Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók  Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók  Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának."— Előadás másolata:

1

2 Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók  Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának és védi az esőtől. Cserébe az algától cukrot kap. A zuzmóknak nincsenek gyökereik, minden táplálékukat a levegőből veszik fel. Lehetnek levél alakúak, bokor formájúak vagy hosszú fonál-szerűek, színük pedig a szürkétől a világossárgáig, sőt narancs színűig változik.

3  A zuzmókat megjelenési formájuk alapján nevezték el.

4 Kéregzuzmó:  E zuzmó lapos kéregnek néz ki. A fa törzsére tapadva nő, időnként a fakéreg hasadékaiban is található. A kéregzuzmót nehéz a fáról fakéreg nélkül eltávolítani. Lassan növekvő és nehéz felismerni, mert gyakran nagyon kis méretű.

5 Lombos vagy leveles zuzmó  E zuzmó levél alakú, gyakran lebenyes, ill. egymás feletti rétegekben nő. Tehát a felső és alsó oldala jól megkülönböztethető. A fa törzsén szétterjed, és kicsi fonalakkal kapaszkodik a fakéregbe. Legtöbbször nagyon könnyű a kéregről eltávolítani

6 Bokros zuzmó  E fajta kis bokorként felfelé nő, vagy szakállként lóg le a fa törzséről. A bokros zuzmónak gyakran sok ága van és a felső és alsó oldala kevéssé különbözik. Ha igazán öreg egészen hosszú is lehet..

7  A kén-dioxidnak és a kénsavnak nagyon erős mérgező hatása van egy sor zuzmóra.  A zuzmónak nincs gyökere, se szára, így a táplálékot közvetlenül a levegőből és az esőből szívja fel. Ezzel magyarázható a tény, hogy a zuzmók nagyon érzékenyek a levegőszennyezésre, különösen a levegő kén- dioxid tartalmára.

8  A növények leveleit általában vékony viaszréteg védi, ellentétben a zuzmókkal. Ez azt jelenti, hogy a zuzmókba a kénsav könnyedén behatol. A sav tönkreteszi az alga cukor termelését, így mind a gomba, mind az alga elhal. Van néhány zumó, mely megél szennyezett és tiszta levegőben is, de zömük csak tiszta levegőben marad életben.

9  A zuzmók nagyobb tömegekben és nagyobb fajtaválasztékban csak a tiszta levegőn élnek meg. Ezért figyelik a tudósok annyira a zuzmókat, mert ezeken mérik le a levegő tisztaságát vagy szennyezettségét.

10 A levegő tisztaságát az alábbiak szerint lehet megállapítani:  Nagyon szennyezet levegő–kevés zuzmó, és az is csak kéregzuzmó  Közepesen szennyezett levegő–többféle zuzmó, zömében kéreg- és lombos  Tiszta levegő–sok és sokfajta zuzmó, mindhárom csoportból, még az érzékeny bokros zuzmók is jelen vannak

11 Ceglédi zuzmóhelyzet

12  Cegléd forgalmas utcája mellett lévő parkban vizsgálódtunk, vannak-e zuzmók? Ez a park az iskolánktól egy utcányira helyezkedik el.  A fényképeken is jól látszik, hogy Cegléd levegője közepesen szennyezett, mert kéreg és lombos zuzmó is megtalálható a fák törzsén.

13  Ezt a csapadék kémhatásának vizsgálata is alátámasztja, hisz Cegléden a csapadék a semleges és az enyhén lúgos tartományba helyezhető el. Extrém savas eső nem esett, így a zuzmó is megélhet a kén-dioxiddal kevésbé szennyezett környezetben.


Letölteni ppt "Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók  Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának."

Hasonló előadás


Google Hirdetések