Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Krízisek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Krízisek."— Előadás másolata:

1 Krízisek

2 EGÉSZSÉG Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint:
Az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Az egészség nem csupán cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk.

3 EGÉSZSÉG Az egészség csak akkor fenntartható ha annak összes dimenziója kielégítő szinten működik: 1. biológiai egészség: testünk megfelelő működése 2. lelki egészség: világnézetünk, erkölcsi alapelveink, tudatunk nyugalma és a belső béke 3. mentális egészség: tiszta, racionális és logikus gondolkodás 4. érzelmi egészség: az érzések felismerése, megélése és kifejezése 5. szociális egészség: embertársainkkal megfelelő kapcsolatok kialakítása

4 Fogyatékkal élők: Veleszületett - Szerzett Egyszeri esemény - Folyamat

5 A konfliktus Olyan ütközés, melynek során igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek kerülnek egymással szembe

6 Krízis Az emberek olyankor kerülhetnek krízisállapotba, amikor bizonyos életesemények, változások, élmények olyan mélyen és megterhelő módon érintik őket, hogy megszokott életvitelükben, cselekvési mintáikban komoly törés áll be. A korábban magától értetődő megszokott viselkedésminták már nem működnek megfelelően vagy teljesen működésképtelenné válnak.

7 Krízis A krízis hatására kialakult készenléti állapot során a személy a felborult egyensúlyi állapotot különböző szakaszokon keresztül igyekszik helyreállítani. készenlét küzdelem kapkodás összeomlás. Következmény: pszichológiai egyensúlyvesztés

8 Krízisek típusai Normatív krízis: Az életünk folyamán az idő előrehaladtával, személyiségünk, élethelyzetünk változásával párhuzamosan alakul ki. Mindannyiunknak meg kell küzdeni ezzel.

9 Krízisek típusai A fejlődése lehetősége minden ember számára adott, fokozatos, szakaszokban történő kibontakozást jelent, amely szerint minden újabb fejlődési szakaszban olyan új jelenségek és tulajdonságok jönnek létre, amelyek e folyamat előző stádiumában nem voltak, az identitás újabb és újabb elemei jelennek meg. A fejlődés során az új fázisba való átlépés csak akkor lehetséges, ha az előző fázisra jellemző alapvető ellentmondások megoldódtak. A fejlődési krízis fordulópont, sorsdöntő életszakasz, az alkotóerő és/vagy a meghasonlottság forrása a nagyfokú sérülékenység, de az óriási fejlődési lehetőségek időszaka is egyben. A krízisben ható motivációs erők vezetnek el a krízis megoldásához, amelynek eredménye, "nyeresége" egy újabb tudás, az identitás újabb eleme, a fejlődés magasabb szintje. Ebből következően az identitás mindig személyes erőfeszítést igénylő pszichikus teljesítmény, amely kríziseken keresztül valósul meg.

10

11 Véletlenszerű krízisek:
Baleset Természeti csapás Munkahely elvesztése, stb. Válás Előre nem várt életminőséget megváltoztató események!

12 Véletlenszerű krízisek:

13 Véletlenszerű krízisek:

14 Véletlenszerű krízisek:
„érzelmileg veszélyes szituációk”, veszteségek,veszélyeztetések (Klein, Lindemann)

15 Családi életciklusok tipikus krízisei normatív krízisek

16 Családi életciklusok tipikus krízisei normatív krízisek
kisgyermeket nevelő család

17 Családi életciklusok tipikus krízisei normatív krízisek
iskoláskorú gyermeket nevelő család

18 Családi életciklusok tipikus krízisei normatív krízisek
serdülőt nevelő család

19 A serdülőkor tipikus krízisei
Identitáskrízis, teljesítménykrízis, a serdülőkori szuicídium

20 A serdülőkor tipikus krízisei
A szexuális identitás zavarai, mint krízisteremtők

21 A serdülőkor tipikus krízisei
A kortárs csoportban elfoglalt helyzet jelentősége

22 A serdülőkor tipikus krízisei
Szerepdilemma, önértékelési zavar, identitás vagy családi zavar a teljesítménykrízis hátterében

23 A serdülőkor tipikus krízisei
A serdülőkori szuicídium kommunikatív jellege, fokai, az elsődleges és másodlagos kapcsolat zavarai

24 Krízisek felnövekedett gyereket kibocsátó, de még aktív pár családja „üres fészek” szindróma

25 A fiatal felnőttkor krízisei
A felnőtt szerep elsajátítása és a felnőttséggel járó felelősség felvállalása

26 A fiatal felnőttkor krízisei
A munkába állás: foglalkozási szerepbe való beilleszkedést gátló tényezők

27 A fiatal felnőttkor krízisei
Családalapítás: új szerepelvárások

28 A fiatal felnőttkor krízisei
Terhesség

29 A fiatal felnőttkor krízisei
Az első gyermek születése (pozitív életesemény és krízis!)

30 A fiatal felnőttkor krízisei
Testvér születése

31 A midlife életközép krízise
„most vagy soha” helyzet, az életközép krízis formái és precipitáló tényezői. Biológiai, pszichés és szociális változások – szerepvesztések megszaporodása – „üres fészek” szindróma

32 A nyugdíjba vonulás mint krízis, az inaktivitás krízise
életforma váltás beszűkült alkalmazkodási készségek mellett nyugdíjazás családi szerepváltás egybeesése betegségek, saját – kortárs „inaktív” teher a társadalom számára

33 A saját elmúlással való konfrontáció
Öregedés Elmúlás Életösszegzés Egészség – betegség Ismerősök,rokonok, barátok

34 A saját elmúlással való konfrontáció
Fázisok – Tagadás – Realizáció – Integráció • Katharzis • Kompromisszum = adaptáció • Pszeudomegoldás • Összeomlás – Szuicidim – Pszichózis Lefolyás idtartama átlagban 4-6 hét (Rapoport)

35 Krízisállapot jellemőzi
Fokozott fogékonyság a pszichoterápia iránt (alapszemélyiség befolyásoló szerepe) – Beszűkült tudatállapot – Pszichomotoros nyugtalanság – Agitáció – Szorongás – Alvászavar – Hangulatzavar

36 Krízisintervenció Pszichoszociális gondoskodás és kezelés, mely a krízissel szoros összefüggésben fellép, tünetekkel, betegségekkel, hibás viselkedéssel foglalkozik (Sonneck) barát, szomszéd szakember orvosi ellátás

37 Fogyatékkal élő hírességek
Sudha Chandran Született: Rendellenessége: jobb lába baleset után amputált Műlábat kapott és e „zavar” ellenére az Indiai-félsziget egyik legkiválóbb és legismertebb táncosává vált.

38 Fogyatékkal élő hírességek
Marla Runyan Született: Rendellenessége: betegség miatti vakság A női 5000 méteres futás kiemelkedő tehetsége (nemzeti győztes, aranyérmes paralimpikon)

39 Fogyatékkal élő hírességek
Vincent Van Gogh Élt: – Rendellenessége: Elmebetegség Az egyik legnagyobb festőnek tartják, manapság az ő néhány képe a létező legdrágább: Az íriszek címűt 53.9 millió dollárért adták el és Doktor Gachet portréja 82,5 millió dollárért kelt el.

40 Fogyatékkal élő hírességek
Ludwig van Beethoven Élt: Rendellenessége: süketség Beethovenre széles körökben a történelem egyik legnagyobb zeneszerzőjeként tekintenek. Legjobb munkáit annak ellenére sikerült megalkotnia, hogy életének nagyjából utolsó 25 évében teljesen süket volt.

41 Fogyatékkal élő hírességek
Frida Kahlo Élt: – Rendellenessége: Polio (Izombénulás) Frida Kahlo egy neves mexikói festőnő volt, aki meglepő festményeket alkotott, ő volt az első 20. századi mexikói festő, akinek művét megvásárolta egy nemzetközi múzeum.

42 Fogyatékkal élő hírességek
Christy Brown Élt: – Rendellenessége: agyi bénulás Ír származású szerző, festő és költő volt, aki súlyos agyi bénulástól szenvedett. Öt éves kora körül csak bal lábfeje reagált akaratára. Lábfejét használva első ízben képessé vált a kommunikációra. Leginkább önéletrajza, „A bal lábam” tette híressé, amelyből később ugyanezen a címen Oscar-díjas alkotás született.

43 Fogyatékkal élő hírességek
John Nash Született: Rendellenessége: Skizofrénia Nobel-díj nyertes amerikai matematikus. Miután 1970-ben elhagyta a kórházat, fokozatosan elkezdett felépülni. Munkája sikeressé vált, melynek eredményeképpen különböző díjakban és elismerésekben részesült.

44 Fogyatékkal élő hírességek
Jean-Dominique Bauby Élt: – Rendellenesség: Bezártság szindróma A francia divat magazin, az Elle jól ismert újságírója, szerzője és szerkesztője volt ben súlyos szívinfarktust kapott, ami miatt egész teste fejtől lábfejig lebénult. Esetében, az egyik szemhéj mozgatására irányuló képesség volt az egyetlen, ami megmaradt; állapota ellenére megírta a Szkafander és pillangó című könyvét, úgy, hogy kacsintott, amikor az abc újra és újra történő végigsorolása során az illető a megfelelő betűhöz ért.

45 Fogyatékkal élő hírességek
Stephen Hawking Született: Rendellenessége: Motoros idegrendszeri betegség vagy az ALS egy változata Brit elméleti fizikus, akinek világhírű tudományos karriere több mint negyven évet ölel fel

46 Fogyatékkal élő hírességek
Hellen Keller Élt: – Rendellenessége: süketnéma amerikai szerző, politikai aktivista és előadó volt. Ő volt az első süketnéma,aki bölcsészettudományi diplomát szerzett. Nyíltan ellenezte a háborút, harcolt a női szavazati jogért, a munkások jogaiért, a szocializmusért, csakúgy, mint sok más haladó ügyért.

47 Fogyatékkal élő hírességek
Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon, rendellenessége: mozgássérült Író, újságíró. A Gergő-sorozat írója. Ifjúsági, sci-fi és fantasy regényeket, novellákat ír, amelyekben különleges mitológiai, népmesei elemeket használ fel. Esszékötetei is ismertek, valamint színpadi, rádiós és televíziós munkái is jelentősek.

48 Fogyatékkal élő hírességek
Shannon Murray Született: 1976 Rendellenessége: mozgáskorlátozott 1994-ben, egy fogyatékkal élők számára meghirdetett modellversenyen tűnt fel, majd a világ egyik legfoglalkoztatottabb mozgáskorlátozott modellje lett, aki a mai napig a szakmában dolgozik. Tavaly tavasszal például brit Debenhams áruház reklámkampányában tűnt fel, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy a „szabályostól” valamiben eltérő nők – alacsonyabbak, teltebbek vagy akár mozgáskorlátozottak – is lehetnek gyönyörűek.

49 Mutassuk meg kik vagyunk!
Mire vagyunk képesek! Sohase adjuk fel álmainkat! Minden ember fontos része világunknak!

50 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Krízisek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések