Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26."— Előadás másolata:

1 A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.

2 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: január 1. Hatályba lépés: szeptember 1.

3 A bölcsődés korosztály specialitásai  Növekedésben- fejlődésben lévő szervezet  Rendkívül érzékenyek a hányással- hasmenéssel járó betegségekre és, gyorsabban kerülnek a kiszáradás állapotába  Szokások kialakulása  A bölcsőde az első intézmény, amikor a szülőnek el kell engednie gyermekét (beszoktatás)

4 Nyersanyag-kiszabati ív A közétkeztetőnek, naponta nyersanyag- kiszabati ívet kell vezetnie, melyen feltünteti az étkezők életkora és létszáma alapján az ételekhez szükséges nyersanyagokat.

5 Az étlap változatossága Az élelmezés változatosságának méréséhez szükséges adatok: 10 nap alatt : az adott ételféleségek száma, ( f ) valamint az adott étel előfordulásának adata. ( e ) A főétkezésekben 10 nap alatt egy ételsor csak egyszer lehet étlapon.

6 Állati eredetű fehérjeforrások

7 HÉTFŐKEDDSZERDACSÜTÖRTÖKPÉNTEKSZOMBATVASÁRNAP REGGELI TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA VACSORA

8  A napi egyszeri étkeztetés esetén, a napi energia-bevitel 35%-át kell biztosítani.  Ez a felnőtteknél naponta kcal energiát jelent. Felnőtt étkeztetés _Ebéd

9 Tájékoztatási kötelezettség  Ha változás következik be az étlapban,arról is tájékozatni kell az étkezőket.  A diétás étrendet elkülönítetten kell feltüntetni az étlapon.

10 Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok  Bölcsődei étkeztetés esetén biztosítani kell legalább  0,4 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, (460 mg Ca )  3 adag gyümölcsöt (40-90 g), zöldséget (20-50 g) – kivétel: a burgonyát –, ezekből min. 1 adagot nyers formában,  2 adag (30-40 g) gabonaalapú élelmiszert, amelyből kétnaponta 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

11 Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok  Felnőtt étkeztetés- Napi egyszeri étkezés esetén, 1 főre egy adag zöldséget (a burgonya kivételével) Vagy gyümölcsöt, 10 nap alatt 3* nyers formában.

12 Felhasználási előírások  1-3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6 % zsírtartalmú tej  Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat.  Tejföl, tejszín, kizárólag ételkészítéshez használható fel.  Ízesített tejkészítményhez cukor nem adható(krémtúró, gyümölcsjoghurt)  Zsiradék, csak a rendeletben szereplő mennyiségben használható del, kivétel, a süteményeknél.  Bölcsődéseknek bő olajban sült étel nem készíthető.

13 Folyadékpótlásra ivóvízet, ásványvízet kínáljunk. Egy pohár teához 5 g cukor ( 1 db kockacukor adható) Gyümölcslé 10 nap alatt 3 alkalommal adható. Folyadékpótlás

14  Főzéshez jódozott só használható.  A tálalóban fel kell tüntetni: „A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” 12.§ (4) . Naponta felnőtteknek 5g só ajánlott, (ebből az ebédre 2 g) bölcsődében a gyerekeknek 1,5 g adható.  1 g só 0,4 g Na-t tartalmaz Egy zsemle, 2 szelet Prágai sonka és 1 szelet trappista sajt sótartalma kb. 2,55 gramm, ami az ajánlott napi sóbevitel fele.

15

16 Közétkeztetésben nem lehet felhasználni  Só tartalmú ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő, ételízesítésen kívüli célra  30%-nál magasabb zsírtartalmú hús (s.csülök, dagadó, libamáj)  23% feletti zsírtartalmú húskészítmény, 15 év alatt (pl.: kolbász, szalámi, tepertő,)  Koffeintartalmú- vagy energiaital a tea, illetve a kakaó kivételével,  Alkoholt tartalmazó élelmiszerek,  Szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,  Hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, gyümölcsízt  Sertés-, baromfizsír, kókuszzsír, pálmazsír 6 év alattiaknak.  Élelmiszer-színezékeket

17 Bölcsődéseknek nem lehet étlapon  Édesítőszer – kivétel diétában  Hal, levesként  Szalonna, reggelihez, uzsonnához  Szárazbab, sárgaborsó, lencse  A csirkemáj kivételével, más belsőség  Az olajos magvak kizárólag darált formában szerepelhetnek  Édesség önálló ebédként.( 1/3 rész gyümölcs vagy tejterméket tartalmazók).

18 Diétás étkeztetés  Szakorvos által igazolt diétás étkeztetést igénylő személy számára, diétás étrendet kell biztosítani.  Ha nem biztosítottak a személyi, tárgyi, műszaki feltételek, azt meg is rendelhető.  Diétás étrendet, mindentől elkülönítetten kell elkészíteni, kizárva a keresztszennyeződés lehetőségét.  Diétás étrendet, étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet.  A diétás ételek elkészítését diétás szakács végezze vagy dietetikus felügyelje.

19 Ellenőrzés  A rendeletnek való megfelelést, a népegészségügyi intézetek ellenőrzik.  Az Intézmény köteles az élelmezéssel kapcsolatos dokumentumokat, az ellenőrzéskor, átadni.  A dokumentumokat 90 napig meg kell őrizni.  Az ellenőrző hatóság részére minden ételből egy adagot kel biztosítani, biokémiai ellenőrzés céljára  A labor-értékek és a számított értékek között 20%-os eltérés megengedett.

20 “ ” Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenek előtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és ezt- kerül, amibe kerül – meg tudjuk valósítani. /Madame Curie/ Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések