Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Huzsvai László Debrecen 2006."— Előadás másolata:

1 Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Termőhely-védelem Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.

2 Termékenységet gátló tényezők
Nagy homoktartalom (kis szerves és ásványi kolloidtartalom) Erősen savanyú kémhatás és következményei (Al-toxicitás, tápanyagfixáció és immobilizáció, gyenge mikrobiális tevékenység) Szikesedés és következményei (erős lúgosság, szélsőséges vízgazdálkodás, belvíz és aszály érzékenység, kedvezőtlen tápanyag-állapot). Nagy agyagtartalom Láposodás, mocsarasodás, időszakos felszíni vízborítás Víz és szél okozta erózió Sekély termőréteg Vagy vagy.

3 A termésátlagok alakulása Magyarországon

4 A talaj feltételesen megújuló természeti erőforrás
Feltételek: Racionális, ésszerű földhasználat Megfelelő, környezetkímélő, környezetbarát agrotechnika Szükség esetén melioráció, rekultiváció „a magára hagyott környezet nem talál vissza eredeti állapotára.”

5 Talajainkat fenyegető veszélyek
Talajdegradációs folyamatok Természeti okok miatt Emberi tevékenység közvetlen és közvetett hatásai Talajszennyeződés Emberi tevékenység

6 Fizikai degradáció Talajszerkezet leromlása, tömörödés, cserepesedés, felszíni eliszapolódás Ok: Gépesítés Talajszerkezet-rombolás >> talajszerkezet regenerálódása Mérséklése: időben és megfelelő nedvességállapotban történő agrotechnikai beavatkozások

7 A talajok érzékenysége a szerkezet leromlásra
23% Gyengén 18% Közepesen 13% Erősen Talajaink 54%-a valamilyen mértékben érzékeny a leromlásra.

8 Sematikus talajművelés
Mélysége Időpontja Eszköze Gyakorisága Gépi talajnyomás (fajlagos mutatók)

9 Talajművelés minősége

10 Termőhelyi tagozódás A termőhelyi tagozódáshoz kell igazítani:
Táblásítást (a növények fejlődési üteme homogén legyen) síkterepen 1:1,5-3, lejtősön 1:3-10 oldalarány felel meg a gépesítés és talajvédelem követelményeinek. Öntözött szántóterületek táblásítását az öntözés módja és eszköze határozza meg. Talajművelést Az erózió mértékét figyelembe kell venni a forgatás mélységének és a talajművelő eszköz megválasztásakor. Differenciált tápanyag utánpótlás.

11 Lejtős területek szántása
1. 2.

12 A talaj-vízháztartás szélsőségei
Okai 43% kedvezőtlen Nagy homoktartalom Nagy agyagtartalom Szikesedés Láposodás Sekély termőréteg 23% közepes Könnyű mechanikai összetétel Agyag felhalmozódás a szelvényben Szikesedés a mélyebb rétegben 34% jó vízgazdálkodású

13 Kémiai degradáció Talajsavanyodás Ok: PH (KCL) 8% erősen <4,5
Ésszerűtlen műtrágyázás (nitrogén és foszfor trágyák főként) Légköri savas üledék Savanyú kémhatású ipari melléktermékek felhasználása PH (KCL) 8% erősen <4,5 18% közepesen 4,5-5,5 20% gyengén 5,5-6,5

14 Só felhalmozódás, szikesedés
Talajaink 8%-án jelentkezik. Szigorú öntözővíz előírások miatt az öntözővízből nincs só felhalmozás. Rosszul kivitelezett öntözőcsatornák, víztározók környékén másodlagos szikesedés.

15 Biológiai talaj degradációk
Kedvezőtlen mikrobiológia folyamatok, szervesanyag-készlet csökkenés. Szervesanyag ill. humusz csökkenés. Humusz minőség megváltozása. Művelésbe vont terület humusz egyensúlya. Nincsenek megbízható területi adatok. Szervesanyag csökkenés intenzív talajművelés, főként a forgatás miatt. Új szervesanyag egyensúly kialakulása. Humusz minőségben a nehezen átalakuló formák maradnak meg. Vontatott nitrogénszolgáltatás. Humusz egyensúly a lebomló és képződő humusz aránya.

16 Művelési ágak Földrendezés: a művelési ágak arányának és helyének meghatározása Művelési ágak: Szántó Kert Gyümölcsös Szőlő Gyep A fentiek összesen adják a mezőgazdasági területet Erdő Nádas Halastó Termőterület Művelés alól kivett terület

17 Művelési ágak változása
Csökkent: Szántóterület (legnagyobb mértékben) Rét-legelő gyepterülete Szőlő Nőtt: Erdők területe (jelentős mértékben, környezetvédelmi szempontból egyértelműen kedvező) Zártkertek (megítélésük vegyes) Gyümölcsösök Zárt kertekben a környezetvédelem ellenőrizhetetlen. Biokertészkedéstől a matadoros gazdákig minden megtalálható.

18 Vetésszerkezet változás
Nem változott lényegesen az elmúlt 40 évben. Csökkent: Búza, rozs és árpa együttes területe (41%->35%) Nőtt: Napraforgó (3%->8%) Silókukorica (2%->5%)

19 Tendenciák Export piac beszűkülése.
EU-s további várható előírások: ugaroltatási kötelezettség. Ugaroltatásba mi tartozik bele? Problémák: milyen a talajra ill. környezetre gyakorolt hatása? Mindkettő a mezőgazdasági területek csökkentése felé mutat. Hol kell csökkenteni? Mi legyen a termelésből kivont területekkel? EU-s várható előírások: ugaroltatási kötelezettség. A terület bizonyos hányadán nem lehet áru, ill. takarmánynövényt termeszteni. Ugaroltatásba mi tartozik bele? Energia növények termesztése: energia erdő (kínai nád, miscantus), bioalkohol (gabonából), biodiesel (őszi káposztarepce, napraforgó, észterezéssel előállított biohajtóanyagok).

20 A környezetkímélők tízparancsolata (Stefanovics Pál)
Ne foglalj el a természettől több és jobb földet, mint amennyi okvetlenül szükséges! Ne engedd, hogy a víz elrabolja a termőföldet a gondjaidra bízott területről! Ne hagyd, hogy a szél elhordja a földet! Feleslegesen ne taposd, ne tömörítsd a talajt! Csak annyi trágyát vigyél a talajba, amennyit az elvisel, és amennyit a növény kíván! Csak jó vízzel öntözz, és csak annyival, amennyivel kell! Ne keverj a talajba el nem bomló anyagot, hacsak nem javítási céllal teszed! Ne mérgezd a talaj élővilágát! Őrizd meg a talaj termékenységét, és ha lehet, még növeld tovább! Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!


Letölteni ppt "Dr. Huzsvai László Debrecen 2006."

Hasonló előadás


Google Hirdetések