Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi."— Előadás másolata:

1 Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Gyógyszertani és Méregtani Tanszék

2 Fontosabb betegségek Választás előtt Fertőző: E. coli-hasmenés, Cl. perfringens A-enterotoxaemia, kokcidiózis, impetigó (Staph. hyicus), baktériumok okozta septicaemia - ízületgyulladás Nem fertőző: hypoglycaemia, fejletlen magzat, fejlődési rendellenességek Választás után Fertőző: E. coli-hasmenés, sertésdizentéria, PPE (proliferatív bélgyulladás), cirkovirus PCV-2, légúti fertőzések (Mycoplasma, Pasteurella, Streptococcus), impetigó (Staph. hyicus), sertésorbánc ecto-endo parazitózisok (ízeltlábúak, bélférgek) Nem fertőző: Gyomorfekély, bélcsavarodás

3 Betegségek megelőzésének eszközei: Gondos és szakszerű tenyésztés, tartás és takarmányozás Járványvédelmi intézkedések Immunizálás Preventív gyógyszeralkalmazás - Vas és további elemek, vitaminok, probiotikumok. - Antibiotikumok  túlzott antibiotikum használat - REZISZTENCIA TERJEDÉSE - ÉLELMISZER BIZTONSÁG Takarmány-kiegészítők, gyógyhatású szerek

4 Fontosabb takarmány-kiegészítő és gyógyhatású szer csoportok Takarmány-savanyítók (szerves és szervetlen savak, szerves savak sói) Fémionok (ZnO, Cu) Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok Antimikrobiális peptidek, enzimek Gyógynövények, azok kivonatai Esszenciális olajok Béta-glükánok Humátok

5 Takarmány-savanyítók Szervetlen savak Foszforsav Szerves savak (általában Na, K sói) Hangyasav, ecetsav, propionsav, vajsav, tejsav, szorbinsav, fumársav, almasav, borkősav, citromsav Hatásmechanizmus: - A pH optimalizálás révén az emésztés hatásfokának javítása, szuboptimális miliő a (fakultatív)patogéneknek. - A butirát megnövelte a mikrovillusokkal rendelkező sejtek számát és a mikrovillusok hosszát a csípőbélben. - Na-n-butirát gátolja az enteralis patogén baktériumok szaporodását, (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.) Ár/haszon arány vizsgálandó

6 Fémionok (ZnO, Cu) Réz-szulfát (200–250 ppm rézion) Cink-oxid (2000–3000 ppm cinkion) - A takarmányokban alkalmazott antibio- tikumokkal megegyező hatékonyságot mutatnak malacokban, szinergizálnak (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.). –A takarmányokban engedélyezett szint több mint tízszerese –Mérgező, környezetre ártalmas lehet használatuk

7 Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok Probiotikumok: életképes mikroorganizmusok ( tejsavbaktériumok, különféle Bacillus spp. és Saccharomyces cerevisiae) - Fenntartják a bélflóra egyensúlyi állapotát. - Kiszorítják a patogén baktériumokat (pl. E. coli, Clostridium spp.) - Antimikrobiális hatású savakat termelnek(vajsav, tejsav) - Bakteriocin fehérjéket termelnek (nisin, lactocidin). Prebiotikumok: 2–20 monoszacharidból felépülő oligoszacharid molekulák (nem élő, nem emészthető) –kedvező hatású baktériumok (bifidobaktériumok és laktobacillusok) szubsztrátjai –megkötik a cukorkötő (lektin) fimbriával rendelkező, kedvezőtlen hatású mikroorganizmusokat (Salmonella spp. és E. coli), így azok nem tudnak a bélhámsejtekhez tapadni

8 Gyógynövények, azok kivonatai Az oregano és a rozmaring antioxidáns aktivitását a fenolos vegyületek, a kakukkfűét a monoterpének adják A magas mákkóró gyulladáscsökkentő, a bíbor kasvirág immunstimuláns hatását feltételezik A nagy flavonoid és antocián tartalmú növények (élénk piros, vörös bogyótermésű) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek Fokhagyma, ayurvedikus szerek, ginzeng antimikrobás, immunerősítő hatásúak

9 Béta-glükánok Mikrobák, elsősorban gombák sejtfalanyagának fő összetevői Közvetlen hatnak a makrofág és a neutrofil aktivitásra, ezáltal fertőzés-ellenes hatásúak Malacokban növelik a napi testtömeg-gyarapodást (0,015 kg/nap), továbbá megemelte az intesztinális TNF-α és IL-1Ra génexpresszió szintjét Csökkentik az ileumban és a colonban az Enterobacteriaceae populációt, de a tejsavbaktériumokét és bifidobaktériumokét nem Csökkentik a gyulladásos citokinek génexpresszióját, az IL-8 génexpressziót fokozzák (a vízoldhatók) Kiküszöbölik a tartós stressz miatti csökkent immunválaszt Javítják az aktív immunizálás hatásfokát

10 Humátok A humuszanyagok képződése: Egyes növényi összetevők (lignin, tannin, flavonoidok, glikozidok) aerob és anaerob oxidációja Humuszanyagokban gazdag: Tőzeg, lignin (10-40%) Két nagy csoport: Huminsavak: sötétebb barna, lúgban oldódó, nem vagy alig szívódnak fel az emésztőcsatornából Fulvosavak: világosabb sárgás-barna, vízben és savban is oldódnak a lúgok mellett, az emésztőcsatornából gyorsan és jól szívódnak fel, de nem akkumulálódnak (gyors kiürülés)

11 Irodalmi adatok alapján a huminanyagok Nem toxikusak Nincs magzatkárosító hatásuk Baktericidek Virucidek Gyulladáscsökkentők Toxinkötők, adszorptívak Antioxidáns hatásúak Immunstimuláns hatásúak Javítják a mikroelemek felszívódását Csökkentik a nehézfémek toxicitását Fekélyellenes hatásúak (fulvosav  cornea, gyomor) Hozamfokozó hatás (baromfi)

12 A humátok hatékonysága választási malacok E. coli-hasmenésének megelőzésében Csoport szám Csoport megnevezés FertőzésKezelés Csoport 1.Kontrollnem volt Csoport 2.Fertőzött kontroll fertőzöttnem volt Csoport 3Humátosfertőzötthuminsavas termék 1%- ban, 4 héten át a takarmányba keverve n= 10 malac/csoport, klinikailag egészséges, vegyes ivar életkor: 4 hét (a vizsgálat kezdetekor) Fertőzés: 5 napos akklimatizációt követően 2 ml 5  10 8 CFU/ml E. coli szuszpenzió

13 Eredmények Csoport Hasmenéses napok* száma/állat Hasmenés átlagos súlyossága 1. (kontroll) n=10 4,2 $ 1,21 2. (fertőzött kontroll n=8 18,1 § 1,83 3. (humát) n=10 11,8 §,$ 1,40 (0=nincs hasmenés, 1=enyhe, 2=közepesen súlyos, 3=súlyos hasmenés) * a fertőzést követően, a kísérlet 6. napjától a kísérlet utolsó (28.) napjáig § szignifikáns eltérés az 1. csoporttól (p<0,01) $ szignifikáns eltérés az 2. csoporttól (p<0,01)

14


Letölteni ppt "Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések