Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HUMINSAVAK HATÁSA A LOVAK FIZIOLÓGIAI FOLYAMATAIRA Dr. Rózsa László – Petrovics Ágnes 2014.11.22.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HUMINSAVAK HATÁSA A LOVAK FIZIOLÓGIAI FOLYAMATAIRA Dr. Rózsa László – Petrovics Ágnes 2014.11.22."— Előadás másolata:

1 HUMINSAVAK HATÁSA A LOVAK FIZIOLÓGIAI FOLYAMATAIRA Dr. Rózsa László – Petrovics Ágnes 2014.11.22

2 A ló - állattenyésztés dicsősége és csődje egyben?  Lófélék 47 millió éve élnek a Földön.  Az ember tudatos tenyésztéssel kb. 200-250 nemzedék óta formálja a lovat. A fajták sokasága ellenére alig alakítottunk a ló természetes „alapberendezésén”.  A ló a zsákmányállat tökéletes megtestesülése, fizikai és mentális értelemben egyaránt egy „menekülőgép”. Hosszú, izmos combok, elvékonyodó lábvégek, tökéletes érzékszervek, érzékeny idegrendszer…….

3 A ló - állattenyésztés dicsősége és csődje egyben?  A csúcsteljesítményt nyújtó, egymás magassági, gyorsasági stb. rekordjait megdöntő csúcslovak – Overdose, Totilas, Hilstead, Salinero - szinte alig különböznek a körülöttünk élő többi “közönséges” lótól.  Nagyon ritka, hogy a sportban csúcsteljesítményt nyújtó lovak utódai megismétlik az ősök teljesítményét, pl. Kincsem……..

4 A modern „menekülőgép” Idegrendszer Bírja a sporttal járó terhelést a lovunk? Izomzat Képes a ló a kellő pillanatban a szükséges erőkifejtésre? Lábak, lábvégek Elég egészségesek a hosszú ideig tartó terhelés elviseléséhez?

5 Nincsenek távol egymástól! HOBBI- ÉS SZABADIDŐLÓINTENZÍV SPORTLÓ

6 Megfelelő takarmányozás – út a sikerhez  A ló a mai napig egy örökmozgó, legelő állat!  Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújthasson, kiegyensúlyozott idegrendszerű legyen, a természeteshez leginkább közelítő takarmányozásban kell részesítenünk! Biztosítanunk kell mindent a takarmányban, amit egy természetes legelőn felvett volna!

7 Hajdanvolt természetes vegetációból takarmánykiegészítő???

8 A huminsavak keletkezése

9 A huminsavak keletkezése és osztályozása A huminsavak az un. humifikációs és szénképződési folyamatok során keletkeznek az elhalt növényi részekből.(fás növény, tőzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, antracit, grafit).A huminsavak a tőzeg fázisban keletkeznek, de a feketeszénben már nem találhatóak meg, lebomlanak. Huminsav (egyes számban): a legnagyobb molekulájú csoport (M=1000-5000), lúgokban oldódik, savakban nem. Himatomelánsav: közepes méretű tartomány (M= 600-900), lúgokban, alkoholban oldódik, savakban nem oldódik Fulvosav legkisebb méretű tartomány (M=300-600), lúgokban is és savakban is oldódik. Humin anyag: Óriásmolekulákká szerveződött huminsav molekulák melyek már lúgos közegben sem oldódnak Huminsavak :(többes szám) a huminsav, himatomelánsav és a fulvosav összefoglaló neve. Humátok: a huminsavak sói (pl. Fe-humát)

10 A huminsavak élettani hatásai Természetes anyag Szerves komplex képző Antivirális Antibakteriális Fungicid Detoxikáló I MMUNRENDSZERT ERŐSÍT

11 Antivirális hatás o A huminsavak antivirális hatását az után kezdték szisztematikusan kutatni miután véletlenül kiderült, hogy bizonyos tőzegpreparátumok sikeresen gyógyítják a ragadós száj és körömfájást. o A további kutatásokban számos RNS és DNS típusú vírusról bebizonyosodott, hogy a huminsav gátolja azok adszorpcióját és szintézisét. o A vizsgálatokból az a következtetés vonható le, hogy a humát elsősorban a vírus-adszorpciót gátolja.

12 A NTIVIRÁLIS HATÁS : Az alábbi vírusokról mutatták ki eddig, hogy humátok szelektív gátló hatást fejtenek ki rájuk: o Herpes symplex, Influenza A, Rhinovirus 1B, Cytomegalovirus, HIV-1, HIV-2, Bovine Herpes Virus, BVDV, Hepatitis A, Porcine Parvo Viru s A huminsav megkötődik a vírus fehérje burkának pozitív töltésű helyein így megakadályozza, hogy az megtapadjon a szöveteken.

13 A NTIBAKTERIÁLIS HATÁS : Az antibakteriális hatás az antivirális hatáshoz képest sokkal inkább dózisfüggő! A tőzegpreparátumok antiszeptikus hatása régóta ismert, már az Egyiptomi időkből vannak erre vonatkozó ismeretek. Az I. világháborúban a sebek elfertőződésének megakadályozására az egyik legjobban bevált módszer a tőzeg kötés volt. Számos mikroba huminsav érzékenységét vizsgálták eddig, közülük az alábbiakról állapították meg a huminsav érzékenységet: Staphylococcus epidermis és aureus, Streptococcus pyogenes, salmonella typhimurium, Proteus vulgaris, Enterobacter cloacease, Pseudomonas aeroginosa.

14 A NTIBAKTERIÁLIS HATÁS A huminsavak gátló dózisa nagyságrendekkel kisebb, mint az antibiotikumoké. Elsősorban a mikrobák katalitikus anyagcsere folyamatait befolyásolják. A baktérium és vírustestekkel szembeni kimondottan károsító hatás is megfigyelhető. Ugyanakkor a huminsavak a káros mikrobákkal szemben közvetett védőhatást is kifejtenek azáltal, hogy reakcióba lépnek a nagy molekulájú sejtfehérje toxinok és a fertőzéses mikrobák ionos kötéseivel, ezáltal gátolják azok felszívódását a nyálkahártyán át. A védő hatás a hasznos mikrobákat pozitívan érinti, ugyanis azok anyagcseréje az exogén mérgek által károsodhat.

15 F UNGICID ÉS DETOXIKÁLÓ HATÁS A bőr patogén gombáira (Epidermophyton, Candida albicans) a huminsav már néhány ppm koncentrációban gátló hatást fejt ki. A huminsavak a különböző sejtmérgekkel szemben detoxikáló hatást mutatnak. A mérgek felszívódása a dózis, az idő és a gyomor valamint béltraktus kemiszorptiv tulajdonságainak függvénye. Így a huminsavak, mint erős kemiszorptiv tulajdonságú molekulák inaktiválni tudják a mérgeket.

16 F UNGICID ÉS DETOXIKÁLÓ HATÁS A huminsavak mint anionos makrokolloidok erős kemiszorptív hatásuk mellett képesek egy méreganyag- destruktuláló hatást is kifejteni mind a fertőzések során keletkező, mind a takarmányokban megtalálható toxinokkal (pl. fuzárium) szemben. A huminsavaknak egy egyedülálló sajátsága: nagyobb molekulasúlyú fémekkel erősebb komplexeket képeznek, melyeket a szervezet nem tud felvenni. Ez azt jelenti, hogy a huminsav a hasznos fémeket (mikroelemek) bejuttatja a szervezetbe, míg a toxikus nehézfémeket eltávolítja, így méregtelenítve azt. (máj → bőr, szőr -szaruképletek)

17 GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁS  A természetes huminsavak a prednizolonhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatékonysággal rendelkeznek. Laboratóriumi kísérletekben a humát csökkentette a gyulladt szövetek hiperszenzitivitását. Nem sikerült toxicitást kimutatni egy hónap kezelés után sem.  Bizonyított, hogy a humátok fokozzák a limfociták proliferációját, klasszikus és alternatív reakcióúton egyaránt. Közben a vörös vértestek szerkezetét nem befolyásolják. Az eredmények alapján a humátok potenciális gyulladáscsökkentők.

18 GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁS  A humátok gyulladáscsökkentő hatását nemcsak immunológiai paraméterekkel, hanem az ödémák klinikai megjelenési formájával is bizonyították. Független laboratóriumi kísérletben az indomethacin kezelésnél hatékonyabb volt a humát.

19 A huminsavak hatása a lovak teljesítményére ✓ Megnövekedett Vitalitás ✓ Kiemelkedő versenyteljesítmény ✓ Kiegyensúlyozott, stabil idegrendszer ✓ Nagyobb szervezeti szilárdság ✓ Csökken a sérülékenység

20 A huminsavak hatása a lovak teljesítményére ✓ Nagyobb szervezeti szilárdság ✓ A lovak inait zömmel kollagén alkotja. Egyik leggyakrabban előforduló sérülésfajtájuk sport, verseny és hobbilovaknál egyaránt az inak, szalagok szakadása, húzódása. Ezt legtöbbször funkciókiesés, duzzanat, sántaság jelzi. Máskor a panaszok fokozatosan alakulnak ki, nem előzi meg a panaszokat tényleges sérülés, csak a nagyon intenzív használat (versenyszezon, intenzív edzés, nehéz tereplovaglás. ✓ Csökken a sérülékenység ✓ A humátok kb. 75 %-kal fokozzák a kollagén szakítószilárdságát. ✓ a vörösvérsejtek természetes huminsavak jelenlétében több oxigént képesek megkötni. A többlet oxigén miatt gyorsabb a sebek gyógyulása is. Kanadai cutting fajtájú lovakon bizonyították, hogy huminsavas kiegészítés hatására a csüd- és bokasérüléseik gyorsabban gyógyultak.

21 Tenyészállatok Jobb termékenyülés Javul a születendő csikók egészségi állapota Nagyobb tejtermelés (10-15%) Javul a szervezeti szilárdság Jobb immunállapot Javul a mének spermatermelése, jó minőségű sperma a feszített fedeztetési időszak végéig

22 Tenyészállatok  Bizonyították a megfelelő molekulasúlyú humátok genoprotektív és mutációt megelőző hatását pl,. dioxin és egyéb környezeti mutagének jelenlétében. A kísérlet szerint ezek a humátok potenciális antioxidánsok és demutagén protektorok. Alkalmasak az oxidatív stressz kivédésére.  A humátok serkentik a neutrofil granulociták természetes aktivitását, a kémai szerkezetük révén aktiválják a neutrofil granulocitákat.  Közismert, hogy a neutofil granulociták megfelelő részaránya kell a normál involúcióhoz, a metritisz megelőzéséhez.

23 Csikók Javul a csikók életképessége, élénkebbek lesznek, Nagyobb a tömeggyarapodás az erősebb immunrendszer és a hatékonyabb tápanyagfelvétel következményeként, Fényesebb a szőr, szilárdabb csontozat, megelőzhetők az egyes vírusok, baktériumok által okozott légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések, ill. egyes étvágytalansággal, hasmenéssel járó panaszok Javul a bélsár konzisztenciája

24 Sportlovak, versenylovak Megnövekedett vitalitás, Kiemelkedő versenyteljesítmény, emelkedik a hemoglobin szintézis, javul a légzési hatásfok Kiegyensúlyozott, stabil idegrendszer, Nagyobb szervezeti szilárdság, Szilárdabb pata, csökken a takarmányozásra és mikroelem hiányra visszavezethető pata rendellenességek száma, fényesebb szőr, Csökken a sérülékenység

25 Huminsavak hatása a lovak gyomorfekélye ellen  Gyomorfekély tkp. civilizációs betegség a lovak esetében is  Veresenylovak 50-90%-ánál diagnosztizálható  Hobbilovak 2/3-a is érintett enyhébb vagy súlyosabb formában  Az istállózás, a kiképzés, az idegen közösségbe beilleszkedés mind stresszor a ló számára  Rendszeresen adagolt gyulladáscsökkentők is fekélyre hajlamosítanak

26 Huminsavak hatása a lovak gyomrofekélye ellen  Kezelés: visszatérés a természesebb takarmányozáshoz  Támogatni kell az emésztőszervrendszer egyensúlyát megfelelő kiegészítőkkel A humán gyógyászatben már 1978 óta sikerrel alkalmazzák a huminsavakat a vastagbél fekélyes fertőzéseinek, a gyomorvérzéseknek, a gyomor és a nyombél fekélyes megbetegedéseinek kezelésénél.

27 Huminsavak hatása a lovak gyomrofekélye ellen  Huminsavas takarmánykiegészítőt fogyasztó lovaknál csökken a gyomorfekély kialakulásának kockázata.  Kialakult fekély esetében a huminsavak gyorsítják a kimaródások gyógyulását.  A huminsav-molekulák vékony bevonatot képeznek a fekély felületén, így védik a gyomorfalat a gyomorsav irritáló hatásától.

28 A huminsavak hatása a lovak teljesítményére ✓ Megnövekedett Vitalitás ✓ Kiemelkedő versenyteljesítmény ✓ Kiegyensúlyozott, stabil idegrendszer ✓ Nagyobb szervezeti szilárdság ✓ Csökken a sérülékenység

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "HUMINSAVAK HATÁSA A LOVAK FIZIOLÓGIAI FOLYAMATAIRA Dr. Rózsa László – Petrovics Ágnes 2014.11.22."

Hasonló előadás


Google Hirdetések