Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vegyipari és biomérnöki műveletek Vegyipari műveletek számolási gyakorlat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vegyipari és biomérnöki műveletek Vegyipari műveletek számolási gyakorlat."— Előadás másolata:

1 Vegyipari és biomérnöki műveletek Vegyipari műveletek számolási gyakorlat

2 Egy csőköteges hűtőben 7500 kg/h, 3,35 kJ/kg*K fajhőjű anyagot kell lehűteni 90 °C –ról 30 °C –ra. A hűtőközeg 15 °C –os víz, a hűtővíz és az anyag hőmérséklete közötti különbség minimálisan 5 °C. Számítsa ki egyenáram esetén a közepes hőmérsékletkülönbséget, a hűtőfelületet és a hűtővíz- szükségletet. k = 1396 W/m 2 *K

3

4

5 Ellenőrzés: …………

6 100 kg/h forrponton levő 30%-os NaOH-oldatot 0,5 bar nyomáson 143°C-os fűtőgőzzel 40%-osra párolunk be. A hőveszteség 150 kJ/h. Mennyi a fűtőgőzszükséglet? Mekkora felületű bepárlóra van szükség, ha a korrigált hőátbocsátási tényező 800 W/m 2 K? Értelmezzük a kérdést! Készítsünk rajzot! Írjuk fel az adatokat! Váltsuk át alap SI egységekbe a mértékegységeket! (nem feltétlenül szükséges a feladat elején, de segíthet) Készítsünk megoldási tervet!

7 Folyamatos bepárló 7

8 ROBERT BEPÁRLÓ

9 100 kg/h forrponton levő 30%-os NaOH-oldatot 0,5 bar nyomáson 143°C-os fűtőgőzzel 40%-osra párolunk be. A hőveszteség 150 kJ/h. Mennyi a fűtőgőzszükséglet? Mekkora felületű bepárlóra van szükség, ha a korrigált hőátbocsátási tényező 800 W/m 2 K? Értelmezzük a kérdést! Készítsünk rajzot! Írjuk fel az adatokat! Váltsuk át alap SI egységekbe a mértékegységeket! (nem feltétlenül szükséges a feladat elején, de segíthet) Készítsünk megoldási tervet!

10 Csak az állandósult (stacionárius) állapotot vizsgáljuk. 10 Teljes anyagmérleg: A bepárló komponensmérlege: A bepárló entalpiamérlege:

11 Megoldásterv

12 Merkel-diagram 12 Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 o C hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. NaOH-víz koncentráció- entalpia diagram

13 Merkel-diagram 13 Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 o C hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat. NaOH-víz koncentráció- entalpia diagram

14 Merkel-diagram 14 Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 o C hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat. Izotermák – az adott hőmérséklű oldatok entalpiája. NaOH-víz koncentráció- entalpia diagram

15 Merkel-diagram 15 Abszcissza (vízszintes tengely): tömegtört (kg oldott anyag/kg oldat vagy százalékosan) Ordináta (függőleges tengely): elegy fajlagos entalpiája (kJ/kg oldat). Tiszta oldószer entalpiája 0 o C hőmérsékleten, folyadék állapotban 0. Fagyáspont görbék – alatta a szilárd fázis, felette telítetlen oldat. Izotermák – az adott hőmérsékleten forrásponti pontokat kötik össze. Izobárok– az adott nyomású oldatok entalpiái NaOH-víz koncentráció- entalpia diagram

16 Leolvasás a Merkel diagramról 16 kérdés: 30 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar.

17 Leolvasás a Merkel diagramról 17 kérdés: 30 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. A betáplált oldatnak vagy ismert a hőmérséklete, vagy forrponti.

18 Leolvasás a Merkel diagramról 18 kérdés: 40 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. A tömény oldat mindig forrponti!

19 Leolvasás a Merkel diagramról 19 kérdés: 40 tömeg% NaOH tartalmú oldat entalpiája a forráspontján, ha a bepárlóban a nyomás 0,5 bar. Milyen hőmérsékleten forr ez az oldat?

20

21


Letölteni ppt "Vegyipari és biomérnöki műveletek Vegyipari műveletek számolási gyakorlat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések