egyre több természetes víz került közvetlenül horgászszervezetek, egyesületek hasznosításába. Természetesen ehhez hozzájárult a szabadidő természetben való kulturált eltöltése iránti igény, a rekreációs igények növekedése. HEFOP

4 A hazai horgászturizmus fejlődése
A közlekedési lehetőségek javulásával a horgászok egyre több távolabbi horgászható vízterületet tudtak felkeresni és ismertek meg. A vizekhez irányuló üdülőturizmus és kapcsolódó horgászturizmus is egyre népszerűbb lett. Napjainkban a mindennapi élet ezernyi gondjából százezreknek biztosít teljes kikapcsolódást. Magyarországon ma a lakosság ~ 3,2%-a horgászik. Az elmúlt években örvendetesen nő a gyermek horgászok száma és évről-évre egyre több hölgy hódol a horgászat szenvedélyének. HEFOP

5 A horgászturizmus sajátosságai, előnyei
Turisztikai kínálat szélesítése: a más üdülési célból érkező vendégek programjának bővítése, tartózkodási idejének meghosszabbítása; Szezonalitás csökkentése: a „hagyományos” vízparti turizmus sokszor csak 5-6 hetes és rendkívüli mértékben időjárásfüggő szezonjával ellentétben a horgászturizmus szinte egész évben vonzhat vendégeket; Sokkal jövedelmezőbb a horgászok által kifogott hal, mint a halászok által, hiszen míg a halász „egyszerűen” csak kifogja és értékesíti a halat, addig a horgász odautazik, horgászjegyet vált, szállásra költ, étterembe megy, horgászfelszerelést és csalit vesz, esetleg csónakot bérel, gyakran családtagjaival utazik… HEFOP

6 A horgászturizmus sajátosságai, előnyei
Magyarország számos vidékén még viszonylag érintetlen természeti környezet és viszonylagos halbőség fogadja a vendégeket; A magyar horgászok és szállásadók, tágabb értelemben minden, a horgászturizmusba bekapcsolódó érintett számára egyfajta tudati nevelést, környezettudatosságot adhatnak át a hazánknál fejlettebb horgászkultúrával rendelkező országokból ( Nagy-Britannia, Franciaország, Benelux államok, skandináv államok, Németország, Ausztria stb.) érkező vendégek; /„catch and release”, azaz fogd meg és engedd vissza”/ HEFOP

7 A horgászturizmus sajátosságai, előnyei
Munkahelyteremtés: közvetlenül és közvetve is munkahelyeket teremthet (kísérők, szállásadók, vendéglátók, kereskedelem); Pótlólagos jövedelemforrás; Magyarországnak egyre jobb nemzetközi hírneve van a versenyhorgászat terén; A vendéghorgászok nem feltétlenül azokat a halfajokat részesítik előnyben, mint a hazaiak, igényeik kielégítése hozzájárulhat a horgászvizek halállományának egészségesebb faji összetételéhez. HEFOP

8 A horgászturizmus nélkülözhetetlen elemei
szállás: lehetőség vízpart közelében, ha ez nem megoldható, akkor nem túl messze a víztől; alternatív horgászlehetőségek: elsősorban a folyóvizekre alapozott horgászprogramoknál fontos kiegészítő, zártvízi (tavi, holtági) programok szervezése, mert a folyók vízjárása egyik napról a másikra megváltozhat olyan mértékben, amely a horgászat eredményét veszélyezteti; kísérő nélkül, elsősorban a folyóvizeken, szinte esélytelen a vendég. Minderre csak olyan kísérő alkalmas, aki naponta a vízen van. Nagyon fontos továbbá, hogy kommunikálni tudjon a vendégekkel, legalább alapszinten beszéljen idegen nyelvet; HEFOP

9 A horgászturizmus nélkülözhetetlen elemei
kiegészítő programok: mivel a vendéghorgászok jelentős része családjával érkezik (vagy eleve családdal érkezett és itt tartózkodása idején sikerül horgászatra csábítani) és a családtagok többnyire nem mind horgászok, fontos számukra kiegészítő turisztikai programok szervezése; megfelelő információ a környék horgászati lehetőségeiről, illetve minden, horgászattal kapcsolatos naprakész információ átadása (tilalmak, korlátozások, éjszakai horgászattal és vízijárművekkel kapcsolatos megkötések stb.) az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett. HEFOP

10 Halászati-horgászati törvény
1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról (1) E törvény a halászati jog gyakorlásának feltételeit, a Magyar Köztársaság területén levő vizeken és halászatra alkalmas vízilétesítményeken folyó, a halgazdálkodással, a hal és élőhelyének védelmével összefüggő tevékenységeket, az ezeket végző személyek jogait és kötelezettségeit, valamint a halászati igazgatással összefüggő feladat- és hatásköröket szabályozza. (2) E törvény hatálya a horgászat, a tiltott eszközök és módok, a halászati őrzés, a halállományt, illetőleg táplálékforrását veszélyeztető vad gyérítése, a külföldről származó egyedek telepítése vonatkozásában a haltenyésztési létesítményre (halastó) is kiterjed. (3) Védett hal esetében e törvény rendelkezéseit a természet védelméről szóló törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. HEFOP

11 Hazai halfajok Amur Angolna Balin Nyúldomolykó Busa Ponty Compó
Csuka Dévérkeszeg Harcsa Kárász Kecsege Márna Menyhal Nyúldomolykó Ponty Sebes pisztráng Szivárványos pisztráng Sügér Süllő Törpeharcsa Vörösszárnyú keszeg HEFOP

12 Tilalmi idők A 73/ (X.28.) FM-KTM együttes rendelet alapján a halfajok tilalmi ideje a következő: Sebes pisztráng /Salmo trutta m. fario/ október december 31. Csuka /Esox lucius/ február március 31. Balin /Aspius aspius/ március április 30. Fogassüllő /Stizostedion lucioperca/ március április 30. Kősüllő /Stizostedion volgense/ március május 31. Kecsege /Acipenser ruthenus/ március május 31. Ponty /Cyprinus carpio/ május június 15. Márna /Barbus barbus/ május június 15. Harcsa 80 cm alatti példány /Silurus glanis/ május június 15.  HEFOP

13 Méretkorlátozások Egyes halfajok és rákok halászati vízterületről kifogható legkisebb mérete:  Kősüllő /Stizostedion volgense/ 20 cm Sebes pisztráng /Salmo trutta m. fario/ 22 cm Szivárványos pisztráng /Oncorhynchus mykiss/ 22 cm Ponty /Cyprinus carpio/ 30 cm Fogassüllő /Stizostedion lucioperca/ 30 cm Pisztrángsügér /Micropterus salmoides/ 30 cm Márna /Barbus barbus/ 40 cm Amur /Ctenopharyngodon idella/ 40 cm Balin /Aspius aspius/ 40 cm Csuka /Esox lucius/ 40 cm Kecsege /Acipenser ruthenus/ 45 cm Harcsa /Silurus glanis/ 50 cm Folyami rák /Astacus fluviatilis/ 10 cm HEFOP

14 Fogási napló A halászati-horgászati törvény előírása szerint a területi engedélyes, a kifogott hal mennyiségéről és faj szerinti összetételéről fogási naplót köteles vezetni, amelynek alkalmasnak kell lennie a rendelet mellékletében felsorolt halfajok (ponty, csuka, süllő, kősüllő, harcsa, balin, angolna, pisztráng, márna, kecsege, amur, egyéb, összesen), halászati vízterületek szerint kifogott évenkénti mennyiségének megállapítására. A rendelet szerint az engedélyes, naponta a horgászat befejezése után köteles a naplóba bejegyezni az aznap kifogott mennyiséget. HEFOP

15 A jó időpont választás - azaz mik befolyásolják a halak kapókedvét
1) vízállás (magas, alacsony), 2) a víz tisztasága (átlátszóság, szennyeszettség stb.), 3) megvilágítás (derűs-borús), 4) napszakok (reggel-nappal-estefelé, félhomály, sötétedés), 5) apadás, áradás, stagnálás, 6) évszakok (tavasz-nyár-ősz-tél), 7) szélfúvás (iránya, erőssége), 8) légnyomás (esése, emelkedése), 9) légköri frontbetörések, átvonulások (hideg, meleg, frontbetörés-mentes napok), 10) a víz oldott oxigéntartalma, 11) a víz hőfoka, 12) a horgon levő csali, csalétek, 13) a horgászvíz nyugalma (halász-orvhalász tevékenység, tiltott eszközök alkalmazása), 14) a horgászhely kiválasztása (az adott vízterület ismerete a horgász részéről). HEFOP

16 Horgászat Sikondán: Napijegyek: Felnőtt: 2.000 Ft Ifjúsági: 1.600 Ft
Ezekkel a napijegyekkel az egyesület másik vize, a mecsekpölöskei horgásztó is látogatható! Horgászni 0-24 óráig lehet! A Komlói Horgászegyesület vize a sikondai két tó. A kisebbik, kis szigettel a közepén, fenyőfákkal, bükkel, madárberkenyével borított partjával, az öreg halőrházzal már látványnak sem utolsó. Vizében ponty, amúr, rengeteg kárász, lapátdévérek, csuka, harcsa, süllő Horgászáson kívüli lehetőségek: kiépített sétálóút, vízparti büfé, egy hangulatos kis étterem és túralehetőség is. A nagyobbik tó is fantasztikus élmény. A büfé felőli oldal kitűnő szórakozást nyujhat családos horgászoknak. A tó néhány néhány évvel ezelőtt tisztítva lett, és a halfauna újra lett telepítve. A vizekre napijegyet a halőrnél válthatnak a vendégek. Ugyanitt minden szükséges információt be lehet szerezni a a a a vízről, a lehetőségekről, közeli programokról.

17 Összefoglaló A horgászturizmus, mint a turizmus szűk szegmense kiemelkedő szerepet játszhat a vidékfejlesztésben. A hagyományos tömegturizmus hanyatlásával, az öko- vagy zöldturizmus iránti igény növekedésével Magyarországnak és azon belül a régióknak és kistérségeknek meg kell találniuk azokat a szegmenseket, amelyekben versenyelőnyökkel rendelkeznek más országokkal szemben. A horgászturizmus egy lehetséges alternatíva, amely néhol az egyetlen, a legtöbb helyen azonban kiegészítő idegenforgalmi vonzerő.A turisztikai kínálat szélesítésének eszköze lehet, illetve a turizmus szezonalitásásnak csökkenését szolgálhatja. HEFOP


Letölteni ppt "Horgászturizmus HEFOP 3.3.1.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések