Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE."— Előadás másolata:

1 GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE

2 Szórakozás vagy tanulás? Az órákat egyre érdekesebbé szeretnénk tenni különleges vagy humoros szemléltetéssel, de néha pont az ellenkezőjét érjük el. Nem tanulni fognak ezzel a diákok, csak szórakozni. ?

3 Íme a megoldás… Azoknál, akiknek nincs személyes érdeklődésük, olyan technikákat kell alkalmazni, ami felkelti kognitív érdeklődésüket a lecke iránt. A személyes érdeklődésre alapozott vizuális technikák (szemléltetés) könnyebbé teszik a megértést. Kerülni kell a „Las Vegas-i megközelítést” (csillogó- villogó kivitelezést), ami az érzelmi érdeklődést ösztönzi. Használjuk a szemléltetést a leckék konkréttá, ismerőssé, következetessé tételére.

4 „Szórakozva oktatás” és tanulás Nagy ötlet a szórakozás és a tanulás házasítása! De akkor miért nem használják? Hogyan lehet hatékony a „szórakozva oktatás”? Hogyan lehet szemléltetéssel érdekesebbé tenni a tananyagokat? Mindezekre választ kapunk ebben a fejezetben.

5 Motiváció buzdítja a tanulót a tanulási céljainak elérésére, hogy erőfeszítéseket tegyen feladata befejezésére energia, ami feltölti az egyént

6 Érdeklődés A motiváció egyik fontos forrása az érdeklődés könnyebben tanulunk, ha érdekel bennünket az anyag Ha az iránt érdeklődsz, amit tanulsz, gondosan és alaposan dolgozod fel az információkat. A grafika eszköz az egyébként száraz tananyag érdekesebbé tételére A tananyag érdekessé tételének szándéka nem kívánatos eredményre is vezethet

7 Az érdeklődésnek két fajtája van: Személyes érdeklődés Szituációs érdeklődés Érzelmi Kognitív Pl.: hobbi Pl.: izgalmasan „tálalt” tananyag Kutatások alapján nincs szignifikáns összefüggés a „mennyire élvezik a tanulók” és a valódi tanulás között.

8 Irányelvek Készítsünk érdekes tananyagot azoknak a tanulóknak, akiknek alacsony a személyes érdeklődésük! Használjunk olyan vizuális technikákat, amelyek a lecke lényegét egyértelművé teszik! Kerüljük az olyan grafikákat, amely az érzelmekre hatnak! A tanulás motiválására olyan technikákat használjunk, amelyek a kognitív szituációs érdeklődést fokozzák!

9 I. Irányelv példája A szív működése Kép és érdekes történetTankönyvszerű szöveg „A szervezet szövetei által elhasznált, oxigénben szegény, ún. vénás vér a jobb pitvarba érkezik, majd a jobb kamrából - a tüdőartérián át - jut a tüdőbe, ahol felveszi az élethez szükséges oxigént, és leadja a felesleges széndioxidot. Az oxigénnel felfrissült vér a pulmonáIis vénákon át a bal pitvarba jut. A vérkörnek ezt a részét kis vérkörnek nevezzük.” ? Melyik motiválja jobban az embert? Készítsünk érdekes tananyagot azoknak a tanulóknak, akiknek alacsony a személyes érdeklődésük!

10 1997-es kutatás eredménye Élettant tanulók (van személyes érdeklődésük) Kép és érdekes szövegTankönyvszerű szöveg 43,6 %48 % Statisztikát tanulók (nincs személyes érdeklődésük) Tankönyvszerű szöveg 40,2 %25,7 % Kép és érdekes szöveg

11 II. Irányelv példája Használjunk olyan vizuális technikákat, amelyek a lecke lényegét egyértelművé teszik! Banki tanfolyam távoktatásban Használjunk olyan megjelenítést, amely nagyban hasonlít a valódi szituációhoz!


Letölteni ppt "GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések