Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet."— Előadás másolata:

1

2 Assisi Szent Ferenc (Assisi, július 5. - Porciunkula október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet véd ő szentje. Eredeti neve Giovanni di Bernardone volt, de leginkább Francesco néven ismerték, ugyanis édesanyja francia volt, s Franciácska néven szólította a fiát, melynek olasz megfelel ő je Francesco. Édesapja Pietro di Bernardone volt, Assisi-beli gazdag ruhakeresked ő, a tehet ő s vállalkozói kör egyik befolyásos tagja. Ferenc tanulmányokkal töltötte ifjúsága nagy részét. Több nyelven folyékonyan beszélt, köztük latinul is, s a tanulás és a harci játékok mellett szívesen mulatozott ifjú nemes barátai társaságában.

3 Mikor 1201-ben Assisi hadba indult az ellenséges Perugia ellen, ő is csatlakozott a harcoló csapatokhoz. Nem sokkal kés ő bb Collestradánál egy sebesülés miatt fogságba került, majd egy év raboskodás után, nagybetegen tért haza szüleihez ban egy új, gyökeresen megváltozott emberként tért haza Assisibe. Ezt tetézte súlyos betegsége is, mely mély lelki válságba döntötte ben mégis elindult Apuliába, hogy beálljon Gualtiero di Brienne seregébe, de útban Spoleto felé, egy különös látomás hatására visszatért Assisibe. Ett ő l az id ő t ő l fogva kerülte a barátaival való világias id ő töltéseket, helyette inkább magányos helyeken imádkozott, s közben az Assisi mellett él ő leprások ápolásával tör ő dött.

4 Hamarosan zarándoklatra indult Rómába, amely során misztikus élményben volt része San Damiano templomában, Assisi mellett. A megfeszített Krisztus képmása életre kelt, és háromszor így szólt hozzá: "Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba d ő l." Ferenc ezt úgy értelmezte, hogy ez arra a rossz állapotban lev ő templomra vonatkozik, ahol éppen imádkozott, ezért eladta a lovát és egynémely ruhanem ű t az apja készletéb ő l, majd az árát a templom papjának adományozta. Pietro nagyon felháborodott fia cselekedetei miatt, és megpróbálta fiát észhez téríteni, el ő ször fenyegetésekkel, majd testi fenyítéssel. A végs ő vita után, amely apja kérésére a püspök jelenlétében került sor, Ferenc szakított az apjával, lemondott az örökségér ő l, és a következ ő néhány hónapban koldusként élt Assisi környékén. Visszatérve a városba, ahol ezúttal két évet töltött, több romos templomot rendbe hozott, ezek között a Santa Maria degli Angeli kápolnát, azaz a Porciunkulát.

5


Letölteni ppt "Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. - Porciunkula 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a keresked ő k és a természet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések