Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet."— Előadás másolata:

1

2 Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet véd ő szentje. Eredeti neve Giovanni di Bernardone volt, de leginkább Francesco néven ismerték, ugyanis édesanyja francia volt, s Franciácska néven szólította a fiát, melynek olasz megfelel ő je Francesco. Édesapja Pietro di Bernardone volt, Assisi-beli gazdag ruhakeresked ő, a tehet ő s vállalkozói kör egyik befolyásos tagja. Ferenc tanulmányokkal töltötte ifjúsága nagy részét. Több nyelven folyékonyan beszélt, köztük latinul is, s a tanulás és a harci játékok mellett szívesen mulatozott ifjú nemes barátai társaságában.

3 Mikor 1201-ben Assisi hadba indult az ellenséges Perugia ellen, ő is csatlakozott a harcoló csapatokhoz. Nem sokkal kés ő bb Collestradánál egy sebesülés miatt fogságba került, majd egy év raboskodás után, nagybetegen tért haza szüleihez. 1203-ban egy új, gyökeresen megváltozott emberként tért haza Assisibe. Ezt tetézte súlyos betegsége is, mely mély lelki válságba döntötte. 1205-ben mégis elindult Apuliába, hogy beálljon Gualtiero di Brienne seregébe, de útban Spoleto felé, egy különös látomás hatására visszatért Assisibe. Ett ő l az id ő t ő l fogva kerülte a barátaival való világias id ő töltéseket, helyette inkább magányos helyeken imádkozott, s közben az Assisi mellett él ő leprások ápolásával tör ő dött.

4 Hamarosan zarándoklatra indult Rómába, amely során misztikus élményben volt része San Damiano templomában, Assisi mellett. A megfeszített Krisztus képmása életre kelt, és háromszor így szólt hozzá: "Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba d ő l." Ferenc ezt úgy értelmezte, hogy ez arra a rossz állapotban lev ő templomra vonatkozik, ahol éppen imádkozott, ezért eladta a lovát és egynémely ruhanem ű t az apja készletéb ő l, majd az árát a templom papjának adományozta. Pietro nagyon felháborodott fia cselekedetei miatt, és megpróbálta fiát észhez téríteni, el ő ször fenyegetésekkel, majd testi fenyítéssel. A végs ő vita után, amely apja kérésére a püspök jelenlétében került sor, Ferenc szakított az apjával, lemondott az örökségér ő l, és a következ ő néhány hónapban koldusként élt Assisi környékén. Visszatérve a városba, ahol ezúttal két évet töltött, több romos templomot rendbe hozott, ezek között a Santa Maria degli Angeli kápolnát, azaz a Porciunkulát.

5


Letölteni ppt "Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések