Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam 2013.04.06.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam 2013.04.06."— Előadás másolata:

1 Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam

2 Lipidek, neutrális zsírok kémiai felépítése és fizikai tulajdonságai Lipidek fogalma Neutrális zsírok kémiai felépítése (olajok és zsírok) Cisz szerkezet Neutrális zsírok fizikai tulajdonságai ZsírokOlajok Eredetállatinövényi Zsírsavak jellegeTöbb a telített kötésTöbb a telítetlen kötés Dermedés pontjaSzobahőmérséklet alattSzobahőmérsékleten PéldákMarhafaggyú, disznózsír Napraforgóolaj, olívaolaj, repceolaj

3 Neutrális zsírok biológiai jelentősége Raktározott tápanyag (zsírszövetben) Mechanikailag véd Hőszigetel Raktározzák az apoláris vitaminokat (A, D, E, K). Esszenciális zsírsavak (pl.: linoleinsav) Olajok egészségvédő szerepe

4 Margarinok előállítása Növényi olajok hidrogénnel való katalitikus telítése Egyensúlyi reakciók iránya Transz-zsírsavak, mint a gyártás káros mellék- termékei

5 Margarinok szerves anyag tartalmának vizsgálata A vizsgált margarinok Emulzió felbontása: melegítéssel, kisózással Delma margarin apoláris és poláris frakcióinak szét- választása Auchan margarin apoláris és poláris frakcióinak szétválasztása

6 Kísérlet eredményei I: a szerves anyag tartalom Súly (g) Auchan margarin Rama margarin Delma margarin Doboz 15 Margarin (doboz nélkül) Poláris frakció (víz, só nélkül) Apoláris frakció (növényi zsírok) 193min

7 Zsírok telítetlenségének vizsgálata Jód-brómszám definíciója A meghatározás elve A kísérlet menete Reakcióegyenletek: Szinproporció: KBrO KBr+ 6 HCl = 6 KCl + 3 Br H 2 O telítés: Br KI = 2 KBr+ I 2 2 S 2 O I 2 = S 4 O I -

8 Kísérlet eredményei II: a telítetlen kötések száma Rama DelmaAuchan Gyakorlati fogyás 44,3 cm 3 47,8 cm 3 46,2 cm 3 Végső gyakorlati fogyás 4,2 cm 3 1,2 cm 3 2,8 cm 3 Elméleti fogyás 3,9 cm 3 1,1 cm 3 2,6 cm 3 Rama Delma Auchan Jód-brómszám (m I2 /100g zsiradék) 49,3 14,2 35,5

9 Következtetés “Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.” (Oscar Wilde)

10 Következtetés, ár-érték arány a szerves anyag mennyisége alapján RamaDelmaAuchan Ft/100g 90,851,643,8 Szerves anyag g/100 g min. 47,453,238,6 Ft/g szerves anyag min. 1,910,961,13

11 Következtetés, ár-érték arány a telítetlen zsírsavak mennyisége alapján RamaDelmaAuchan Ft/100 g 90,851,643,8 Telítetlen zsírsav/100g 49,314,235,5 Ft/g telítetlen zsírsav 1,843,631,23

12 Összegzés Rangsor minőség alapján Rangsor ár-érték arány szerint Saját márkás termékek vs. brand-termékek

13 Források [1]: Fazekas-Szerényi: Biológia 1. kötet, Scolar Kiadó, Budapest, [2]: Kovács-Csupor-Lente-Gunda: Száz kémiai mítosz, oldal, Akadémiai Kiadó, Budapest, [3]: Campbell-Smith: Biochemistry, Illustrated Cambridge Press [4]: Lodish-Baltimore: Molecular-Cell Biology [5]: Erdey L.: Bevezetés a kémiai analízisbe 2.rész, oldal, Tankönykiadó, Budapest, [6]:http://www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/ cikk/ margaringyartas___tenyek_es_tevhitek

14

15 A neutrális zsírok bioszintézise Malonil-CoA képzése A zsírsavszintézis a sejtplazmában megy végbe, acetil-csoportokból kiindulva Acetil-csoportok kijutása a mitokondriumból

16

17 Zsírok lebontása


Letölteni ppt "Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam 2013.04.06."

Hasonló előadás


Google Hirdetések