Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók"— Előadás másolata:

1 Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának és védi az esőtől. Cserébe az algától cukrot kap. A zuzmóknak nincsenek gyökereik, minden táplálékukat a levegőből veszik fel. Lehetnek levél alakúak, bokor formájúak vagy hosszú fonál-szerűek, színük pedig a szürkétől a világossárgáig , sőt narancs színűig változik.

2 A zuzmókat megjelenési formájuk alapján nevezték el.

3 Kéregzuzmó: E zuzmó lapos kéregnek néz ki. A fa törzsére tapadva nő, időnként a fakéreg hasadékaiban is található. A kéregzuzmót nehéz a fáról fakéreg nélkül eltávolítani. Lassan növekvő és nehéz felismerni, mert gyakran nagyon kis méretű.

4 Lombos vagy leveles zuzmó
E zuzmó levél alakú, gyakran lebenyes, ill. egymás feletti rétegekben nő. Tehát a felső és alsó oldala jól megkülönböztethető. A fa törzsén szétterjed, és kicsi fonalakkal kapaszkodik a fakéregbe. Legtöbbször nagyon könnyű a kéregről eltávolítani

5 Bokros zuzmó E fajta kis bokorként felfelé nő, vagy szakállként lóg le a fa törzséről. A bokros zuzmónak gyakran sok ága van és a felső és alsó oldala kevéssé különbözik. Ha igazán öreg egészen hosszú is lehet..

6 A kén-dioxidnak és a kénsavnak nagyon erős mérgező hatása van egy sor zuzmóra.
A zuzmónak nincs gyökere, se szára, így a táplálékot közvetlenül a levegőből és az esőből szívja fel. Ezzel magyarázható a tény, hogy a zuzmók nagyon érzékenyek a levegőszennyezésre, különösen a levegő kén-dioxid tartalmára.

7 A növények leveleit általában vékony viaszréteg védi, ellentétben a zuzmókkal. Ez azt jelenti, hogy a zuzmókba a kénsav könnyedén behatol. A sav tönkreteszi az alga cukor termelését, így mind a gomba, mind az alga elhal. Van néhány zumó, mely megél szennyezett és tiszta levegőben is, de zömük csak tiszta levegőben marad életben.

8 A zuzmók nagyobb tömegekben és nagyobb fajtaválasztékban csak a tiszta levegőn élnek meg. Ezért figyelik a tudósok annyira a zuzmókat, mert ezeken mérik le a levegő tisztaságát vagy szennyezettségét.

9 A levegő tisztaságát az alábbiak szerint lehet megállapítani:
Nagyon szennyezet levegő–kevés zuzmó, és az is csak kéregzuzmó Közepesen szennyezett levegő–többféle zuzmó, zömében kéreg- és lombos Tiszta levegő–sok és sokfajta zuzmó, mindhárom csoportból, még az érzékeny bokros zuzmók is jelen vannak

10 Ceglédi zuzmóhelyzet

11 Cegléd forgalmas utcája mellett lévő parkban vizsgálódtunk, vannak-e zuzmók? Ez a park az iskolánktól egy utcányira helyezkedik el. A fényképeken is jól látszik, hogy Cegléd levegője közepesen szennyezett, mert kéreg és lombos zuzmó is megtalálható a fák törzsén.

12 Ezt a csapadék kémhatásának vizsgálata is alátámasztja, hisz Cegléden a csapadék a semleges és az enyhén lúgos tartományba helyezhető el. Extrém savas eső nem esett, így a zuzmó is megélhet a kén-dioxiddal kevésbé szennyezett környezetben.


Letölteni ppt "Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések