Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sűrűség Készítette: Kiss István film. A sűrűség fogalma A részecskék elhelyezkedésére jellemző. Megmutatja, hogy sűrűn, vagy ritkán helyezkednek-e el.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sűrűség Készítette: Kiss István film. A sűrűség fogalma A részecskék elhelyezkedésére jellemző. Megmutatja, hogy sűrűn, vagy ritkán helyezkednek-e el."— Előadás másolata:

1 A sűrűség Készítette: Kiss István film

2 A sűrűség fogalma A részecskék elhelyezkedésére jellemző. Megmutatja, hogy sűrűn, vagy ritkán helyezkednek-e el.

3 Sűrűség A sűrűség megmutatja az egységnyi térfogatú anyag tömegét. 1 cm 3 víz tömege 1 g. Sűrűség = 1 g/ cm 3 1 cm 3 olaj tömege 0,85 g. Sűrűség = 0,85 g/ cm 3 Jele:  (ró) Számítása: Mértékegysége: 1 g/cm 3 = 1 kg/dm 3 1 kg/m 3 = 1000 g/cm 3

4 Mérések és megfigyelések

5 Azonos tömegű testek összehasonlítása Egyenlő tömegű testek közül annak nagyobb a sűrűsége, amelyiknek kisebb a térfogata.

6 Azonos térfogatú testek összehasonlítása Azonos térfogatú testek közül annak nagyobb a sűrűsége, amelyiknek a tömege nagyobb.

7 Gondolkozz és válaszolj Mennyi 3 dm 3 víz, alumínium, vas tömege? (Használd a tankönyv végén lévő táblázatot!) Tedd sorrendbe az alábbi anyagokat sűrűségük nagysága alapján: tej, olaj, higany, üveg, réz, alumínium, arany, ezüst, levegő! (Használd a táblázatot!) Lehet-e különböző anyagú testeknek egyenlő a tömege? Két test tömege egyenlő, de térfogatuk különböző. Mit tudsz az anyaguk sűrűségéről? Két test térfogata egyenlő, de tömegük különböző. Mit tudsz az anyaguk sűrűségéről? Három egyenlő térfogatú test közül az egyiknek kétszer, a másiknak ötször nagyobb a tö­mege, mint a harmadiknak. Mit tudsz a testek anyagának sűrűségéről?

8 1. Egy tartálykocsi térfogata 50 m 3. A benne levő 35 500 kg tömegű benzin teljesen megtölti. Számítsd ki a benzin sűrűségét!

9 2. A 92 tonnás jéghegy térfogata 100 m 3. Mekkora a jég sűrűsége?

10 4. Hány kilogramm olaj fér egy 25 literes kannába?

11 5. A vörösréz sűrűsége 8900 kg/m 3. Mekkora a tömege egy 0,2 m 3 térfogatú vörösréz tömb­nek?

12 6. Mekkora a tömege 20 dm 3 térfogatú ólomnak? (Használd a táblázatot!)

13 Animációk http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/density_hu.html http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_hu.html


Letölteni ppt "A sűrűség Készítette: Kiss István film. A sűrűség fogalma A részecskék elhelyezkedésére jellemző. Megmutatja, hogy sűrűn, vagy ritkán helyezkednek-e el."

Hasonló előadás


Google Hirdetések