Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM."— Előadás másolata:

1 A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM

2 Tartalom Adatok a kábítószer-fogyasztásról
Hogyan hatnak a kábítószerek? A kábítószer okozta problémák Az opiátok A (pszicho)stimulánsok A hallucinogének Újabb szerek – dizájner drogok Prevenciós kérdések

3 Adatok a kábítószer-fogyasztásról
droghasználat/év Magyarországon. ~ 5200 rendőrségi ügy/év. 650 tartós új betegség, károsodás (függőség több van). 9000 intravénás drogfüggő. 2000 túladagolásos eset. 41 haláleset 2012-ben (korábban 150). Ugyanakkor a lakosság 12,96% alkoholfüggő. A drogfogyasztók nagy részén sokáig nem látszik, hogy szerhasználó.

4

5

6

7

8

9

10 Hogyan hatnak a kábítószerek?
Hasonló szerkezetűek, mint az endogén (a szervezetben normálisan termelődő) „serkentőszerek”. Ugyanazon receptorokon hatnak, mint belső (endogén) megfelelőik. A belső (endogén) „kábítószerek” túlzott kiürülését idézik elő. Nem engedik a belső (endogén) „kábítószerek” sejtek közül való visszavételét.

11 A kábítószer okozta problémák (okai)
A nagy mennyiségben (egyoldalúan) bevitt kábítószer felborítja a belső rendszer érzékeny egyensúlyát. Az emberi fejlődés során mély változásokat, fejlődési rendellenességet okozhat. Ha tolerancia alakul ki, akkor az endogén „kábítószerek” ürített mennyisége nem lesz elegendő a kívánt hatás (pl. stressz-oldás, jutalomérzés, belső fájdalomcsillapítás) elérésére. A hatás eléréséhez a kívülről bevitt szer mennyiségét is fokozatosan növelni kell. Fizikai és pszichikai függőséget okoz: A szerhasználat anatómiai vagy tartós biokémiai változást okoz, akár úgy, hogy a szervezet már nem tud az adott anyag nélkül élni. Rendszeres anyagbevitelre serkentő magatartást idéz elő.

12 A leggyakoribb kábítószerek hatás szerinti csoportosítása
Opiátok (Pszicho)stimulánsok Hallucinogének Újabb szerek Gyakran egy eredeti alapvegyületnek számos rokona ismert. Természetes (pl. növényi kivonatok) és szintetikus drogok is forgalomba kerülnek.

13 Az opiátok Az éretlen mákgubó teje.
Morfin (Morpheus – az álom istenének nevéből) – altató, fájdalomcsillapító hatású. Heroin (szintetikus opiát). Bevitele Nyálkahártyán keresztül, injekcióval (iv.). A méhlepényen át a magzatba is eljut.

14 Az opiátok hatásai Vegetatív hatások Vérnyomáscsökkenés.
Lanyhuló emésztés (székszorulás). Pupillaszűkület. Hőmérsékletcsökkenés. Izomtónus-csökkenés. Lanyhuló légzés. Hányinger. (Tűhasználatból származó fertőzések).

15 Az opiátok hatásai Pszichés hatások Fájdalomcsillapítás. Eufória.
Alvás (erős álomképekkel). Szorongások és gátlások csökkenése. Koncentrálóképesség csökkenése. Esetleg rémálmok. Az erkölcsi élet megbomlása, kriminalitás.

16 Az opiátok hatásai Tolerancia
Kb. 2-4 hét alatt alakul ki. (A bevitt mennyiség növelése során bekövetkezhet az ún. aranylövés, amely gyakorlatilag fulladásos halált jelent.) Hozzászokás Fizikai és pszichikai. Elvonási tünetek Az első 7-10 nap a legkeményebb (3-4. napon van a csúcsa). Később is könnyű a visszaszokás. Tünetei: Vérnyomás-emelkedés, hasmenés, pupillatágulat, „túlzott” légzés, hőmérséklet-emelkedés, könnyezés, orrfolyás, libabőr. Fájdalmas túlérzékenység, depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, félénkség.

17 Az opiátok hatásai Leszokás Segítséget igényel.
Metadon (gyógyszeres) kezeléssel százalékos eredmény érhető el. A pszichológiai segítség, pl. csoportterápia, szinte elengedhetetlen az eredményes leszokáshoz. A terápia során ki kell oltani a szerhasználat közben kialakult feltételes reflexeket. Ezért is szükséges a teljes (legalább időleges) szakítás a meglévő kapcsolatokkal. (A fentieket együtt alkalmazva ~40 százalékos a leszokási esély.) Az eredményesség függ az illető (szellemi) előéletétől.

18 A stimulánsok - Amfetamin
Serkentő szer. Bevitel: szájon át, injekcióval, inhalálva. Gyógyszerként: alvás- és koncentrálási problémák, valamint elhízás ellen használatos.

19 A stimulánsok - Amfetamin
Hatásai Domapin (neurotranszmitter) felszabadulás. A légzés és a szívverés gyorsul. Az alvás (főleg az álmokkal teli része) rövidül. A testhőmérséklet (akár 40 °C fölé) emelkedik. Kialakulhatnak kényszeres mozgások. Túlzott szedése: pszichikai vonzalmat okoz, esetleg anorexiát, emelkedett keringési értékeket. Kialakulhat pszichózis: mely a skizofréniához hasonló tünetekkel jár (víziók, hallucinációk, üldöztetési képzelgések, fertőzöttség érzése). Ilyenkor az illető gyógyszeres kezelésre szorulhat. Egyes agyterületeken anatómiai elváltozást okozhat. Szív- és vesekárosodást idézhet elő.

20 A stimulánsok - Amfetamin
Elvonási tünetek – gyakoribb szedés után alakulnak ki: Letargia. Az összpontosítás nehézsége. Hosszú alvás sok álom-teli szakasszal. Vágy a drog után.

21 A stimulánsok – Ecstasy (MDMA), Speed
Amfetamin-származékok – hatásai is hasonlóak. Szedésénél problémát okozhat: Az anyag nem tiszta. A hatóanyag mennyisége változik. Túlzott hőmérséklet-emelkedést okoz. Pszichikai függőség alakulhat ki. Szív- és vese problémák megjelenése. Felelőtlen viselkedést hozhat (diszkódrog).

22 A stimulánsok – Kokain, crack
A kokacserje származéka. Indiánok rendszeresen használták. A Coca-cola nevében ezzel találkozunk (bár ma nem tartalmaz kokaint). A lidocain rokon vegyület. A crack szintetikus kokain.

23 A kokain(származékok)
Hatásai Szívfrekvencia- és vérnyomás növekedés. Pupillatágulat. Hőmérséklet-emelkedés. Légzésfokozódás. Vidámság, jó közérzet. Önbizalom-fokozódás. Kielégülés-érzet. Beszédesség, kedélyesség. Esetenként agresszivitás.

24 A kokain(származékok)
Krónikus, nagy adagú szedésekor a hatások az ellenkezőjére fordulhatnak: elzárkózás, szorongás, ellenségesség, kimerültség, álmatlanság, csökkent szexualitás, összefüggéstelen gondolatok, mozgási sztereotípiák, étvágytalanság jelentkezik. Néha kialakulhat pszichózis is (víziók, hallucinációk). Különleges esetekben okozhat agyér-problémákat, növelheti az agyvérzés lehetőségét, esetleg neurodegenerációt válthat ki. Ha terhes anya szedi, a magzat oxigénellátása csökkenhet, mely kisebb testsúlyt, depresszív tüneteket, rosszabb tanulási képességet okozhat.

25 A kokain(származékok)
Függőség Függőség kialakulhat, amely a szer hiányában különböző fázisokban mutatkozik meg: Első fázis (9 órától 4 napig tarthat): kellemetlen közérzettel, szorongással a drog utáni vággyal jár. Ezt alváskényszer és falánkság követi. A következő fázisban (3-10 nap) rosszkedv, unalom, szorongás még nagyobb kokainéhség jelentkezik. A drog utáni éhség később is jelentkezhet. Leszokás Gyógyszeres segítséggel (antidepresszánsok). Magatartást segítő pszichológiai eljárások segítségével (a feltételes reflexek kioltása) kb. 80 százalékos eredménnyel.

26 Hallucinogének - cannabis
Cannabis, marihuána, hasis, THC, joint. Bevitel: cigaretta, szájon át, injekcióval. Gyógyszerként: anorexia, hányinger ellen használható. Könnyűdrog??? Nem tartjuk könnyűdrognak azokat a szereket, amelyek az ún. önadagolási kísérletekben, kiváltják az állatok túlzott (akár pusztulásukat okozó) szeradagoló magatartását. FILM Alapesetben a cannabisnál a túladagolás nem mutatható ki.

27 A cannabis hatásai A szer elsődleges hatásai kb. 3 óra alatt lezajlanak. Kimenetele változó, függ pl. a szerhasználó korábbi hangulatától. Mély személyiségváltozásokat okoz. Arra hajlamosoknál gyors pszichotikus változás alakulhat ki. Érzékcsalódások, hallucinációk. Eufória, beszédesség, hiperaktivitás, gyermeki nyíltság, könnyelműség. A problémamegoldó képesség, a logikus gondolkodás, az emléknyom képződés, és a tanulás szinte lehetetlen a szer hatása alatt. (Ezért használatát követően 12 órán át tilos vezetni.) Éhséget és szomjúságot okoz (ezért használható anorexia ellen). Teljes kiürülése a szervezetből: nap!

28 A cannabis hatásai Néha okozhat: rossz közérzetet, aggódást, szorongást, pánikot, amely kritikus szintet érhet el. Vegetatív hatásai: vérnyomás-emelkedés, csökkent izomerő, vérbőség. Hosszabb távú használat során: Memóriazavarok (főként a rövid-távú memóriában), illetve tanulási nehézségek léphetnek föl, különösen, ha arra érzékeny korban fogyasztják. Növeli a depresszióra való hajlamot. Amotivációt okoz. Potenciacsökkentő hatású. Pszichikai és fizikai függőség is kialakulhat. (A hatóanyag könnyebben oldódó formája állatkísérletben kiváltja a túladagoló magatartást.)

29 A cannabis hatásai terhesség alatt
Enyhe fájdalom- és hányingercsökkentő hatása miatt megkönnyíti az első trimeszter nehézségeinek elviselését. Ugyanakkor szedése nagy veszélyekkel jár. A fejlődő gyermek idegrendszerében anatómiai elváltozásokat okoz: befolyásolja az idegsejtek vándorlását és nyúlványnövekedését. Emellett befolyásolja az idegrendszer hullámtevékenységét. Szedése mellett a terhesség átlagosan egy héttel rövidül. Születés után kb. 3 éves korig normális a gyermek fejlődése, de 4-5 éves kor körül problémák jelentkeznek: viselkedészavar, figyelmi problémák tanulási nehézségek és az ítélőképesség romlása. Az IQ később normális értéket mutat, de a problémamegoldó képesség gyengébb marad. Később az illető könnyebben szokik rá a szer használatára.

30 Könnyűdrog-e a cannabis?
Régen a legnagyobb problémának azt tartották, hogy használata után könnyebb a rászokás más szerekre (kapudrog). Használata során a romlás fokozatos, a környezet csak később veszi azt észre. Csalóka szer, később üt vissza a használata (depresszió, amotiváció, tanulási nehézségek). Képes pszichikai és fizikai függőséget is kialakítani, főleg, ha érzékeny korban (pl. terhesség alatt) használják.

31 Hallucinogének - LSD Lizergsav-dietilamid, LSD, DMT, STP, PCD.
Az anyarozs gomba hatóanyaga. Már kis mennyiségben is hatásos. Papírra cseppentve, szárítva árusítják.

32 Az LSD hatásai Pszichés hatások 2/4- 6/12 óráig tartanak.
Kiszámíthatatlan. Látási, hallási, szaglási illúziók – az érzékek keveredése tapasztalható. Az időérzék eltorzul. A tapintás erősödik. A gondolkodás logikája megszűnik. Kellemes utazásként éli meg a használó. Superman-komplexus („Mindenre képes vagyok”) jelentkezhet, amely nem szándékos öngyilkossággal, balesettel végződhet.

33 Az LSD hatásai Okozhat rosszullétet, pánikszerű személyiség-széthullást, depressziót, öngyilkosságot. Tolerancia nagyon hamar kialakul – ekkor meg kell kezdeni az anyagmennyiség növelését. Nagyobb mennyiség bevitele esetén: A vérnyomás emelkedik. Nő a testhőmérséklet. Fizikai elvonási tünetek egyelőre nem ismertek.

34 Egyéb hallucinogének Meszkalin (TMA). Gombák. Szerves oldószerek.
Gyógyszerek (esetleg alkohollal együtt).

35 Újabb szerek – dizájner drogok
3 év alatt 151 új szer (IDA, MP3, MP4, műfű, mefedron, GINA…): robbanásszerű változás. Két jelentős irány: A pszichoaktív törzsmolekulák módosított („dizájnolt”) formáit készítik el: gyorsan előállíthatóak, változtathatóak, nem kellő törvényi szabályozás esetén legálisan forgalmazhatóak. (Az ún. C-lista ezt hivatott megakadályozni.) Eredetileg nem pszichoaktív szerként gyártatott anyagok kábítószerként való alkalmazása (fürdősók, rozsdamarók, műtrágyák, kemikáliák…). Probléma, hogy ezek a szerek betiltásukig nagyon nagy mennyiségben, legálisan kikerülhetnek a piacra.

36 Újabb szerek – dizájner drogok
Mivel pontos adatok a hatásokról nincsenek, a kereskedők gyakorlatilag illegális emberkísérletet végeznek. Gyakran a felhasználóktól próbálják visszakérdezni a tapasztalatokat. Mivel pontos adatok az orvosok kezében sincsenek (a változás túl gyors) egy mérgezéses eset során nehéz kiválasztani a megfelelő kezelést. Új adás-vételi módszerek jelennek meg (internet), és mivel általában nem kábítószerként árulják ezeket az anyagokat, nehéz utánamenni és felkutatni az illegális kereskedelem csatornáit.

37 Prevenciós kérdések – MIÉRT?
Mi van a felszín alatt? Miért van szükséged rá? Pótcselekvés? Csoportnyomás? Valamit takar, amit nem tudsz rendezni magadban? Tudod-e, hogy a szer úgy változtat meg, hogy nincs rá befolyásod? (Pl. potenciacsökkentő.) Az első alkalom veszélye: Először átlépni egy határt mindig nehezebb, mint később újra megtenni azt. Kik a példaképeid? Milyen jó és rossz mintákat látsz? Van kivel megbeszélned a nehézségeidet, kérdéseidet? Mi van, ha nemet mondasz? Meg tudod tenni? Magadhoz légy őszinte! Merj segítséget kérni!

38


Letölteni ppt "A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések