Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tantárgy: Ásvány és kőzettan Készítette: Bárdos Erika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tantárgy: Ásvány és kőzettan Készítette: Bárdos Erika"— Előadás másolata:

1 Tantárgy: Ásvány és kőzettan Készítette: Bárdos Erika
Ásványok Tantárgy: Ásvány és kőzettan Készítette: Bárdos Erika

2 Ametiszt A kvarc ásványnak az ibolyaszínű változata. Anyaga szilícium-dioxid (SiO2), színezetét a mangán és vas-titán adja. Tiszta állapotban drágakő. Igen kemény, rideg anyag, nem hasad, hanem törik. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. Melegítve a színét változtatja, megsárgul, többé-kevésbé megszíntelenedik. Leggyakrabban citrinként árusítják. A legkedveltebb kő ~ amulettnek hordták régen, mert azt hitték róla, hogy viselőjét megvédi a részegségtől. Többnyire kőzeterekben úgynevezett ametisztmandulákban lehet megtalálni. Nagy mennyiségben találhatóak ezek a mandulák Brazíliában, Uruguay-ban, Szibériában, Mexikóban és Kanadában. Hazánkban Gyöngösoroszi és Telkibánya mellett fordul elő. Főleg ékszerként használják.

3 Akvamarin Latin elnevezése aqua(víz) és mare(tenger) szavakból kapta, és a tengervíz színére utal. A tengerészek és tengeren utazók szerencse köve lett. Kékeszöld színének és a vízhez hasonló visszatükröződésének köszönhetően már az ókorban is keresett volt. Az akvamarin a berill nevű ásvány egyik változata. Színe a tengerzöldtől a kékig változik, de leggyakoribb színelőfordulása a kék. A poláros fénnyel átvilágított kristály különböző irányokba forgatva más-más színt ölt magára. Úgynevezett kettőstörő ásvány, azaz megkétszerezi és eltereli a fénysugarakat. Ha keresztül nézünk rajta, mindent megkettőzve látunk. Legfontosabb lelőhelyek Brazíliában, Madagaszkáron, Oroszországban és az Egyesült Államokban találhatók. Kisebb példányok Nigériában is előfordulhatnak. Olaszországban akvamarint nagyritkán a Codera-völgyben (Sondrio) és Elba szigetén találtak.

4 Azurit Az azurit réztartalmú, monoklin kristályrendszerű ásvány. Zömök oszlopos vagy táblás apró kristályokban, de előfordulnak szépen kifejlett kristályai is. Színe azúrkék színűek, tömött szemcsés halmazai világosabbak. Kristályai üvegfényűek és áttetszőek. Porként világoskék. Sósavban pezsegve oldódik. Hasonló ásványai a lazurit és vivianit. Viszont hosszabb időn át való fejlődésekor malachittá alakul át. Gyakran előforduló rézércfajta. Franciaországban, Görögországban, Romániában, Ausztráliában, Chilében, Kínában, Oroszországban, Mexikóban bányásznak. Apró kristályos halmazaként hazánkban Balatonfüreden, Martonyiban, Nagybörzsönyben, Szabadbattyánban, Pécs környékén, Recsken, Velencei-hegységben, de tömegesen Rudabányán volt található, melynek nagy részét már kifejtették.

5 Borostyán Szabálytalan, alaktalan(amorf) tömegeket, darabokat alkot. Különböző ékszerek, faragványok, díszítőelemek készítésére használják. Hőre lágyul és formázható, könnyen meggyullad, fenyő és tömjén illatot ad, kormozva elég. Az ókorban ismert volt, szukcinit néven. Gyakran előforduló ásvány. Az ókorban magas ára volt, mert hittek viseletének gyógyító erejében. A görögök elektronnak nevezték, mert dörzsölésre statikus elektromossággal feltöltődik. Élénk méz-sárga, sötétebb sárga, különböző barnás árnyalatokig, ritkán zöld vagy fekete árnyalatú. Átlátszó vagy áttetsző. Lengyelországban, Oroszországban, Lettországban, Litvániában, Ukrajnában stb. fordul elő. A 17. században porítva és folyadékkal elegyítve gyomorbetegségekre és emésztés elősegítésére javasolták használatát. Szeszben oldottan bedörzsölésre ízületi panaszoknál javasolják használatát, de ékszerként is közkedvelt.

6 Hegyikristály A kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A kvarc fizikai és kémiai tulajdonságai a hegyikristályokon tanulmányozható a legnagyobb pontossággal. Tökéletes átlátszóságát gyakran zavarják szilárd és folyadékzárványok. Legfőbb lelőhelyei az Alpokban vannak. Nagy jelentőséggel bírnak a brazíliai lelőhelyek is, ahonnan kitűnő minőségű hegyikristályok származnak nagy mennyiségben. Goyaz-államban, a Sao Marcos- és a Sao Bartholomeo-folyók közötti Serra dos Cristaes vidékén, Cristallina és Araguahy mellett vannak. Megtalálható még Madagaszkár szigetén, Indiában a Madras vidékén és az Urál-hegységében is. Ékszerbe a gyémánt pótlására is használják. A magyar királyi jogar gömbje hegyikristályból van, és oroszlánokat véstek bele.

7 Kalcedon A kalcedon kifejezés a mikrokristályos kvarcok változatainak összességét jelöli. A kalcedon változatai színükben és mintázatukban térnek el egymástól. A kék kalcedon kékesfehér, tompább színű sávozással. Kristályainak finom szerkezetét erős átvilágító fényben figyelhetjük meg. A kalcedon a kvarccal azonos kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. Fizikai tulajdonságai elsősorban a kristályosodás körülményeitől függenek, sűrűsége és keménysége, valamint törésmutatója is valamivel alacsonyabb, mint a kvarcé. A kalcedon kovasavban gazdag,általában üregekben és lerakódásokban képződik. Ezekben az esetekben a kalcedon amorf, kristályalak nélküli szilikát-hidráttal társul. A kalcedonnak számtalan változata ismert, melyek színükben és megjelenésükben különböznek egymástól. Ilyen például az achát, ónix, krizopráz, tűzachát, karneol vagy mohaachát.

8 Korund A korund az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó ásványfaj. A vegyileg tiszta korund színtelen és áttetsző, de szennyeződések hatására elszíneződhet: vörös színű változata a rubin, kék változata a zafír, narancssárga változata pedig a padparadsa. A színtelen drágakőváltozata a leukozafír. A korund a gyémánt után a legkeményebb ásvány. Nagy keménysége folytán tartós és ellenálló drágakő. Az egyes fajták és a különböző lelőhelyekről származó korundok nem egyenlő keménységűek. A zafír valamivel keményebb a rubinnál. A korund a röntgensugarakat nagy mértékben átbocsátja. A korund igen változatos színekben fordul elő. A tiszta korund színtelen. Ez a természetben meglehetősen ritka fajta leukozafír néven ismeretes. A korund legkedveltebb két fajtája a piros színű rubin és a kékszínű zafír, de ezeken kívül előfordul zöld-, sárga-, sárgásvörös-, barna- és ibolyaszínű is.

9 Rubin A rubin legfontosabb termőhelye Mianmar (régen Burma), mégpedig Mogouk vidéke Mandalaytól északkeletre, ahol a rubin anyakőzete durvaszemű, fehérszínű mészkő. A legtöbb kő színe kissé az ibolyásba és kékesbe hajlik a galambvér-vörös színűek viszonylag ritkák. A teljesen hibátlan kristályok általában nem nagyok, 6-9 karátos, szép hibátlan kő már csak ritkán fordul elő. Híres nagy rubinok indiai fejedelmek kincseskamráiba, uralkodók koronakincsei közé és különböző múzeumokba kerültek. Különösen sok szép rubin van a perzsa sah birtokában. A rubin színe a világospirostól egész a sötétpirosig terjed s a legszebb rubinszín sem Európában Londonban, Párizsban vannak a fő csiszoló helyek. A tiszta galambvérszínű, teljesen hibátlan, elsőrendű rubin már a múltban is a legértékesebb drágakő volt. Az 1 karátnál kisebb kövek esetében az elsőrendű rubin értéke az ugyanolyan súlyú és szintén elsőrendű gyémánt értékének kétszerese.

10 Türkiz A türkiz (kallait)avíztartalmú foszfátok ásványcsoportjának tagja. Hibásan türkisz néven is nevezik. Kerekded, legömbölyített példányait gyakran ékszernek használják, különböző fémekbe befoglalva. Színe kékeszöld Viaszfényű, áttetsző, tömeges megjelenésben opak. Pora sárgás vagy zöld. Meleg sósavban oldódik. Erősen mállott alumíniumban gazdag, felszíni vizek által módosított magmás kőzetösszletekben másodlagosan keletkezik. Gyakran üledékes kőzetekben jelenik meg. Limonit és kalcedon társaságában gyakori kőzetalkotó. Hasonló ásvány: lazurit. A Sinai-félszigeten ékszerkészítés céljából bányászták. Németországban Türingia területén fordul elő. Lengyelország sziléziai vidékein található. Az Egyesült Államok Arizona és Nevada szövetségi államokban fordul elő. Kisebb mennyiségben Recsken és Gyöngyösoroszi bányáiban találták példányait.

11 Zafír Ázsiában másodlagos lelőhelyeken, ott, ahol rubin található, ott előfordul a zafír is, de nem egyenlő arányban. A zafír nagyobb mennyiségben Thaiföldön (Sziám) található. Az Egyesült Államok Montana államában több helyen gazdag zafírterületeket fedeztek fel. A nyert zafír többnyire világos színű, de azért sötétebbek is fordulnak elő s a búzavirágkék szín sem hiányzik. Jellemző a kövekre aránylag erős fényük s különös acélkék színben való ragyogásuk. Több kék ásvány színe hasonlít a zafír színéhez, úgy hogy ezekkel esetleg összecserélhető: spinell, benitoit, kordierit, cianit, turmalin, topáz, berill; ezek az ásványok azonban mind jóval kisebb keménységűek és fajsúlyúak. Egy elsőrendű, búzavirágkék színű, 2-3 karátos zafírnak olyan értéke van, mint egy jó minőségű, ugyanolyan súlyú gyémántnak, de a nagyobb kövek értéké már sok esetben nagyobb, mint az ugyanolyan súlyú gyémánté.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tantárgy: Ásvány és kőzettan Készítette: Bárdos Erika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések