Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerek romlása. A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek A mikroorganizmus az egészségügyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerek romlása. A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek A mikroorganizmus az egészségügyi."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerek romlása

2 A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek A mikroorganizmus az egészségügyi minőséget változtatja = emberi kórokozók Az élelmiszer romlásának két fajtája Ételmérgezés Forgalmazhatatlan élelmiszer Az élelmiszerek romlása

3 Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása Erwinia carotovora egy paprika felszínén és egy dinnye belsejében « Kék » mozzarella a Pseudomonas fluorescens fejlődését követően Az élelmiszerek romlása

4 Lebontó szervezetek hatása Penész (Mucor) növekszik a sajt felszínén …megjelenése a macskaszőrhöz hasonló Az élelmiszerek romlása 1- Élelmiszer küllemének módosítása

5 Lebontó szervezetek hatása Az Carnobacterium maltaromaticum « bezöldíti » a paradicsomszószt (itt például marhahúsos lasagneban) Az Alternaria savas ízt okoz a citrusfélékben és azok leveiben Az élelmiszerek romlása 2- Élelmiszer ízének módosítása

6 Lebontó szervezetek hatása A Plasmapora viticola (szőlőperonoszpóra) a szőlőszemeken nő és felhasználja annak szénhidrát tartalékait Az élelmiszerek romlása 3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása  Kevesebb cukorral nehézkessé válik az erjesztés és így a borkészítés is!

7 A lebontó szervezetek hatása a burgonyán

8 A burgonya mindenféle támadás áldozata… Rovarok, férgek, puhatestűek, rágcsálók általi támadások… Vírus eredetű fertőzések Baktérium eredetű fertőzések Penészgomba eredetű fertőzések

9 A burgonya kórokozó-baktériumjainak példája: Pectobacterium Pectobacterium (új elnevezés az Erwinia csoport számára) :  baktérium az enterobaktériumok családjából,  számos növény kórokozója,  növények és gumók pusztulását okozza  néhány fontos faj (P.carotovorum, P.atrosepticum…) Pectobacterium (új elnevezés az Erwinia csoport számára) :  baktérium az enterobaktériumok családjából,  számos növény kórokozója,  növények és gumók pusztulását okozza  néhány fontos faj (P.carotovorum, P.atrosepticum…) Burgonyagumó pusztulása P.atrosepticum által P.atrosepticum (x 2850)

10 Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó

11 Minden fertőzött!! Ültetés Az ipari burgonyatermelés lépései Szüretelés Mosás Tárolás Csírázás Víz Feldolgozás Lehetséges fertőzés Pectobacterium által Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó

12 Világtermelés régiói: - Európa - Ázsia (azon belül Kína) Burgonya, mint gazdasági ágazat Burgonya: fejlődő régiók és átlagos hozam (2000, t/ha)

13 Európai termelés Burgonya, mint gazdasági ágazat

14 A burgonyatermelés globális értéke  6 milliárd dollár / év (2 milliárd: friss burgonya, 4 milliárd: feldolgozott burgonya (fagyasztott termékek, keményítő…) Burgonya, mint gazdasági ágazat

15 A betegségek miatt a világ burgonyatermelésének 32% elvész FAO (Food and Agriculture Organization) – Szeptember, 2009  2 milliárd dollár veszteség / év !!! Fontos lenne ezen betegségek felszámolása az alábbiak kifejlesztésével: -kórokozók diagnosztizálásához szükséges innovatív módszerek, -megelőző és kezelő módszerek. Burgonya, mint gazdasági ágazat


Letölteni ppt "Az élelmiszerek romlása. A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek A mikroorganizmus az egészségügyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések