Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II."— Előadás másolata:

1 Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Bodnár Enikő pszichológus

2 Krízis, mint pszichológiai jelenség
A krízis szó jelentése görögül: döntés, fordulat, válság, válságos állapot megjelölésére használjuk. A krízist kiváltó események közös jellemzője:a váratlanság, a reakció érzelmileg hangsúlyos volta, a fokozott szorongás, félelemérzés, tanácstalanság, döntési bizonytalanság, beszűkült tudatállapot, pszichés egyensúlyvesztés mely érinthet csak részfunkciókat, de kiterjedhet a teljes személyiség működésre.

3 Krízisintervenció, Tömeges krízishelyzetek
Krízisintervenció: specifikus szakmai beavatkozás, mely során támogatjuk, erősítjük, helyreállítjuk a személy funkcionalitását,adaptációs képességeit különféle krízishelyzetekben. Tömeges krízishelyzetek: olyan komplex események, melyek azonnali egészségügyi problémákkal és hosszú távú közegészségügyi következ-ményekkel járnak.

4 Általános séma a tömeges krízishelyzetekben

5 Tömeges krízishelyzetek a gyakorlatban
Krízishelyzetek esetén a pszichológus elsőrendű feladata, a katasztrófavédelmi munkálatokban résztvevők mentális állapotának a monitorozása, a kóros reakciókat mutató személyek kiszűrése, az akut lelki segítségnyújtás. Fontos a személyek mielőbbi pszichés stabilizálása, a feszültségoldás biztosítása, a lelki terhek csökkentése, a feldolgozás segítése, belső erőforrások mozgósítása, és a feszültség-levezetési stratégiabeindítása.

6 Pszichés reakciók alakulása
kb % megőrzi higgadtságát kb % zavarodott lesz, figyelme beszűkül, automatikusan, szinte gondolkodás nélkül cselekszik kb % irracionális cselekvésre képes (üvölt, sír, össze-vissza szaladgál, lemerevedik, bepánikol)

7 A pszichológia szerepe
Segítők FELKÉSZÍTÉS TÁMOGATÁS Áldozatok FELKÉSZÍTÉS INTERVENCIÓ Előtt Után A krízis bekövetkezése

8 Vészhelyzeti magatartás jellemzői
A reakciók négy szinten figyelhetők meg: fiziológiai-kognitív- érzelmi-viselkedési reakciók. Kognitív reakciók: nehéz döntést hozni, összezavarodottság, dezorientáltság, rossz koncentráció, memória romlik, különösen a közelmúlt eseményeire nézve, képtelen több feladatot ellátni egyszerre, flashback jelentkezhet (vizuális és hanginger formájában egyaránt)

9 Érzelmi reakciók: gyász, bűntudat, depresszió, harag, zaklatottság, szorongás/félelem, bénultság, tehetetlenség érzés, önhibáztatás, azt érzi, ki van szakítva a valóságból. Viselkedés reakciók: teljes inaktivitás, elvonulás a szociálistérből, érzelmi kitörések (sírás, nevetés), indokolatlan intolerancia, agresszió, feltűnő beszédesség, vagy hallgatagság, hiperaktív viselkedés.

10 A segítségnyújtás lehetséges formái
Fontos szerep jut a csoportos gondozásnak Az egyéni gondozásnak Valamint a megelőző célú felvilágosításnak (prevenció)

11 Krízisintervenció alapelvei
1. Azonnaliság. Az ilyen személyt nem lehet várólistára tenni. 2. Elkötelezettség. A segítségre szoruló megnyerése. Közös munkára kell, kötelezze magát. Aktivitást igényel a kliens részéről. 3. Egyidejű kapcsolatteremtés a kliens környezetével, a kliens életének fontos szereplőivel.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések