Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fenntartható fejlődés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fenntartható fejlődés"— Előadás másolata:

1 A fenntartható fejlődés

2 MI A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS?
A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. Alapvetően három aspektusról beszélhetünk a fejlődés területén: környezeti gazdasági társadalmi fejlődés. Ezek egymástól nem különválasztható rendszerek, vagyis az egyik nem képes fejlődni a másik kettő befolyásolása nélkül.

3 Az ökológiai lábnyomról – még ha nem is
ÖKOLÓGIAI LÁBMYOM Az ökológiai lábnyomról – még ha nem is ismerjük pontosan a fogalmat, mindenki hallott már. Életünk során – ahogyan járáskor – lábnyomot hagyunk magunk után a Földön, a környezetünkben. Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. (Képforrás:

4 ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM Az elmúlt néhány évben egyre fontosabb témává vált a fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi kérdések. A Földön minden élőlény hagy valami nyomot maga után. Mindannyian valamilyen hatást gyakorlunk a környezetünkre, ennek hektárban kifejezett mutatószámát hívjuk ökológiai lábnyomnak. Ez meghatározza, mennyi területet igényel az általunk használt tárgyak elkészítésére fordított energiamennyiség. (Képforrás:

5 MIT JELEZ AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM?
Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van. (Képforrás:

6 A fenntarthatóság összetevőinek, a környezetnek, a társadalomnak és a gazdaságnak az egyenlő fontosságát kifejező elterjedt ábrázolás Társadalom Környezet Gazdaság

7 A fenntartható fejlődés kérdőjelei
Számos tudós bírálta a fenntartható fejlődés fogalmát, szerintük ez a kifejezés két éles ellentétben lévő fogalom összekötése, ugyanis az elmélet úgy tesz, mintha az erőforrások folyamatosan elérhetőek lennének. Pedig ezeket az erőforrásokat (kőolaj és a földgáz) az emberiség sokkal gyorsabban fogyasztja, mint azt a Föld vissza tudná termelni. Ennek következtében előbb vagy utóbb kifogynak a készletek. A másik probléma, hogy a gazdasági életben egyáltalán nem működhet ez a fogalom, ugyanis a mostani fejlődés sem fenntartható.

8 MEGOLDÁSOK KERESÉSE Ha elakarjuk kerülni az élővilág pusztulását, megoldást jelenthetne, ha az anyagi, illetve az emberiség számbeli növekedése helyett a szellemi fejlődésre összpontosítanánk. Egy fenntartható gazdaság alapelve sokkal elfogadhatóbb lenne, továbbá elkerülhetnénk a fejlődés szó erőltetett használatát, amelyet persze sokféleképpen értelmezhetünk, attól függően, melyik szerzőből indulunk ki.

9 Üzenet … Sok kis ember sok kis helyen,
miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát. (mandinka szólásmondás)

10 Az alábbi források felhasználásával készítette. Seres Krisztofer (11
Az alábbi források felhasználásával készítette Seres Krisztofer (11. osztály)


Letölteni ppt "A fenntartható fejlődés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések