Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26."— Előadás másolata:

1 Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26.
A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26.

2 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: január 1. Hatályba lépés: szeptember 1.

3 A bölcsődés korosztály specialitásai
Növekedésben- fejlődésben lévő szervezet Rendkívül érzékenyek a hányással- hasmenéssel járó betegségekre és, gyorsabban kerülnek a kiszáradás állapotába Szokások kialakulása A bölcsőde az első intézmény, amikor a szülőnek el kell engednie gyermekét (beszoktatás)

4 Nyersanyag-kiszabati ív
A közétkeztetőnek, naponta nyersanyag- kiszabati ívet kell vezetnie, melyen feltünteti az étkezők életkora és létszáma alapján az ételekhez szükséges nyersanyagokat.

5 Az étlap változatossága
Az élelmezés változatosságának méréséhez szükséges adatok: 10 nap alatt : az adott ételféleségek száma, ( f ) valamint az adott étel előfordulásának adata. ( e ) A főétkezésekben 10 nap alatt egy ételsor csak egyszer lehet étlapon.

6 Állati eredetű fehérjeforrások

7 A bölcsődében napi 75%- os energia-és tápanyagot kell biztosítani ,
A bölcsődés gyermekek energia- és Tápanyagbevitelének %-os megoszlása HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP REGGELI TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA VACSORA A bölcsődében napi 75%- os energia-és tápanyagot kell biztosítani , ami napi Kcal –t jelent Bölcsődén kívüli tápanyag- biztosítás 100 % 100 % 25%

8 Felnőtt étkeztetés _Ebéd
A napi egyszeri étkeztetés esetén, a napi energia-bevitel 35%-át kell biztosítani. Ez a felnőtteknél naponta kcal energiát jelent.

9 Tájékoztatási kötelezettség
Ha változás következik be az étlapban,arról is tájékozatni kell az étkezőket. A diétás étrendet elkülönítetten kell feltüntetni az étlapon.

10 Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok
Bölcsődei étkeztetés esetén biztosítani kell legalább 0,4 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, (460 mg Ca ) 3 adag gyümölcsöt (40-90 g), zöldséget ( g) – kivétel: a burgonyát –, ezekből min. 1 adagot nyers formában, 2 adag (30-40 g) gabonaalapú élelmiszert, amelyből kétnaponta 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

11 Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok
Felnőtt étkeztetés- Napi egyszeri étkezés esetén, 1 főre egy adag zöldséget (a burgonya kivételével) Vagy gyümölcsöt, 10 nap alatt 3* nyers formában.

12 Felhasználási előírások
1-3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6 % zsírtartalmú tej Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Tejföl, tejszín, kizárólag ételkészítéshez használható fel. Ízesített tejkészítményhez cukor nem adható(krémtúró, gyümölcsjoghurt) Zsiradék, csak a rendeletben szereplő mennyiségben használható del, kivétel, a süteményeknél. Bölcsődéseknek bő olajban sült étel nem készíthető.

13 Folyadékpótlás Folyadékpótlásra ivóvízet, ásványvízet kínáljunk. Egy pohár teához 5 g cukor ( 1 db kockacukor adható) Gyümölcslé 10 nap alatt 3 alkalommal adható.

14 Főzéshez jódozott só használható.
A tálalóban fel kell tüntetni: „A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” 12.§ (4) .Naponta felnőtteknek 5g só ajánlott, (ebből az ebédre 2 g) bölcsődében a gyerekeknek 1,5 g adható. 1 g só 0,4 g Na-t tartalmaz Egy zsemle, 2 szelet Prágai sonka és 1 szelet trappista sajt sótartalma kb. 2,55 gramm, ami az ajánlott napi sóbevitel fele. 

15

16 Közétkeztetésben nem lehet felhasználni
Só tartalmú ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő, ételízesítésen kívüli célra 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús (s.csülök, dagadó, libamáj) 23% feletti zsírtartalmú húskészítmény, 15 év alatt (pl.: kolbász, szalámi, tepertő,) Koffeintartalmú- vagy energiaital a tea, illetve a kakaó kivételével, Alkoholt tartalmazó élelmiszerek, Szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp, Hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, gyümölcsízt Sertés-, baromfizsír, kókuszzsír, pálmazsír 6 év alattiaknak. Élelmiszer-színezékeket

17 Bölcsődéseknek nem lehet étlapon
Édesítőszer – kivétel diétában Hal, levesként Szalonna, reggelihez, uzsonnához Szárazbab, sárgaborsó, lencse A csirkemáj kivételével, más belsőség Az olajos magvak kizárólag darált formában szerepelhetnek Édesség önálló ebédként.( 1/3 rész gyümölcs vagy tejterméket tartalmazók).

18 Diétás étkeztetés Szakorvos által igazolt diétás étkeztetést igénylő személy számára, diétás étrendet kell biztosítani. Ha nem biztosítottak a személyi, tárgyi, műszaki feltételek, azt meg is rendelhető. Diétás étrendet, mindentől elkülönítetten kell elkészíteni, kizárva a keresztszennyeződés lehetőségét. Diétás étrendet, étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet. A diétás ételek elkészítését diétás szakács végezze vagy dietetikus felügyelje.

19 Ellenőrzés A rendeletnek való megfelelést, a népegészségügyi intézetek ellenőrzik. Az Intézmény köteles az élelmezéssel kapcsolatos dokumentumokat, az ellenőrzéskor , átadni. A dokumentumokat 90 napig meg kell őrizni. Az ellenőrző hatóság részére minden ételből egy adagot kel biztosítani, biokémiai ellenőrzés céljára A labor-értékek és a számított értékek között 20%-os eltérés megengedett.

20 Egyikünk élete sem könnyű. És akkor
Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenek előtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és ezt- kerül, amibe kerül – meg tudjuk valósítani. /Madame Curie/ Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések