Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állandóság és változás környezetünkben. Anyag és tulajdonságai Természetes anyag: kő, fa Mesterséges anyag: papír, műanyag, üveg Az anyag részecskékből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állandóság és változás környezetünkben. Anyag és tulajdonságai Természetes anyag: kő, fa Mesterséges anyag: papír, műanyag, üveg Az anyag részecskékből."— Előadás másolata:

1 Állandóság és változás környezetünkben

2 Anyag és tulajdonságai Természetes anyag: kő, fa Mesterséges anyag: papír, műanyag, üveg Az anyag részecskékből áll Halmazállapota lehet: szilárd, folyékony és légnemű A szilárd testek alaktartók A folyadékok felveszik az edény alakját A gázok kitöltik a teret és összenyomhatóak

3

4

5

6

7

8

9 Víz Életfeltétel, hisz nélküle az élet lehetetlen! A tengervíz nem alkalmas szomjoltásra a magas sótartalma miatt!( 1l vízben legalább 35gramm - fogyasztása kiszáradáshoz vezet) Édesvízben is van só, csak kevés! ( 0,3 gramm alatt/1l) Fajtái: 1.esővíz: kevés az oldott anyag tartalma, ezért nem oltja jól a szomjat, lágyvíz A mosó-és mosakodó szerek kiválóan oldódnak benne! 2.ásványvíz: magas az oldott ásványi anyag tartalma, iható 3.gyógyvíz: gyógyító hatásuk van 4.állóvíz: tó, tenger, óceán 5.folyóvíz: ér, csermely, patak, folyó, folyam

10

11 Levegő Légnemű anyag, különféle gázok keveréke ( oxigén, szén-dioxid, nitrogén,egyéb…) Az oxigén az égést táplálja, nélkülözhetetlen az élőlények számára!

12

13 Mérhető tulajdonságok Hosszúság: 1cm= 10mm, 1m=100cm,1km=1000m Időtartam: 1 perc=60 másodperc, 1 óra 60 perc, 1 nap=24 óra, 1 hónap= 28 vagy 29(szökőévben 4 évente)30 illetve 311 év=12 hónap Hőmérséklet: Hazánkban a Celsius-féle hőmérsékleti skálát használjuk. 0 fok a víz fagyáspontja, 100 fok a víz forráspontja. Az USA-ban és Angliában elterjedt a Fahrenheit hőmérsékleti skála: 32 a víz fagyáspontja, 212 a víz forráspontja

14  Azt a hőmérsékletet, amelyen az anyag megolvad olvadáspontnak nevezzük.  Az anyagok olvadáspontja különböző: TK. 109.oldal táblázatát tanulmányozd!  A légnemű anyagoknak is van olvadáspontjuk: pl. hidrogén -259 Celsius fok alatt szilárd, felette folyékony, szobahőmérsékleten légnemű  Azt a folyamatot, amikor a folyékony anyag megszilárdul fagyásnak nevezzük. Azt a hőmérsékletet, amelyen az anyag megszilárdul fagyáspontnak nevezzük. A fagyáspont megegyezik az olvadásponttal.  Olvadáskor az anyag térfogata általában növekszik, fagyáskor csökken. Kivételek vannak: víz A tó vize télen a felszínen 0 Celsius fok az alján 4 Celsius fok. A tavak, a folyók a tetejükön fagynak be! Így a halak, a vízi növények nem pusztulnak el a „ meleg vízben”.

15

16 Házi feladat Írásbeli nincs! Tanulni PPT Elolvasni: TK.102-112.oldalig Szorgalmi : 107.oldal: @ 5 kérdése a füzetbe szorgalmi ötösért, ha igényes munka Ne felejtsd el feltüntetni a felhasznált irodalmat! Jó munkát kívánok!


Letölteni ppt "Állandóság és változás környezetünkben. Anyag és tulajdonságai Természetes anyag: kő, fa Mesterséges anyag: papír, műanyag, üveg Az anyag részecskékből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések